Lidl Slovenija, preprosto več za vas
Osnovna vsebina

Zakaj je moj avtomobil tako požrešen?

4 nasveti za učinkovito zmanjšanje porabe goriva

Se tudi vam zdi, da je vaš avtomobil požrešen bolj, kot bi smel biti? Imate občutek, da ste ravnokar do vrha napolnili rezervoar za gorivo, pa kljub temu že spet sveti tista nadležna lučka za gorivo? Takšne in podobne težave so pozimi še bolj pogoste, saj vožnja po zahtevnih zasneženih in poledenelih cestah običajno zahteva še več goriva. Da bo vaš avto manj pogosto žejen in da bo vaše denarnica manj pogosto prazna, smo pripravili 5 nasvetov za učinkovito zmanjšanje porabe goriva ...

Izogibajte se sunkovitemu pospeševanju in zaviranju

Kar priznajte, da včasih prija močno pritisniti na plin in se prepustiti pospešku, ki vaše telo pritisne ob sedež! Tudi če za trenutek pozabimo, da je takšno početje na zimskih cestah lahko precej nevarna stvar, se moramo vseeno zavedati, da naglo pospeševanje (in s tem višji obrati motorja) drastično poviša porabo goriva.

Naglo zaviranje sicer samo po sebi ni tako požrešno, vendar pa dela celotno vožnjo precej neučinkovito, saj gre energija, ki iz goriva nastaja v motorju, v nič. Najbolj varčna je zato vedno umirjena vožnja brez pretiranih pospeševanj ali zaviranj – razen seveda v izjemnih primerih, ko je treba hitro pritisniti na zavoro ...

Odstranite dodatke, ki jih ne potrebujete

Kar se tiče stvari, ki jih s seboj prevažate v avtomobilu, je matematika preprosta – več mase pomeni večjo porabo goriva. To seveda ne pomeni, da morate taščo pustiti doma, vsekakor pa lahko iz notranjosti avta odstranite stvari, ki jih ne potrebujete nujno.

Podobno velja tudi za zunanjost avtomobila. Strešni prtljažnik, strešni kovček, ogrodje za kolesa ali smuči in podobni dodatki so sicer zelo uporabni, vendar povečajo zračni upor vašega avtomobila, kar posledično pomeni tudi do 10 ali celo več odstotkov višjo porabo goriva. Preprosta rešitev – če jih v danem trenutku ne potrebujete, jih odstranite in ponovno namestite šele, ko jih boste dejansko uporabljali.

Preverite pnevmatike

Ste vedeli, da lahko prenizek tlak v pnevmatikah opazno poveča porabo vašega avtomobila? No, sedaj veste, zato boste pred vsako daljšo vožnjo vedno preverili, če je tlak v pnevmatikah ustrezen.

Za zmanjševanje porabe goriva lahko veliko naredite tudi z izbiro pnevmatik. Tu gre pogosta za iskanje ustreznega kompromisa med voznimi lastnostmi pnevmatik in njihovim vplivom na porabo. Širše pnevmatike običajno zagotavljajo malce udobnejšo vožnjo, vendar pa porabijo precej več goriva kot ozke pnevmatike. Izbiri pnevmatik je zato dobro posvetiti dovolj časa, še posebej pa bodite pozorni na podatek o kotalnem uporu pnevmatike – večji kot je upor, večja bo tudi poraba goriva.

Motor naj bo prižgan le, ko ga res potrebujete

Povsem logično – dlje časa kot motor avtomobila teče, večja je poraba goriva. Porabo lahko torej učinkovito in povsem preprosto zmanjšate tako, da motor ugasnete, ko ga ne potrebujete.

Stanje pred semaforjem, pred zaprtim železniškim prehodom ali v koloni vozil, ki se ne premika, je idealna priložnost, da motor za minuto ali celo nekaj minut ugasnete in tako prihranite gorivo. Veliko ljudi pozimi tudi stori napako, da prižgejo motor in avtomobil ogrevajo na mestu – precej bolj varčno je, da stekla avtomobila očistite, še preden prižgete motor, avtomobil pa nato ogrevate med samo vožnjo.