Lidl Slovenija, preprosto več za vas
Osnovna vsebina

Suši - hrana za gurmane

Suši [sushi] je japonska jed na osnovi kuhanega kisanega riža, ki mu dodajamo surove sestavine, predvsem ribe. Del sušija so tudi stisnjeni in posušeni listi iz rdečih alg, imenovani nori, ki se uporabljajo za ovijanje preostalih sestavin. Ker je suši vse bolj priljubljen med slovenskimi kupci, smo ga umestili tudi na naše prodajne police.

Sestavine in oblike sušija so zelo raznolike, tako da je vsem vrstam sušija skupen le riž z značilnim sladko-kislim okusom. Sestavine, ki jih dodamo sušiju, so lahko rezine surovih rib, morskih mehkužcev ali rakov, zelenjava in včasih tropsko sadje. Kot prilogo sušiju običajno postrežemo ingver (vložen v sladek kis), vasabi (zelo pekoča pasta, ki spominja na naš hren) in sojina omako, v katero suši pomakamo. Suši običajno jemo s palčkami, najbolj zagrizeni sušijedci pa prisegajo kar na svoje prste.

V naši ponudbi
V začetka maja smo v našo redno ponudbo umestili pripravljen suši Ikuno in Naniwa.

Vse, kar morate vedeti o sušiju

Če niste goreči poznavalci in ljubitelji sušija, se lahko v restavraciji ali pri pogovoru kaj hitro znajdete v zadregi. Naj vam zato na kratko predstavim dve osnovni vrsti sušija:

  • Maki suši so zvitki sušija, oviti v liste alg (z ribami ali zelenjavo), ki so najpreprostejši za pripravo.  
  • Nigiri suši so sploščeni svaljki riža, na katere so položeni dodatki – surove ribe, zelenjava, kalamari, kaviar, rakovi repki ipd.

Kalifornijski zvitki so različica maki sušija, ki je priljubljena predvsem v zahodnem svetu. Za kalifornijske zvitke je značilno, da nori alge, ki so na notranji strani, obdaja sloj riža, zvitki pa so dodatno povaljani še v sezamova semena.


Ste vedeli?
Kadar so na krožniku različne vrste zvitkov, vmes pojemo košček vloženega ingverja, ki nevtralizira okus.

Ali bom od enega pakiranja sušija sit?
Za predjed, za malico med obroki ali če niste preveč lačni, bo zadostovalo, če vzamete eno pakiranje. Če boste suši jedli za kosilo, pa predlagam, da si privoščite dve.

Suši lahko pripravite tudi sami
Čeprav se zdi, da je priprava sušija zapletena, pa sploh ni tako. Prav vsak ga lahko pripravi kar v svoji kuhinji. V okviru azijskega tedna tudi v Lidlu ponujamo paket za pripravo sušija. V njem so riž, nori alge, podloga za zvijanje, vasabi, sojina omaka, ingver in palčke, ki so namesto pribora. Vse, kar morate dokupiti, so priloge – ribe, različna surova zelenjava, zelo priljubljeni so predvsem avokado, kumare ali paprika. Preprosta navodila so na embalaži.