Lidl Slovenija, preprosto več za vas
Osnovna vsebina

Ustvarite popolne buče za noč čarovnic v družbi otrok

Najbolj strašljive, najbolj grozljive in najbolj zabavne buče v vsej ulici bodo krasile prav vaš dom!

Bliža se noč čarovnic in vsi dobro vemo, kaj to prinaša, kajne? Seveda, strašljive kostume, odlično zabavo in temačno vzdušje iz grozljivk, a prav nobena noč čarovnic ni popolna brez najpomembnejšega elementa: izrezljanih buč. In ker je samo rezljanje buč vsaj toliko – če ne še bolj – zabavno kot samo praznovanje noči čarovnic, vam predlagamo, da se ga letos lotite kar družinsko. Ne veste, kako? Brez skrbi, za vas smo pripravili nekaj enostavnih in učinkovitih nasvetov, da bo delo lažje steklo …

Izberite pravo bučo!

V dobri družbi je vse lažje, ta zakonitost pa velja tudi za buče – z dobro bučo je vse lažje. Če boste za svoje čarovniške dekoracije izbrali primerno bučo, bo vaše delo občutno lažje. In kakšna pravzaprav je prava buča? Najpomembnejše je, da je sveža. Njeno svežost lahko ocenite tako, da preverite njen pecelj – ta naj bo čim bolj zelen, obenem pa naj se trdno drži buče.

Glede na to, da buče ne boste jedli, pač pa jo boste izdolbli, vas bo malce manj zanimal njen okus, malce bolj pa njena oblika. Primerna buča mora imeti plosko dno, da jo boste lažje postavili na njeno mesto, obenem pa preverite tudi, da dno ni razmočeno ali premehko. Izberite bučo s čim bolj gladko površino, saj vam bo to olajšalo izrezovanje, nekaj pozornosti pa namenite tudi vzorcu, ki ga nameravate vrezati v bučo. Če je vzorec velik, bo morala biti malce večja tudi izbrana buča, če pa ste se odločili za pravokoten vzorec, pa izberite čim višjo bučo.

Pripravite orodje!

Za izrezovanje buče vam seveda ni treba kupovati posebnega orodja – povsem dovolj bo že tisto, kar najdete v domači kuhinji. Za rezljanje vam bo zelo prav prišel oster nož z nazobčanim rezilom (z njim raje ravnajte sami, saj rezljanje buče ni vedno najlažja naloga na svetu, zato lahko hitro pride do poškodbe, če z nožem ravnajo otroci) in veliko žlico ali zajemalko, da bučo izdolbete (ta del pa seveda lahko prepustite tudi vašim najmlajšim – najhujše, kar se lahko zgodi, je, da bodo zelo, zelo umazani!).

V naslednjih korakih boste potrebovali še manjši nož za lupljenje, saj boste z njim bolj spretni pri rezljanju podrobnosti, odlično pa se obnese tudi olfa nož.

Začnite rezljati!

Ko je buča izdolbena in pripravljena za ustvarjanje, jo najprej dobro izperite ter odstranite vse ostanke semen in mesa. Sedaj je čas, da buči podarite oči, usta in nos. Podrobnosti so seveda povsem prepuščene vaši domišljiji, priporočamo pa vam, da si za začetek ne izberete preveč težkega vzorca. Če bo vzorec bolj zapleten, ga lahko najprej izrišete na površino buče ali pa z ostrim predmetom (denimo z iglo ali konico noža) v površino buče vrežete osnutek, še preden se lotite izrezovanja.

Če imate pri izrezovanju buče težave, lahko najprej z notranje strani stanjšate tisti del, kjer nameravate rezati – to vam bo olajšalo delo z nožem. Ko bo buča izrezljana po vaših željah, pa lahko na dnu izrežete še dodatno luknjo, skozi katero boste v bučo vstavili prižgano svečo; navadno je to lažje, kot pa da svečo vstavljate skozi pokrov.

Pokažite svojo bučo!

Ko je vaša prekrasna buča izrezljana, jo nežno premažite z oljem; to bo poskrbelo za sijaj, ki ji bo dal prav poseben čar. Sedaj je čas, da bučo postavite na najbolj vidno mesto vašega vrta, balkona ali dovoza in uživate v pozornosti, ki jo bo pritegnila vaša strašljiva kreacija!