VOZIČEK ZA ŽAR

Voziček za žar

Oglejte si video in spoznali boste, kako lahko je izdelati voziček za žar za vašo teraso ali balkon. Sledite navodilom korak za korakom.

Lista materialov klubska mizica

Seznam materiala

Na povezavi so na voljo navodila za izdelavo s spiskom vsega lesa in orodij, ki jih potrebujete za izdelavo. Ogledate si lahko tudi videoposnetek z navodili po korakih iz Lidlove delavnice.

Konstrukcija

Voziček za žar

Razrez palet:

Najprej označite linije za rezanje na vrhu obeh palet - ne pozabite upoštevati debeline žaginega lista. Z ročno krožno žago žagajte neposredno vzdolž srednje noge palete.

Za to z dvema sponama na paleto pripnete ravno letev ali tram kot omejevalnik.

Voziček za žar

Narežite plošče in letve:

Če žagate sami, je najbolje, da začnete s ploščami za dno in vrata: najprej zarišite linije za rezanje, nato z dvema sponama pritrdite omejevalnik iz ravne letve, tako da lahko z ročno krožno žago žagate naravnost vzdolž linije za rezanje. To je mogoče enostavno preveriti z vgrajenim laserjem.

Voziček za žar

Nasvet: Da ne zarežete v delovno površino, preprosto postavite pod ploščo dva debela tramova in ju dobro pritrdite.

Nato z vbodno žago skrajšajte obe strešni letvi na dolžino 1072 mm. Nato na odrezanih robovih zbrusite drobce, ki so ostali zaradi žaganja.

Voziček za žar

Grobo odrezane evro palete in strešni letvi pobrusite, da bo površna gladka. Začnete z zrnom 80, nadaljujete s 120 in na koncu uporabite 180. Za že razmeroma gladke površine vezanega lesa takoj uporabite zrno 120 in nato zgladite z zrnom 180.

Voziček za žar

Sestavljanje konstrukcije:

Na delovno površino najprej postavite »delovno ploščo« in nanjo levo in desno pokončno postavite skrajšani paleti. Stranica dolžine 800 mm leži, krajša stranica dolžine 672,5 mm pa je postavljena navpično.

Zgornja stran palet je obrnjena navzven, spodnja pa navznoter. Prepričajte se, da sta odrezani strani palet na obeh straneh na dnu.

Voziček za žar

Zdaj oba spodnja dela (dno) pripnete na notranja dela srednje in zunanje »prečke« palet. Uporabite po dve sponi na ploščo. Zdaj obrnite konstrukcijo tako, da so oporniki, ki so še prosti, na dnu delovne površine. Oba spodnja dela zdaj pritrdite na paleto na drugi strani – spet z dvema sponama na ploščo. Pazite, da je vse poravnano z delovno površino.

Voziček za žar

Na razdalji 100 mm do zunanjega roba palete položite enega od kotnih nosilcev 40/50 mm (štirje kotni nosilci na ploščo) in vse skupaj privijte z vijaki 3/12 mm.

Voziček za žar

Skrajšane strešne letve položite na obe spodnji »prečki« palet in se prepričajte, da ležita na zadnji strani vozička za žar.

Ker je tukaj premalo prostora, da bi kotnike privijačili na letve, prerišite položaj za kotne nosilce na letve. Zdaj z vijaki 3,5/30 mm privijte dva kotnika na obe strešni letvi. Nato vstavite strešni letvi nazaj in privijte kotne nosilce na konstrukcijo z vijaki 3,5/30 mm. Na koncu vzemite konstrukcijo z delovne površine in jo obrnite.

Obloga

Voziček za žar

Narežite oblogo:

Najprej odrežite tri od skupno 13 profilnih letvic. Za to označite želeno dolžino 1460 mm in z vbodno žago odžagajte les pod pravim kotom. Zdaj odrežete pet ožjih. Uporabite vijačne spone, da pritrdite štiri tramove, ki jih enakomerno razporedite na delovno površino za podlago. Na en konec vsakega tramu položite profilno letvico – stran, ki jo želite žagati, mora biti poravnana s tramom ali segati nekoliko čezenj. Oba konca profilne letvice sta pritrjena na dva zunanja tramova z dvema vijakoma 3,5/30 mm.

