Lidl Slovenija, preprosto več za vas
Osnovna vsebina

Najpomembnejša sestavina grške kulinarike – olivno olje

Najpomembnejša sestavina grške kulinarike – olivno olje

Kaj s svojim olivnim oljem počnejo Grki in kaj lahko z njim počnete vi?

Med številnimi svežimi sestavinami, ki tvorijo bistvo grške kulinarike, prav gotovo najbolj izstopa grško olivno olje – eden največjih zakladov sončnega mediteranskega sveta. Vrhunski kuharji, strokovnjaki za prehrano in povsem običajni ljubitelji dobre hrane se strinjajo, da je grško olivno olje eno izmed najboljših na svetu. Kako pa ga Grki sploh pridelujejo? Kako ga uporabljajo v svojih tradicionalnih jedeh? Ga lahko s pridom uporabimo tudi v povprečni slovenski kuhinji? Odgovori na vsa ta vprašanja že nestrpno čakajo ...

Grki in olivno olje

Grška kultura je že tisočletja prepletena s pridelavo in uživanjem olivnega olja, zato ni čudno, da velik del grških tradicionalnih jedi temelji ravno na tej sestavini – vse od preprostih prigrizkov, preko glavnih zelenjavnih in mesnih jedi, do številnih sladkih (in pregrešno dobrih) grških sladic.

Ugodno mediteransko podnebje Grkom omogoča, da letno na več kot 800.000 hektarih pridelovalnih površin vzgojijo približno 2 milijona ton slastnih oliv in iz njih pridelajo tudi več kot 300.000 ton kakovostnega olivnega olja, kar jih uvršča na visoko tretje mesto na lestvici svetovnih pridelovalcev olivnega olja (takoj za Španijo in Italijo).

Grki večino svojega olivnega olja tudi sami porabijo, saj so po letni porabi na prebivalca povsem na vrhu svetovne lestvice (povprečen Grk vsako leto zaužije skoraj 20 kilogramov olivnega olja, povprečen Slovenec pa manj kot 1 kilogram) – morda se tudi v tem skriva razlog, zakaj je grško olje tako ekskluzivno in visoko cenjeno po praktično vsem svetu.

 
Brez olivnega olja ni grških specialitet!

Ste kdaj slišali za tzatziki – okusno grško tradicionalno omako iz jogurta in zelenjave, ki jo dodajajo številnim mesnim jedem? Tudi njej piko na i doda slastno grško olivno olje! Ste kdaj poskusili svežo grško solato? Če ste jo, vam je bila zagotovo všeč, najbrž ravno zaradi dodatka pristnih grških oliv in olivnega olja!Kaj pa diples – priljubljena grška sladica iz tankega testa, ki jo pripravijo tako, da jo ocvrejo v vročem olivnem olju.

Seznam grških specialitet, za katere je ključnega pomena uporaba vrhunskega deviškega grškega olivnega olja s tipičnim omamnim, rahlo  grenkastim okusom, je pravzaprav skoraj neskončen. Se tudi vam poraja vprašanje, kako bi lahko odličnost grškega olivnega olja izkoristili v slovenskih kuhinjah?

Kam, le kam dodati grško olivno olje?

Odgovor je preprost – praktično kamorkoli vam poželi srce! Prva misel so seveda solate – zelena solata, ki jo Slovenci tako ljubimo in v velikih količinah pridelujemo tudi na domačih vrtovih, bo zagotovo še boljšega okusa s kančkom ekstra deviškega olivnega olja iz Grčije.

Olivno olje ima tudi relativno visoko dimno točko (deviško okoli 190 °C, rafinirano okoli 210 °C) – to je temperatura, pri kateri se začne iz olja valiti neprijeten dim, spremeni pa se tudi njegova kemična sestava, ki je lahko potencialno nevarna zdravju, zato lahko grško olivno olje brezskrbno uporabljate tudi za vse pečenje in kuhanje (pri zmernih temperaturah!), ki se ga lotite v svoji kuhinji. Bo to nedeljo na vaši mizi slastna pečena riba, pripravljena na grškem olivnem olju? Ali pa morda okusne testenine, ki jim boste dodali kapljico grškega olivnega olja?