Hitri vinski namigi

KOMBINATORIKA. K lahki hrani gredo lahka vina. K težji hrani ponudimo bolj korpulentna bela ali rdeča vina.

KUHAMO Z VINOM. Praviloma v jed, če to zahteva recept, vlijete malce tistega vina, ki ga boste kasneje postregli k obroku.

KOZARCI. Uveljavlja se trend univerzalnih kozarcev, v katere lahko postrežete vse vrste vina. Najbolj univerzalen kozarec je široki in balonasti kozarec za rdeče vino, saj v njemu vsako vino zapleše in zadiha.

POSTREŽBA. Vino točimo z desne strani gosta in z etiketo, obrnjeno proti njemu. Po bontonu najprej natočimo najstarejši dami, nato gremo po vrsti do najmlajše. Zatem natočimo gospodom od najstarejšega do najmlajšega.

PODHLADITEV. Vino na mizo nikoli ne postavite direktno iz hladilnika. Nikoli ga tudi ne hladite v hladilni posodi, napolnjeni le z ledom – vedno kombinirajte pol ledu in polovico vode. Preden steklenico odpremo, jo previdno obrnemo, da se vsebina premeša.

IZBIRA VINA. Vino vedno izberemo tako, da ga prilagodimo priložnosti. Če bomo vino postregli k obroku, moramo najprej vedeti, kaj dobrega bomo skuhali, da lahko jedi pripnemo skladno vino.

SLADKORČKI. Oznake vina, glede na koncentracijo reducirajočih (t.j. preostalih neprevretih) sladkorjev:

1. Suho vino: koncentracija reducirajočih sladkorjev ne presega 9 g/l.
2. Polsuho vino: koncentracija reducirajočih sladkorjev znaša med 9 in 12 g/l.
3. Polsladko vino: koncentracija reducirajočih sladkorjev znaša med 12 in 45 g/l.
4. Sladko vino: koncentracija reducirajočih sladkorjev presega 45 g/l.

 

Minister za zdravje opozarja: „Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!”