Lidl Slovenija, preprosto več za vas
Osnovna vsebina

Recept za okrogle pletenice z jajci

Recept za okrogle pletenice z jajci

Za 5 manjših pletenic

  • 60 g masla
  • 1 dl mleka
  • 2 žlički sladkorja
  • 1 zavitek suhega kvasa
  • 50 g sladkorja
  • 2 x vanili sladkor
  • 2 jajci
  • 450 g moke
  • + 1 jajce za premaz

V manjšem lončku stopimo maslo. Posebej segrejemo mleko, dodamo 2 žlički sladkorja in kvas. Pustimo dobrih 10 minut, da se kvas aktivira.

V večjo posodo denemo sladkor, vanili sladkor, toplo maslo in 2 razžvrkljani jajci. Dobro premešamo. Dodamo kvasec in zopet premešamo. Počasi dodamo moko in ugnetemo testo (po potrebi dodamo žlico moke ali žlico toplega mleka).

Testo razdelimo na 10 enakih delov in naredimo 10 dolgih svaljkov (dolžine približno 30-32 cm).  Vzamemo dva svaljka, jih zgoraj dobro “priščipnemo” in prepletemo. Oblikujemo v krog, ki ga na koncu dobro “zalepimo” z malce tople vode. Tako pripravljene pletenice damo na pekač obložen s peki papirjem in pustimo, da vzhajajo do dvojne velikosti.

Pečico ogrejemo na 170 C, pletenice premažemo z razžvrkljanim jajcem, potresemo s sladkorjem, bučnimi semeni in na sredino položimo jajce.

Pečemo približno 20 minut.

*Jajca, ki jih položimo v sredino, so lahko predhodno kuhana (dobre 3 minute).

Avtorica recepta je Ana Bulat.

#cynnamonandthyme #deluxeprazniki