Lidl Slovenija, preprosto več za vas
Osnovna vsebina

5 korakov do popolne tortilje

5 korakov do popolne tortilje

Vam tortilje nikoli ne uspejo? Odslej bodo vedno popolne!

Ali ste nad pripravo svojih lastnih tortilj že zdavnaj obupali in jih sedaj raje kupujete v trgovini? S tem ni seveda prav nič narobe in zagotovo si s tem prihranite kar nekaj dela - a priprava domačih tortilj je v bistvu izjemno enostavna stvar, ki bi ji resnično morali ponuditi še eno priložnost. Če boste poznali prave trike največjih mojstrov tortilj, boste brez večjih težav ustvarili zares popolne tortilje!

Tortilja v španščini pomeni majhna torta

Kljub temu pa je daleč od tega, kar si večina izmed nas predstavlja kot torto. Tortilja je bolj kruh -sicer precej tanjši, kot smo ga vajeni v naših krajih -, ki mu Mehičani dodajo še okusen nadev iz sestavin, kot so meso, fižol, koruza, sir, krompir, solata, kisla smetana in druge tipične mehiške sestavine.
Tortilje so tudi osnova številnih drugih znanih tradicionalnih mehiških jedi, kot so denimo taco, quesadilla in burrito, zato se mora vsak kuhar, ki želi osvojiti skrivnosti mehiške kuhinje, najprej naučiti pripraviti dobre tortilje. Ste pripravljeni spoznati 5 korakov za pripravo slastnih tortilj?

1. korak: nabava sestavin

Dobra novica za vse, ki se boste lotili priprave tortilj doma, je, da priprava ni posebej naporna, ne zahteva posebnih pripomočkov ali dragih sestavin in traja le nekaj minut. Pa slaba novica? Je ni! Ste pripravljeni? Prvi korak - brž v trgovino po naslednje sestavine:
• gladko pšenično moko (potrebovali je boste 4 skodelice),
• pecilni prašek (1 jedilna žlica),
• sol (1 jedilna žlica),
• vodo ali mleko (1 skodelica) in
• svinjsko mast (½ skodelice).
Tisti, ki se jim prisotnost svinjske masti v tortiljah ne zdi nič kaj privlačna, lahko uporabijo tudi nekaj žlic olivnega olja. Končni rezultat bo, ne glede na to, ali uporabite svinjsko mast ali olivno olje, 8 slastnih tortilj, ki jih boste zlahka uporabili v vseh mehiških jedeh. Se tudi vam že cedijo sline?

2. korak: priprava mase iz suhih sestavin

Glede na to, da so sestavine za pripravo tortilj dokaj preproste, vam je najbrž že jasno, da je skrivnost uspeha v skrbni in pozorni pripravi mase za tortilje. Drugi korak je preprost in vsebuje samo suhe sestavine – v dovolj veliki posodi zmešajte moko, sol in pecilni prašek. Dodajte koščke masti (oziroma nekaj žlic olja) in jih narahlo umešajte v maso, da ne bo postala pretrda.

3. korak: umetnost ustvarjanja testa

S prsti ali kuhinjskimi pripomočki izkopljite majhno luknjo v sredini mase. To vmesno, skoraj umetniško ustvarjanje ni kar tako, temveč bo poskrbelo, da se bodo druge sestavine bolje umešale v vašo osnovno maso. V luknjo vlijte vodo (približno pol skodelice), premešajte in šele nato dodajte preostanek vode. Nekateri namesto vode raje uporabijo mleko, ki testo naredi bolj mehko, žal pa tudi malce bolj kalorično, tako da je izbira povsem vaša ...

4. korak: valjar v roke!

Testo dobro pregnetite, po potrebi dodajte še malo vode, mleka ali moke, in pustite, da počiva vsaj 10 minut. Oblikujte ga v 8 kroglic približne velikosti kokošjih jajc in z valjarjem vsako posebej zvaljajte v tanko testo okrogle oblike s premerom približno 15 centimetrov.

5. korak: poletna vročina

Na koncu vam preostane le še to, da poletno vročino še malce začinite s tem, da tortilje spečete v ponvi na srednji temperaturi – na vsaki strani približno 30 do 60 sekund, odvisno od debeline testa. Dober tek!