Lidl si vseskozi prizadeva za širitev trajnostne ponudbe lastnih blagovnih znamk in sedaj predstavlja super  FAIRTRADE čokolado Way To Go: kakav v čokoladi izvira iz trajnostne pridelave v Gani.

Lidl Slovenija od konca leta 2020 uporablja kakav iz izključno certificirane pridelave za celotno ponudbo lastnih blagovnih znamk. Tako je na primer celotna paleta čokolad certificirana s strani Fairtrade, Rainforest Alliance ali BIO.

Lidl s čokolado Way To Go zdaj stopa še korak dlje, saj smo zapolnili vrzeli v prihodkih med pridelovalci kakava in dostojnimi plačami.

Kmetje imajo od vsake prodane čokolade veliko koristi, ki se kažejo skozi premije za programe nadaljnjega usposabljanja. Te učinkovito prispevajo k zagotavljanju varnih delovnih pogojev pri gojenju kakava in k varovanju okolja.

UČINKOVITE PREMIJE ZA PRIDELOVALCE KAKAVA

Way To Go ni samo okusna mlečna in temna čokolada. Posebnost pri Way To Go je princip premij, ki pridelovalcem kakava omogoča opazne izboljšave: Za izdelavo čokolade kupuje Lidl 100% trajnostno pridelan kakav pri združenja malih kmetov Kuapa Kokoo iz Gane. Zahvaljujoč načelom premij Fairtrade-a in Lidl-a, imajo kmetje koristi od vsake prodane čokolade. Po eni strani dobijo zraven poštenih odkupnih cen še denarno premijo od Fairtrade-a, ker so se zavezali, da bodo gojili kakav v skladu s smernicami programa Fairtrade. Po drugi strani pa Lidl malim kmetom plača dodatno, tako imenovano "Income Improvement Premium" oziroma premijo za izboljšanje dohodka za vsako prodano čokolado.

Za doseganje dolgoročnega učinka, se Lidlova premija ne izplača v denarju, ampak se izteka v dve pobudi. Majhne pridelovalce se pri tem usposablja za trajnostno optimizacijo načinov gojenja in obiranja, spoznavajo pa tudi učinkovitejše in okolju prijaznejše oblike gojenja kakava, na primer nove tehnike rezanja in škropljenja. To kmetom ne omogoča le, da povečajo svoj pridelek kakava in s tem izboljšajo svoj dohodek, temveč pomagajo tudi varovati okolje pridelovalnih regij.

Dodatno pomagamo pridelovalcem, da gojijo še druge rastline in surovine za proizvodnjo riža, medu in mila ter pridobijo poslovno znanje. Na ta način lahko izkoristijo dodatne vire dohodka in so zato manj odvisni od nihanja cen surovin na trgu. S tem prispevamo k pozitivnim stranskim učinkom na okolje, saj raznovrstnejše kmetijstvo razbremeni rodovitna tla in poveča biotsko raznovrstnost.

Delimo dobre stvari

Uživajte v tej izjemni čokoladi in jo delite s svojimi najdražjimi. Tako nam pomagate, da skupaj z našim strateškim partnerjem Fairtrade ustvarjamo boljši jutri za družine v Gani.