Lidl Slovenija, preprosto več za vas
Osnovna vsebina

Lidlova zaveza kupcem: sveža jajca na policah Lidla Slovenija kmalu izključno z minimalnim standardom hlevske reje

Lidlova zaveza kupcem: sveža jajca na policah Lidla Slovenija kmalu izključno z minimalnim standardom hlevske reje

V Lidlu Slovenija smo se danes kot prvi trgovec v Sloveniji zavezali, da bomo do sredine leta 2017 poskrbeli za še bolj trajnostno ponudbo svežih jajc. Tako bomo na svojih policah najkasneje s 1. julijem 2017 ponudili jajca izključno z minimalnim standardom hlevske reje. Z zavezo postajamo prvi slovenski trgovec, ki ne bo več ponujal svežih jajc iz razširjene baterijske reje, čeprav so ta v Sloveniji zakonsko še vedno dovoljena. Za ta korak smo se v sodelovanju s svojimi dobavitelji odločili v skladu s svojo trajnostno pobudo Ustvarimo boljši svet ter glede na pričakovanja kupcev in trendov iz tujine.

V Lidlu Slovenija smo v letu 2013 ustvarili družbeno odgovorno pobudo Ustvarimo boljši svet, v okviru katere smo svoje poslovanje povezali s skrbjo za okolje in družbo. Boljši svet želimo ustvarjati s pozitivnim zgledom in k temu spodbujati zaposlene, poslovne partnerje, kupce in širšo družbo. Načela družbeno odgovornega ravnanja vseskozi nadgrajujemo tudi pri ponudbi svojih izdelkov, pri čemer kakovost in varnost izdelkov ter potrebe in pričakovanja kupcev postavljamo na prvo mesto.

S skrbnim načrtovanjem svoje ponudbe podpiramo tudi slovensko kmetijstvo in gospodarstvo ter nudimo trajnostno pridelane in oblikovane izdelke, obenem pa želimo postati nosilec pozitivnih družbeno odgovornih sprememb na slovenskem trgu ter k temu spodbujati tudi druge trgovce. »Naši kupci so naš navdih, zato smo se odločili, da bomo prisluhnili njihovim željam, obenem pa sledili trendom iz tujine. Tako smo se odločili, da bomo od sredine leta 2017 v ponudbo svežih jajc vključevali le še jajca z minimalnim standardom hlevske reje. Menimo, da je nastopil čas, da se pričnemo pogovarjati o tematiki bolj humanega pridelovanja živil, ob tem pa smo veseli, da temu želijo slediti tudi naši dobavitelji. S skupnimi močmi bomo naše zaveze lahko v najkrajšem času tudi udejanjili,« je na današnji novinarski konferenci povedal Andrej Vouk, direktor nabave v podjetju Lidl Slovenija.

Lidl Slovenija s tem ne postaja le prvi slovenski trgovec, ki ne bo več ponujal jajc iz razširjene baterijske reje, ampak sledi tudi trendu mednarodne skupine Lidl na drugih, tujih trgih. Trenutno jajca z minimalnim standardom hlevske reje ponujajo že v Lidlu Avstrija, Nemčija, Švica, Belgija, Španija, Nizozemska, Danska, Finska in Švedska.

S slovenskimi dobavitelji se bomo skupaj pripravili na spremembo

Trenutno so sveža jajca v ponudbi Lidla Slovenija izključno slovenskega porekla, kar bomo ohranili tudi v prihodnje. Prav zato smo s svojima dobaviteljema jajc, podjetjema Meja Šentjur in Ramuta, sklenili zavezo, da bomo k spremembi pristopili z roko v roki. Skupaj smo določili najkasnejši datum spremembe – 1. julij 2017, ko bo Lidl Slovenija vsa jajca iz razširjene baterijske reje nadomestil z jajci iz hlevske reje. »V kolikor bosta dobavitelja svoje kapacitete lahko prilagodila že prej, pa bomo jajca iz baterijske reje s polic umaknili že pred tem datumom,« pojasnjuje Andrej Vouk.

Direktor podjetja Meja Šentjur Roman Gregorn poudarja, da je v politiki njihovega podjetja med drugim tudi spremljanje kupca v njegovih odločitvah: »V tem primeru je Lidl Slovenija naš kupec, zato vsekakor podpiramo zavezo za bolj trajnostno proizvodnjo jajc. Proizvodnja jajc hlevske reje je že del naše stalne ponudbe, vendar pa bomo kapacitete še povečali. Trenutno se končujejo novi hlevi za jajca hlevske reje.«

Tudi v podjetju Ramuta se bodo spremembi prilagodili z izgradnjo novega hleva: »V našem podjetju se že pripravljamo na povečanje jajc iz hlevske reje. Sicer pa smo ponosni, da smo lahko v sodelovanju z Lidlom Slovenija pristopili k pobudi za boljši in prijaznejši svet, tudi za naše bodoče rodove«, je povedal Janko Ramuta, direktor podjetja Ramuta.

Še vedno najboljše razmerje med kakovostjo in ceno

V duhu zagotavljanja najboljšega razmerja med kakovostjo in ceno bo tudi cena jajc iz hlevske reje ostala primerljiva tisti, ki so jo imela jajca iz razširjene baterijske reje. Tako Lidl Slovenija kot dobavitelji verjamemo v ozaveščenost kupcev in si želimo, da bi pri nakupu jajc posegli po tistih, ki so pridelana na živalim prijaznejši način.

V Lidlu Slovenija bomo v skladu s strogim internim standardom za zagotavljanje kakovosti in varnosti izdelkov preverjali, ali jajca v ponudbi izpolnjujejo vse naše kriterije. Ustreznost bomo preverjali že ob samem sprejemu v centralno skladišče, obenem pa še s številnimi mikrobiološkimi, kemijskimi in senzoričnimi analizami ter z nenapovedanimi pregledi obratov svojih dobaviteljev.

Do 2020 nova zaveza k razvoju trajnostne ponudbe

Z družbeno odgovornimi spremembami v okviru ponudbe posameznih izdelčnih skupin bomo nadaljevali tudi v prihodnje. Do 2020 bodo vsi izdelki, ki vsebujejo jajca kot eno od sestavin, proizvedeni izključno iz jajc z minimalnim standardom hlevske reje. »V okviru pobude Ustvarimo boljši svet smo začeli z aktivnostmi tudipri ostalih izdelčnih skupinah, vendar so to še projekti v izvedbi, ki jih bomo predstavili ob pravem času,« je še dejal Andrej Vouk.

Komenda, 26. oktober 2016