Lidl Slovenija, preprosto več za vas
Osnovna vsebina

Kako pripravimo vrt še pred pomladjo

Nekaj preprostih nasvetov, da bodo spomladi spet rož'ce rasle (pa solata tudi)

Ste tudi vi že siti mrzlih dni, ki jih je najbolje preživeti kar doma, na toplem? Strinjamo se z vami. Je pa res, da so ti mrzli dnevi idealna priložnost, da svoj vrt pripravite na brstečo pomladno sezono – saj si vendar želite, da bo okolica vašega doma spomladi spet zacvetela in da bo vaša miza bogato obložena z domačim pridelkom, kajne? Odlično, za vas imamo 5 preprostih nasvetov za pripravo vrta na pomladno sezono!

Priprava zemlje na pridelek

Najprej poskrbimo za želodce, torej za tiste vrtove, ki bodo poskrbeli za okusen, lep, hranljiv in zdrav pridelek ...

Brž lopato v roke

Na zunanjih, nepokritih vrtovih v mrzlih zimskih dneh ne bo kaj prida zraslo, zato nima smisla izgubljati časa (in dobre volje) s sajenjem in sejanjem pridelka. Vsekakor pa lahko v roke primete lopato in vrt pripravite na ugodnejše vremenske razmere. Lopatanje sicer ni prav lahko delo, ga pa lahko vzamete za zelo učinkovit nadomestek obiskovanja fitnes centra, ki bo okrepil vaše mišice in telo pripravil na sezono kratkih rokavov in oprijetih hlač.

Včasih tudi smrad koristi

Govorimo seveda o smradu, ki ga povzročijo gnojila – naravna ali umetna. Gnojenje sicer nikomur ne diši, vendar ga je dobro opraviti še pred pomladjo, pred prvo setvijo, da ima zemlja čas, da vpije vse hranilne snovi.Še bolje je gnojiti v jeseni.

Naj vrt ne ostane prazen

Kljub temu, da prav veliko dobrot pred pomladjo na svojem vrtu ne boste mogli posaditi ali posejati (vsaj ne zelo uspešno), lahko zemljo na vrtu zaposlite vsaj s tem, da posejete čebulnice, ki bodo spomladi vaš vrt spremenile v pisano mavrico veselih rožic. Čebulnice lahko sadite že v poznih zimskih ali zgodnjih pomladnih dneh, ko so tla še hladna - vrtovi načeloma namreč bolje uspevajo, če so večji del leta prekriti z rastlinami, zato bosta  pomladno sejanje in sajenje še bolj uspešna. Dobra novica, kajne? Pa še nekaj lepih uric boste preživeli na svežem zraku ...

Vrt ni le kos zemlje, na katerem raste pridelek

Seveda ne – to je le ena izmed možnosti. Vrt je lahko tudi prostor, kjer boste spomladi in poleti preživljali lene urice v družbi najbližjih – da pa bodo te urice kar se da prijetne, boste seveda morali malce urediti zelenje za hišo ...

Ni ga lepšega kot valjati se po zeleni trav'ci

Novo travo je dobro posejati že pred pomladjo, saj bodo semena tako imela dovolj časa, da skalijo in do pomladi zrasejo v čudovito mehko zeleno travo, po kateri se boste lahko valjali, kolikor vas bo volja!

Poskrbite za zasebnost

Ker boste v toplejših mesecih najbrž veliko časa preživljali na vrtu za ali pred hišo, si boste verjetno zaželeli tudi malce miru pred radovednimi sosedi in naključnimi mimoidočimi. Meseci pred pomladjo so idealni, da zasadite grmičevje ali manjša drevesa, ki bodo vaše zeleno kraljestvo skrivali pred radovednimi pogledi. Do pomladi sicer ne gre pričakovati orjaške zelene ograde, ki bo popolnoma varovala vaš dom pred radovedneži,  boste pa z zgodnjo zasaditvijo vsekakor položili dobre temelje, da bodo vaše grmičevje in vaša drevesa nekoč zrasli v mogočne varuhe vaše zasebnosti.