Oprostite, tega brskalnika sistem ne podpira.
Vprašanja in odgovori
1. Kaj zagotavljajo mesni izdelki iz 100 % slovenske svinjine?
Slovenija je majhna država, posledično pa so majhne tudi slovenske kmetije, kar omogoča butično pridelavo mesa na majhnih kmetijah. Slovenija ima v primerjavi z drugimi evropskimi državami izjemno visoke standarde pridelave mesa, ki se nanašajo predvsem na higieno in rabo antibiotikov, zato svinjsko meso, pridelano in predelano v Sloveniji, zagotavlja višjo kakovost mesnih izdelkov.
Lidlovi mesni izdelki iz 100 % slovenske svinjine zagotavljajo, da je bila žival rojena in vzrejena v Sloveniji, meso pa pripravljeno v slovenskih predelovalnih obratih, kar zagotavlja 100 % transparentnost in sledljivost celotne verige, torej vse od rejca do potrošnika.
2. Kaj je certifikat IFS?
Mesni izdelki iz 100 % slovenske svinjine, ki jih najdete na Lidlovih policah, nosijo certifikat IFS. Certifikat IFS je mednarodno priznan certifikat, ki zagotavlja dobre poslovne, proizvodne in higienske prakse s sistemom sledljivosti in označevanja živil.
3. Zakaj je svinjsko meso, pridelano v Sloveniji, boljše kakovosti?
Poleg visokih standardov pridelave in predelave mesa, ki jih zahteva slovenska zakonodaja, na kakovost mesnih izdelkov vplivajo tudi kratke transportne poti. Slednje zmanjšujejo tveganje izpostavljenosti biološkim, kemičnim in fizikalnim spremembam, kar zagotavlja večjo svežino mesa in ohranjanje hladne verige.
Kratke transportne poti pa seveda pripomorejo tudi k manjšemu onesnaževanju zraka in okolja.
4. S čim se krmijo slovenski prašiči?
Kakovost mesa je močno odvisna tudi od krme, s katero krmijo živali v času vzreje. Slovenska svinjina je prirejena pretežno iz suhih žit in soje, kar ugodno vpliva na biokemične lastnosti, strukturo in videz mesa.
Samooskrba
Reja prašičjega mesa v Sloveniji ima zelo dolgo tradicijo, ki zagotavlja butično pridelavo in visoko kakovost mesnih izdelkov. Že stoletja je izjemno pomembna kmetijska panoga, ki ima veliko vlogo pri zagotavljanju prehranske samooskrbe. Samooskrba z mesnimi izdelki iz svinjskega mesa je odvisna od domače prireje in porabe mesa ter uvoza in izvoza. Vendar pa se je samooskrba s prašičjim mesom od vstopa Slovenije v EU pa do leta 2015 znatno zmanjšala. Če je bila l. 2004 stopnja samooskrbe s svinjino 80 %, je l. 2015 padla na pičlih 34,7 %.
Ko se v trgovini odločimo za nakup mesnih izdelkov slovenskega porekla, si ne zagotavljamo le tega, da vemo, od kod izdelek prihaja. Na ta način pripomoremo tudi k razvoju slovenskega gospodarstva in kmetijstva, kar pa je ključnega pomena za ohranjanje in rast samooskrbe z mesom v Sloveniji. Tudi v Lidlu Slovenija se zavedamo, kako pomembno je podpirati slovenske pridelovalce in predelovalce mesa, zato naši mesni izdelki iz 100 % slovenske svinjine zagotavljajo mnogo več kot le sledljivost in transparentnost. Na ta način spodbujamo naše kupce, da posežejo po izdelkih slovenskega porekla, saj želimo s skupnimi močmi pomagati slovenskim pridelovalcem in predelovalcem prašičjega mesa, da ponovno dosežejo visoko stopnjo samooskrbe s svinjskim mesom.