Lidl Slovenija, preprosto več za vas
Osnovna vsebina

Osnovna pravila varne vožnje po snegu

Osnovna pravila varne vožnje po snegu

Juhej, zima prihaja! Čudovita zasnežena pokrajina, praznično vzdušje, sankanje, smučanje in gradnja sneženih mož nas bodo zagotovo navdušili, žal pa je tudi res, da bodo pozimi ceste malce manj prijazne za vožnjo. Da vas bo vaš jekleni konjiček pridno ubogal tudi v zimskem času, smo za vas pripravili nekaj osnovnih pravil varne vožnje po snegu. Naj se kolesa zavrtijo v pravo smer!

Pred vožnjo

Tako je – skrb za varno zimsko vožnjo se začne še preden boste sploh odpeljali iz domačega parkirišča. Da na zimskih cestah ne bi šlo kaj narobe, je najprej namreč ključno, da očistite avtomobil vseh stvari, ki bi vas lahko med vožnjo ovirale.

Snežna plast, ki se čez noč nabere na strehi vašega avtomobila, se vam morda ne zdi kaj prida nevarna, vendar lahko med vožnjo s strehe zdrsi, vam zakrije pogled ali pa celo postane ovira avtomobilu, ki vozi za vami. Prav tako je pomembno, da dobro očistite vsa stekla in ogledala avtomobila, saj je slaba vidljivost pogost vzrok nesreč na naših cestah.

 
Speljevanje

Saj vsi vemo, kako to gre, kajne? Prva prestava, nežno spuščamo sklopko, hkrati pa postopoma pritiskamo na plin in avtomobil zanesljivo odbrzi svojemu cilju naproti. Seveda pa zadeve ob zasneženi, spolzki podlagi včasih postanejo malce bolj zapletene – v teh trenutkih je ključno, da ostanete mirni in speljevanje prilagodite podlagi.

Kako torej uspešno speljevati na spolzki zimski podlagi? Ključ do uspeha je dodajanje plina z občutkom, saj se bodo kolesa sicer hitro zavrtela v prazno. Če kljub izjemno počasnemu speljevanju še vedno ne gre, poskusite speljati v drugi prestavi, saj bodo kolesa tako ustvarila manj navora in posledično bo manjša tudi možnost vrtenja koles v prazno.

 
Vožnja

Najbrž ni treba posebej poudarjati, da naj bo vožnja po zimskih cestah počasnejša in previdnejša, kajne? To pomeni, da se je treba izogibati naglemu pospeševanju, zaviranju ali zavijanju ter vedno ohranjati ustrezno varnostno razdaljo in imeti prižgane luči.

Večina sodobnih avtomobilov ponuja tehnologijo ABS proti blokiranju koles pri zaviranju, če pa vaš avto te tehnologije nima, boste morali biti pri zaviranju na hitro še toliko bolj previdni in zavoro z občutkom pritiskati in spuščati tako, da kolesa ne zablokirajo. Pozimi je tudi priporočljivo, da hitreje prestavite v višjo prestavo, saj bodo tako vrtljaji nižji, posledično pa bo nižja tudi možnost zdrsa koles. Če gre kaj narobe, pa tudi nikar ne pozabite, da s pritiskom na sklopko takoj prekinete povezavo med motorjem in kolesi ...

Po vožnji

Po vožnji pa hitro pod toplo odejo v varnost svojega doma, kaj? Vsekakor dobra ideja, vendar je še pred tem treba poskrbeti za vaš avtomobil – da bo tudi na naslednji vožnji po zasneženih in zaledenelih cestah varen in zanesljiv.

Prva stvar, ki jo lahko postorite, ko ugasnete avto, je, da obrišete notranjo stran vetrobranskega stekla do suhega, da ne bo zmrznila. Prav tako je priporočljivo, da očistite brozgo, ki se je med vožnjo nabrala na blatnikih in kolesih. Kadar bodo temperature res nizke, je najbolje, da ročne zavore ne uporabljate, saj lahko zamrzne, kar pomeni, da bo vaš avto vsaj za nekaj časa nepremično obstal v objemu mrzle zime ...