• Trdi ovčji sir „Pecorino Toscano DOP Stagionato“, Italiamo

  Zelo aromatičen sir oreškastega, karamelnega okusa, ki ob sebi ljubi bolj aromatična bela vina in polnega telesa. Izberite med chardonnayem, renskim rizlingom, malvazijo ali sivim pinotom, »odlično pa se bo podal tudi srednje aromatičen polsuhi traminec,« svetuje Mira. Ljubitelji rdečega posezite po mehkem rdečem vinu s ne preveč taninov in srednjega telesa, npr. modri frankinji, merlotu, modrem pinotu, cabernet francu ali avtohtoni slovenski žametovki.

 • Sir „Grana Padano Riserva DOP“, Italiamo

  Grana padano je vrsta parmezana, kravji zorjen sir, ki se stara eno do dve leti. Če ga postrežemo samostojno, ga preprosto natrgajte z nožem, da spontano razpade na nepravilne koščke. Veliko se uporablja tudi v kuhanju kot dodatek jedem. Ima izrazito maslene arome, ki spominjajo na prepraženo maslo, izrazito slanost, katero dopolnjujejo sladkobne note. Med belimi vini bomo ob njem izbrali vina z večjim telesom in zorjena v hrastovem sodu, npr. chardonnay in sivi pinot. »Pri izboru rdečih vin pa moramo paziti, da ne posežemo po vini z močnimi tanini, saj nam bodo ti v kombinaciji s slanostjo sira v ustih pustili metalni okus,« dodaja Mira, ki bi med rdečimi izbrala merlot, modro frankinjo ali španski tempranillo.

 • Mozzarella iz bivoljega mleka, Italiamo

  Bivolja mozzarella ima dvakrat več maščobe kot kravja, zato pričakujemo močan kremozen okus. Sicer nežen, mlečen sir ob sebi potrebuje sveže, lahko in suho belo vino ali suhi rose. Ker se pogosto servira s paradižnikom, je pri kombiniranju z vini potrebno upoštevati tudi specifiko okusa paradižnika in poseči po belih vinih z visoko kislino. »Priporočam sauvignon, rebulo ali laški rizling,« pravi Mira, ki bi mozzarello z rdečim vinom kombinirala le, če bi ob njej postregla tudi paradižnik. »V tem primeru bi izbrali rdeče vino z višjo kislino, kot so barbera ali modri pinot.«

 • Italijanski sir „Montasio Fresco DOP“, Italiamo

  Montasio Fresco je komaj dva meseca zorjen kravji sir, ki bo ob sebi potreboval bela vina višje kisline in srednjega telesa. »Izberite rebulo, sivi pinot,« svetuje Mira, »odličen pa bo tudi rose.«

 • Italijanski sir „Piave Vecchio DOP“, Italiamo

  Piave vecchio je kravji sir, zorjen najmanj šest mesecev, ki je že razvil močno aromatiko. Podoben je parmezanu, prežemata ga torej tako slanost kot tudi sladkobne note, zato potrebuje močno vino. »Naj bo okroglo, mehko in zorjeno, kot so merlot, barollo in syrah,« poudarja Mira.

 • Italijanski sir „Asiago Allevo DOP“, Italiamo

  Asiago allevo je kravji sir z aromami trave, oreščkov in višje kisline, ob katerem pašejo vina srednjega telesa. »Izberemo bela vina s prepoznavno svežino, kot so rizling, sauvignon, sveži chardonnay,« svetuje Mira, ki bi za ljubitelje rdečega izbrala merlot, modro frankinjo, barbero ali modri pinot.

 • Sir „Pecoricco Formaggio“, Italiamo

  Ta sicilijanski ovčji sir je mehak in dopolnjen z različnimi dodatki: rukolo, kaprami, olivami in papriko. Njegova kremozna struktura zahteva vino, ki bo kremoznost iz ust opralo. »Najboljša izbira so zorjeni chardonnay ali sivi pinot ter suho peneče se vino,« ljubitelji rdečega vina pa posezite po merlotu, tempranillu, modremu pinotu ali barberi.

