Prosimo, izberite trgovino in si oglejte vse ponudbe, ki so vam trenutno na voljo.
Skyr je tradicionalen islandski mlečni izdelek, ki spominja na skuto. Slasten svež sir, polnega okusa, so po pričevanjih pred več kot tisoč leti na Islandijo prinesli Vikingi. Omembe je namreč mogoče najti že v starodavnih islandskih sagah. Zadnja leta njegova priljubljenost raste povsod po svetu, še posebej priljubljen je v Veliki Britaniji in ZDA, pa tudi drugod po Evropi so postali kupci pozorni nanj. Vsebuje namreč malo oziroma praktično nič maščob in velik delež beljakovin, zato je dobrodošel v uravnoteženi prehrani.
V Lidlu Slovenija smo skyr na islandski način na željo številnih kupcev nedavno uvrstili v svojo redno ponudbo. Poleg navadnega skyra na islandski način, ki se odlično prileže za zajtrk ali okusno malico, so poskrbeli tudi za tiste, ki imajo raje mlečne izdelke z okusom. Tako v Lidlovih trgovinah najdete še skyr na islandski način s sadnim pripravkom malin, jagod, borovnic ali vanilje.
Sveži sir. 0,2% maščobe v mlečnem deležu. Sestavine: posneto mleko, starterske kulture, mikrobiološko sirilo. *brez maščob, visoka vsebnost beljakovin. Hraniti pri teperaturi do +8°C. Proizvedeno v Nemčiji. Poreklo mleka: Nemčija, Češka.
Hranilna vrednost | na 100 g | porcija 175 g | %RI | ||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Energijska vrednost | 262 kJ/ 62 kcal | 462 kJ/ 109 kcal | 5 % | ||||||||||||||
Maščobe | 0,2 g | 0,4 g | <1 % | ||||||||||||||
od tega nasičene maščobe | 0,1 g | 0,2 g | 1 % | ||||||||||||||
Ogljikovi hidrati | 4,0 g | 7,0 g | 3 % | ||||||||||||||
od tega sladkorji | 4,0 g | 7,0 g | 8 % | ||||||||||||||
Beljakovine | 11,0 g | 19,3 g | 39 % | ||||||||||||||
Sol | 0,13 g | 0,23 g | 4 % |
RI (reference intake) = priporočeni vnosi za povprečno odraslo osebo (8400 kJ/ 2000 kcal). Eno pakiranje vsebuje 2 porciji po 175g.
Skyr – sveži sir na 20% borovničevega pripravka, s sladili. 0,2% maščobe v mlečnem deležu. Sestavine: posneto mleko, voda, 7% borovnice, modificirani škrob, limonin sok iz zgoščenega sadnega soka, gostili: pektini, ksantan gumi; korenčkov koncentrat, kislini: kalcijevi citrati, citronska kislina; starterske kulture, mikrobiološko sirilo, naravna aroma, sladili: aspartam**, acesulfam K. **vsebuje vir fenilalanina. *visoka vsebnost beljakovin. Hraniti pri temperaturi do +8 °C. Proizvedeno v Nemčiji. Poreklo mleka: Nemčija, Češka.
Skyr – sveži sir na 20% malinovega pripravka, s sladili. 0,2% maščobe v mlečnem deležu. Sestavine: posneto mleko, voda, 4% maline, 3% malinova kaša iz zgoščene sadne kaše, modificirani škrob, limonin sok iz zgoščenega sadnega soka, gostili: pektini, ksantan gumi; korenčkov koncentrat, kislini: citronska kislina, kalcijevi citrati; starterske kulture, mikrobiološko sirilo, naravna aroma, sladili: aspartam**, acesulfam K. **vsebuje vir fenilalanina. *visoka vsebnost beljakovin. Hraniti pri temperaturi do +8 °C. Proizvedeno v Nemciji. Poreklo mleka: Nemčija, Češka.
Skyr – sveži sir na 20% jagodnega pripravka, s sladili. 0,2% maščobe v mlečnem deležu. Sestavine: posneto mleko, voda, 7% jagode, modificirani škrob, limonin sok iz zgoščenega sadnega soka, gostili: pektini, ksantan gumi; korenčkov koncentrat, kislini: kalcijev laktat, citronska kislina; starterske kulture, mikrobiološko sirilo, naravna aroma, sladili: aspartam**, acesulfam K. **vsebuje vir fenilalanina. *visoka vsebnost beljakovin. Hraniti pri temperaturi do +8 °C. Proizvedeno v Nemčiji. Poreklo mleka: Nemčija, Češka.
S sladili. 0,2% maščobe v mlečnem deležu. Sestavine: posneto mleko, voda, modificirani škrob, limonin sok iz zgoščenega sadnega soka, vanilijev ekstrakt, gostili: pektini, ksantan gumi; sredstvi za uravnavanje kislosti: kalcijevi citrati, citronska kislina; naravna aroma smetane, 0,012% vanilijevi stroki, starterske kulture, mikrobiološko sirilo, sladili: aspartam**, acesulfam K. **vsebuje vir fenilalanina. *visoka vsebnost beljakovin. Hraniti pri temperaturi do +8 °C. Proizvedeno v Nemčiji. Poreklo mleka: Nemčija, Češka.
Hranilna vrednost | na 100 g | porcija 150 g | %RI | ||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Energijska vrednost | 227 kJ/ 53 kcal | 340 kJ/ 80 kcal | 4 % | ||||||||||||||||
Maščobe | 0,2 g | 0,3 g | 0 % | ||||||||||||||||
od tega nasičene maščobe | 0,1 g | 0,2 g | 1 % | ||||||||||||||||
Ogljikovi hidrati | 4,1 g | 6,2 g | 2 % | ||||||||||||||||
od tega sladkorji | 3,3 g | 5,0 g | 6 % | ||||||||||||||||
Beljakovine | 8,8 g | 13,2 g | 26 % | ||||||||||||||||
Sol | 0,10 g | 0,15 g | 3 % |
RI (reference intake) = priporočeni vnosi za povprečno odraslo osebo (8400 kJ/ 2000 kcal)
Poglejte, kako zelo srečen je bil viking Sven, ko je našel na Lidlovih policah svoj oboževani skyr.
Beljakovine so organske spojine, ki skupaj z maščobami in ogljikovimi hidrati spadajo v kategorijo makrohranil. Ime beljakovine (velikokrat uporabljamo tudi besedo proteini) pravzaprav izvira iz grščine, in sicer iz besede proteios, kar pomeni primaren, glaven, prvi. Torej že samo ime pove, da jim pripisujemo vodilno vlogo pri večih fizioloških procesih, ki potekajo v našem telesu.
1. Omogočajo telesno zgradbo, rast in razvoj v vseh starostnih obdobjih.
2. Predstavljajo »gradbeni material« - so gradniki tkiv (za izgradnjo celic v organizmu), hormonov in encimov (sodelujejo pri bioloških reakcijah), prenašalci snovi v telesu.
3. Imajo tudi pomembno obrambno vlogo, saj so sestavni del protiteles, ki sodelujejo pri zaščiti telesa.
4. Beljakovine so priporočljive tudi po športni aktivnosti, saj pripomorejo k hitrejši obnovi tkiv.
Običajno jih delimo na živalski (meso, ribe, jajca mleko in mlečni izdelki) in rastlinski vir (leča, soja, fižol, čičerika ...).
Tokrat vam predstavljamo odličen vir beljakovin, ki se skriva pod imenom skyr, ki je naravno bogat vir kakovostnih beljakovin. Vnesite delček okusa tradicionalne islandske kuhinje tudi v vaš dom.