Sedaj od profilne letvice odžagajte naslednje letvice: 1× stran s peresom: 10 mm (za zadnjo profilno letvico obloge na hrbtni strani), 2× stran s peresom: 18 mm (za sprednjo stransko oblogo) in 2× stran z utorom: 55 mm (za hrbtno stransko oblogo).

Voziček za žar

S pomočjo plošče iz vlaken srednje gostote debeline 12 mm (200/1000 mm) pet ožjih nažaganih in preostalih 10 še celih profilnih letev, 3000 mm, skrajšajte na enako dolžino 1090 mm. Za to pritrdite profilno letvico in – poravnano z njenim koncem – »šablonsko ploščo« na tram in odžagajte. Prepričajte se, da je osnova žage nameščena tako, da je razdalja od »šablone« do žaginega lista 90 mm. Sedaj nažagajte 20 profilnih letvic polne širine za oblogo - skupaj bo 25 kosov profilnih letvic za oblogo.

Voziček za žar

Na koncu narezane profilne letvice iz duglazije pobrusite najprej z zrnom 120, nato 180 in na koncu 240.

Voziček za žar

Montaža obloge:

Uporabite dve sponi, da prvo profilno letvico pritrdite poravnano s paleto v levem kotu zadnje strani konstrukcije. Od znotraj - skozi strešne letve - to prvo profilno letvico na konstrukcijo privijte z dvema vijakoma 4/50 mm.

Voziček za žar

Naslednja profilna letvica se popolnoma prilega prejšnji (utor v pero) in jo pritrdite z dvema sponama. Pri tem previdno namestite spone na pero. Spodaj podložite z ravnim kosom letve, da ne zlomite peresa. Tako kot prva profilna letvica se tudi ta in vse ostale na strešno letev na zadnji strani pritrdijo na konstrukcijo z dvema vijakoma 4/50 mm.

Voziček za žar

Na zadnji strani namestite skupaj 10 širokih letev in eno ozko (stran s peresom, skrajšana za 10 mm) profilno letvico. Na strani s sponami fiksirajte ozko profilno letvico (stran s peresom, skrajšana za 18 mm), ki je poravnana s sprednjim robom palete. Z notranje strani jo pritrdite z dvema vijakoma 4/50 mm. Enako privijte drugo in četrto letvico na zunanjo stran palete. Ker sta na začetku in koncu palete dve letvici ena na drugi, potrebujete za prvo in obe zadnji profilni letvici vijake 4/50 mm, za ostale pa vijake 3,5/30 mm. Na koncu pritrdite pet širokih profilnih letvic in še eno ozko profilno letvico na zadnji vogal (stran z utorom, skrajšana za 55 mm). Montaža profilnih letvic je enaka na obeh straneh.

Voziček za žar

Montaža koles:

Obloženo konstrukcijo obrnite ponovno na glavo in namestite montažne ploščice za kolesa za velike obremenitve (Ø 150 mm, širina 50 mm, skupna višina 180 mm) na štiri zunanje kocke palete. Poravnajte jih z notranjimi robovi. Nato pritrdite ploščice s štirimi vijaki 50 mm in podložkami 5,3/20 mm na konstrukcijo ter jo ponovno obrnite.

Voziček za žar

Montaža stranskih ročajev:

Sedaj namestite stranske ročaje tako, da na stranski steni označite dve točki za višino na razdalji 250 mm od zgornjega roba spredaj in zadaj. Pohištveni ročaj držite na sredini označene višine na stranski steni in označite položaj vrtanja za pritrdilne vijake. Izvrtajte luknji s 4-mm svedrom za les, privijte ročaj in ponovite te korake na drugi stranski plošči.

Pokrov

Voziček za žar

Priprava slepega pokrova:

Za slepi pokrov in vrata najprej skrajšate tri od štirih klavirskih tečajev (tečaji v obliki palice). To naredite tako, da na klavirskem tečaju označite želeno mero in ga z dvema sponama vpnete med mizo in letev (uporabite ostanke lesa ali šablono, ki ste jo že uporabili). Z žaginim listom za kovino z vbodno žago prerežite tečaj. Nato s papirjem za mokro/suho brušenje z zrni 120 pobrusite odrezan rob. Klavirski tečaj je dolg 1200 mm, enega skrajšate na 1150 mm, dva pa na 780 mm. Če želite slepi pokrov priviti na pokrov, postavite 1150-mm tečaj na rob 280/1150 mm vezanega lesa za slepi pokrov in ga pritrdite z vijaki 3/12 mm.