 • Sveži kozji sir z dodatki, Duc De Coeur

  Kozji sir ima veliko kisline, zato ga kombiniramo s svežimi vini herbalnih ali sadnih arom. Med belimi vini Mira priporoča sauvignon, renski rizling, laški rizling in seveda peneče se vino, ki odlično opere kremasto in masleno strukturo mehkih sirov. Med rdečimi vini, ki se sicer z mehkimi siri redkeje kombinirajo, bi Mira izbrala cabernet franc, zaradi njegovega izrazite sadnega okusa.

 • Francoski sir „Camembert le Caractère“, Duc De Coeur

  Ta mehki kravji sir je poleg bria med najbolj priljubljenimi in poznanimi francoskimi mehkimi siri. Ima izrazite arome po oreščkih in gobah, zaradi njegove maslenosti pa bi se ob njem odlično podal zaokrožen, poln chardonnay iz lesenega soda. Če k camembertu izbiramo rdeče vino, Mira predlaga, da belo kožico preprosto odstranimo ter s tem izločimo grenkobnost, ki podira skladnost z rdečimi vini. Med rdečimi bi potem izbrali vina malo višje kisline, in sicer cabernet franc. Če pa kožice ne odstranite, pa posezite po rdečih vinih srednjega, bolj okroglega telesa, kot sta merlot ali modri pinot.

 • Francoski sir „Tomme du Pays Basque“, Istara

  Ta kravji sir proizvajajo po celi Franciji, zato je med bolj priljubljenimi. Je sir nižje maščobe – ima jo med 20 in 40 odstotkov. Zaznali boste arome oreščkov in vlažnih tal, bolj vešči pa boste v njem prepoznali še nianse vonja, ki ga zasledimo v staji. K njemu sodijo aromatična vina s prepoznavnim telesom. Med belimi so to zrela rebula, viognier ter oranžna vina, med rdečimi pa močna vina, npr. syrah ali zreli cabernet sauvignon.

 • Francoska sira „Fromage de Normandie“ in „Fromage de Bretagne“, Claudel

  Sta sira močnih arom in kremne sredice. H kremoznosti bodo lepo sodili chardonnay, rebula ali viognier, med rdečimi vini pa tista z visoko kislino in nizkimi tanini. Mira priporoča modri pinot, barbero ali zorjeno modro frankinjo.

 • Francoski sir „Petit Munster AOP“, La Sapiniere

  To je sir, ki ga izdelujejo že vse od 7. stoletja in je eden bolj znanih francoskih sirov. Je sir za popoln užitek. Vso svojo lepoto izgubi, če na primer konča v sendviču. Temu siru nikoli ne odrežemo skorjice, saj mu ta daje fantastičen kontrast z njegovo kremno sredico. Ob njem postrezite vino z visoko kislino, na primer renski rizling, traminca ali rebulo. Med rdečimi se lepo podajo zrela zorjena vina, kot so zreli cabernet sauvignon, merlot, syrah in grenache.

 • Francoski mehki sir „Brie“

  Brie je med bolj popularnimi mehkimi siri – saj poznate njegovo smetanasto, masleno strukturo in prepoznavne arome gob z zemeljskimi notami? Zanj, enako kot za camembert, velja, da ob sebi potrebuje bolj kompleksna bela vina z visoko kislino, ki bo iz ust oprala maslenost sira. Izberite chardonnay, sivi pinot, rebulo ali viogniere. Med rdečimi pa modro frankinjo ali modri pinot. In tudi za brie velja predlog, da belo kožico odstranite, enako kot pri camembertu.

 • Ovalni mehki sir, Duc De Coeur

  Tudi ta mehki sir bo v ustih pustil precej smetanovega, maslenega okusa, ki ga odlično izpere kompleksno vino z visoko kislino. Izberite chardonnay, sivi pinot ali rebulo, med rdečimi pa modri pinot ali modro frankinjo.

 • Francoski sir „Coulommiers de Caractère“, Duc De Coeur

  Za ta aromatičen, konkreten mehki kravji sir bi lahko rekli, da je briejev bratranec. Tudi v njem boste zaznali masleno strukturo z aromami oreščkov, zato boste na mizo lahko postavili vina višje kisline, kot so sauvignon, chardonnay, rebula ter seveda peneče se vino.