Lidl Slovenija, preprosto več za vas
Osnovna vsebina

Specite dišeče praznične piškote

Bo letos tudi iz vaše kuhinje omamno zadišalo po prazničnih piškotih?

Si sploh lahko predstavljate praznične dni brez dišečih piškotov? Ne? Mi tudi ne! Zato smo se odločili, da jim letos namenimo še malce več pozornosti kot običajno, seveda v upanju, da bodo piškoti zato letos še boljši in slajši. Za vas smo izbrskali nekaj osnovnih zakonitosti in nekaj največjih skrivnosti, ki bi jih moral poznati prav vsakdo, ki se loteva peke piškotov. Ste pripravljeni, da v svojo kuhinjo spustite čudovit praznični duh in spečete najboljše piškote svojega življenja?

Nikar se z njimi ne ukvarjajte preveč

Morda se vam zdi, da je temeljito mešanje in mesenje testa ključ do najbolj slastnih piškotov v vaši ulici – a to žal ne drži. Dlje kot boste testo obdelovali, bolj trdi in zbiti bodo piškoti, zato bodite pri ravnanju z maso za piškote kar se da previdni. Če vas čaka veliko valjanja, izrezovanja in ponovnega valjanja, bo bolje, da testo razdelite na manjše dele in mu tako prihranite večji del obdelave. Tako boste dobili slastne piškote ravno pravšnje teksture, ki se bodo kar topili v vaših ustih.

Uporabite maslo

Čeprav skušate živeti zdravo in pri receptih manj zdrave sestavine pogosto nadomestite z bolj zdravimi, bi bilo vseeno bolje, da vsaj pri prazničnih piškotih na to preprosto pozabite. Nadomestki, kot so denimo margarina, kokosovo olje ali namazi z manjšo vsebnostjo maščob, žal ne prinašajo tako okusnih rezultatov. Še dodaten opomnik: uporabite običajno, nesoljeno maslo, saj bodo vaši piškoti tako precej bolj okusni!

Nikar ne uporabite preveč moke

Ste tudi vi med tistimi, ki moko odmerjajo tako, da jo močno potlačijo v merico in nato pretresejo v posodo? Na takšen način namreč odmerite kar nekaj moke preveč, kar se žal pozna tudi na teksturi piškotov. Moko nežno zajemite z merico, nato pa z nožem odstranite vso moko, ki gleda čez rob – le tako bodo vaši piškoti ravno prav mehki in žvečljivi.

Ne pozabite na sol

Sol v piškotih? Kaj tako smešnega pa še ne! A male skrivnosti velikih mojstrov razkrivajo, da je sol izjemno pomemben element v piškotih, saj poudari okuse ostalih sestavin – predvsem tistih najbolj slastnih: čokoladnih. A s soljo nikakor ne gre pretiravati – dodajte je le majhen ščepec, pa bo ravno prav!

Dajte testu čas, da počiva

Ko se enkrat lotite peke piškotov, želite čim prej zagristi v te okusne poslastice in uživati v njihovem okusu. A malce potrpežljivosti nikakor ne bo odveč – če boste testu za piškote dali dovolj časa, da si dodobra odpočije na hladnem, bodo vaši piškoti še veliko boljši. Ko testo pripravite, ga torej zavijte v prozorno folijo za živila in za nekaj ur postavite v hladilnik. Če so vaše sposobnosti samoobvladovanja resnično odlične, ga lahko tam pustite celo čez noč. Z dobro ohlajenim in spočitim testom bo občutno lažje delati, pa tudi piškoti bodo boljšega okusa.

Uporabite papir za peko

Papir za peko ne služi le temu, da je vaš pekač po peki čist in imate tako manj dela s čiščenjem, pač pa prinaša še številne druge prednosti. Omogoča namreč, da se piškoti spečejo bolj enakomerno, piškotom prepreči, da bi se preveč razlezli po pekaču, obenem pa poskrbi tudi za lepše zapečen in bolj gladek spodnji del piškotov. In še pika na i: ko boste spekli prvi pekač piškotov, jih lahko s pekača preprosto odstranite skupaj s papirjem za peko in začnete peči naslednjo rundo piškotov. Piškotov ne nazadnje ni nikoli preveč, kajne?