Jesenska zloženka s popečeno polento

Jesenska zloženka s popečeno polento

Sestavine:

  • 3 kg govejega mesa za juho s kostmi
  • Žlička paradižnikovega koncentrata
  • 3 velike rdeče čebule
  • 1 žlica gorčice
  • 1 strok česna
  • 3 špic rdeče paprike
  • 1 glava svežega zelja
  • 1 liter goveje jušne osnove
  • 3 korenčki
  • rožmarin
  • kapre
  • timijan
  • črni poper (cel)
  • sol
  • muškatni orešček
  • lovorjev list
  • olivno olje

 

POLENTA

  • 0,5 l vode
  • 0,5 l sladke smetane
  • 100 g parmezana
  • 100 g ocvirkov
  • 100 g masla
  • sol
  • 250 g instant polente

Priprava:

Goveje meso s kostmi osolimo, popopramo in namažemo z gorčico. Korenje narežemo na polovico in čebulo na krhlje. Meso na hitro popečemo nad žerjavico in ga zložimo v glinen pekač, v katerega smo dali malo olivnega olja in čebulo. Dodamo vse naštete začimbe, paradižnikov koncentrat, narezano zelje, korenje in na trakove narezano rdečo papriko, cel strok česna in kapre ter zalijemo z govejo jušno osnovo. Dušimo v krušni peči tako dolgo, da meso postane izredno mehko (približno 2 uri in pol).

 

Priprava polente:

Vodo zavremo in pazljivo solimo. Dodamo sladko smetano. V tekočino vkuhamo instant polento. Kuhamo toliko časa, da dobimo zmes, ki še vedno teče. Dodamo parmezan in ocvirke ter še 1 minuto mešamo na rahlem ognju. Za kremasto strukturo na koncu dodamo še maslo. Polento prelijemo v model in počakamo da se strdi. Strjeno narežemo na kose, ki jih popečemo na žaru.