Beljakovine (proteini) tako kot maščobe in ogljikovi hidrati spadajo med makrohranila, saj jih, v primerjavi z mikrohranili, s hrano uživamo v večjih količinah. Najdemo jih v mnogih živilih živalskega in rastlinskega izvora. Beljakovine so pomembne za naše telo, saj med drugim pripomorejo tudi k ohranjanju zdravih kosti ter vzdrževanju in povečanju mišične mase. Priporočamo uživanje v okviru pestre in uravnotežene prehrane ter zdravega načina življenja.


  Text And Image Section

  PUDING IN JOGURT

  Beljakovinski puding ali jogurt z okusno kremasto strukturo lahko uživate kot prigrizek ali sladico. Izbirate lahko med jogurti sadnih okusov v kombinaciji breskev-pomaranča, granatno jabolko-malina ali borovnica. Medtem ko vas bo proteinski puding očaral z okusom čokolade ali vanilije. En lonček vsebuje 20 gramov beljakovin! Beljakovine so pomemben sestavni del živalskih in rastlinskih celic, v telesu opravljajo mnoge za življenje pomembne funkcije: so pomemben gradnik celičnih struktur, sodelujejo pri povečanju in vzdrževanju mišičevja, prispevajo pa tudi k ohranjanju zdravih kosti. Priporočamo uživanje v okviru pestre in uravnotežene prehrane ter zdravega načina življenja.

  Text And Image Section

  SKYR

  Skyr je tradicionalen islandski mlečni izdelek, ki spominja na skuto. Slasten svež sir polnega okusa so po starih pripovedkah pred več kot tisoč leti na Islandijo prinesli Vikingi. In zakaj je tako poseben? Ima visoko vsebnost beljakovin in nizko vsebnost maščob. Beljakovine naj predstavljajo med 10 in 15 % dnevnega energijskega vnosa. Odrasel človek dnevno potrebuje približno 0,8 g beljakovin na kilogram telesne mase, otroci, nosečnice, doječe matere, športniki in starejši pa nekoliko več. Priporočamo uživanje v okviru pestre in uravnotežene prehrane ter zdravega načina življenja.

  Text And Image Section

  PROTEINSKA SADNA SKUTA

  Skuta je vsestransko živilo, polno beljakovin, ki se čudovito dopolnjuje s sadjem. Z različnimi kombinacijami lahko pripravimo številne okusne sladice, malice ali zajtrke. Naše sadne skute vsebujejo 0,4 % maščobe in kar 22 g beljakovin. Izbirate lahko med okusi breskev s pasijonko in jagoda.

  Text And Image Section

  PROTEINSKA PLOŠČICA

  Proteinske ploščice so lahki in okusni beljakovinski prigrizki, ki jih priporočamo ob uživanju pestre in uravnotežene prehrane ter zdravega načina življenja.

  Text And Image Section

  BELJAKOVINE V PRAHU

  Beljakovine sodelujejo pri izgradnji in delovanju mišic ter številnih drugih pomembnih telesnih funkcijah. Zgrajene so iz aminokislin, med katerimi so tudi esencialne, ki jih človeško telo ne more proizvesti samo, so pa nujno potrebne, zato jih moramo zaužiti s hrano. Poleg esencialnih aminokislin, naše telo potrebuje tudi neesencialne, s katerimi se vzpostavi ustrezno ravnotežje. Zadosten vnos esencialnih in neesencialnih aminokislin je mogoče zagotoviti s pestro in uravnoteženo prehrano ter zdravim načinom življenja. Priporočamo uživanje v okviru pestre in uravnotežene prehrane ter zdravega načina življenja.

  Text And Image Section

  BELJAKOVINSKI KRUH

  Pokusite beljakovinski kruh z visoko vsebnostjo beljakovin in visoko vsebnostjo prehranskih vlaknin. Beljakovine prispevajo k povečanju in vzdrževanju mišične mase ter k ohranjanju zdravih kosti. Priporočamo uživanje v okviru pestre in uravnotežene prehrane ter zdravega načina življenja.

  Text And Image Section

  Zakaj je dovolj velik vnos beljakovin tako pomemben?

  Ali veš? Da je telesna vadba zelo pomembna za uravnotežen življenski slog? Prav tako pa je pomembna tudi ustrezna prehrana po vadbi, ki naj vsebuje beljakovine, ki poskrbijo za vzdrževanju in povečanje mišične mase in sodelujejo pri ohranjanju zdravih kosti.


  URŠKA AHAC - Lidlova osebna trenerka


  TRENIRAJTE Z NAMI

  RECEPTI

  Po dolgih delavnikih, popoldnevih z otroškimi domačimi nalogami in kratkih večerih iskanje navdiha za obroke postane prava muka. Tudi če imate nabor preizkušenih receptov, ki so hitri in enostavni, ti sčasoma lahko postanejo dolgočasni. Zato za vas ves čas pripravljamo nove preproste recepte iz enostavnih Lidlovih sestavin