Voziček za žar

Zdaj narišite črto vzporedno z dolgim robom pokrova na razdalji 80 mm - to je najbolje narediti z ravnilom z markerjem. Na koncih črte naredite oznako, vsako 25 mm od roba. Zunanjo stran pokrova postavite med oznake na tej črti in s tremi 12-mm vijaki ponovno privijte klavirski tečaj na notranji strani na pokrov.

Voziček za žar

Montaža pokrova:

Najprej položite 1200-mm klavirski tečaj in ga postavite na zgornji rob hrbtne stene tako, da palica tečaja gleda navzven. Nato s svinčnikom narišite luknje za pritrditev tečaja na hrbtno steno in jih izvrtajte s 3-mm svedrom za les.

Zdaj klavirski tečaj položite na zadnji rob spodnje strani pokrova in ga ponovno pritrdite s tremi 12 mm vijaki. Pokrov postavite pokončno na zgornji rob zadnje plošče tako, da je tečaj odprt pravokotno. Uporabite 3,5/30-mm vijake za pritrditev pokrova na telo v vnaprej izvrtane montažne luknje.

Voziček za žar

Da pokrov pri pritrjevanju verige ne pade nazaj, je najbolje, da voziček za žar potisnete ob steno.

Sedaj odprite pokrov in ga naslonite nazaj. Označite točko na pokrovu na razdalji 40 do 50 mm od roba in tik pod zloženo ploščo na obeh straneh. Na vsaki od teh točk privijte 500 mm dolgo verigo na pokrov z 12-mm vijakom skozi prvi člen verige.

Verigo napnite in drugi konec verige privijte na enak način na notranjo stran telesa –

pokrov naj bo pri napenjanju verige rahlo nagnjen nazaj.

Vrata

Voziček za žar

Montaža:

Tako kot pri pokrovu namestite enega od 780 mm dolgih klavirskih tečajev na konstrukcijo, da montirate vrata.

Za to tečaj zložite skupaj in ga držite tako, da palica tečaja gleda navzven na razdalji ca 3 mm od delovne plošče na robu med lesom iz duglazije in evro paleto. Sedaj označite montažne luknje in jih izvrtajte s 3-mm svedrom za les.

Na koncu privijte tečaje, 780 mm, na plošče vrat 580/800 mm s tremi 12-mm vijaki.

Voziček za žar

Za ročaje na vratih narišite črto 45 mm od stranskega roba (smer ročaja) in 45 mm od zgornjega roba vrat.

Nato pohištvene ročaje držite ob oznakah, označite položaje pritrdilnih vijakov in na teh mestih s 4-mm svedrom za les zavrtajte v ploščo za vrata. Za pritrditev ročajev uporabite ustrezne vijake.

Sedaj pritrdite vrata z vijaki 3,5/30 mm in nato privijte magneta za vrata na spodnjo stran delovne plošče, drugi del magnetov pa na vrata.

Končna obdelava

Voziček za žar

Uporaba žara:

Če uporabljate plinski žar, lahko plinsko jeklenko skrijete v predelek vozička za žar. Za to z vbodno žago preprosto izžagajte odprtino ustrezne velikosti v srednjem podu. Z 20-mm svedrom Forstner v delovni plošči na primernem mestu izvrtajte luknjo za plinsko cev.

Voziček za žar

Zaključek:

Na koncu priporočamo, da površino konstrukcije zaščitite z oljem. Za to s ploščatim čopičem na vse površine nanesite ustrezno olje za les po navodilih proizvajalca.

KONČANO. USPELO VAM JE!

Kapo dol! S tem vozičkom za žar se sezona peke na žaru lahko začne. Torej na žar vrzite nekaj klobas in povabite sosede in prijatelje. Dober tek in zabavajte se pri peki na žaru!