Sir in tudi vino nastaneta s pomočjo fermentacije, zato se praviloma ljubita. A obstajajo številna pravila, ki jih je fino upoštevati, če se odločimo za kombiniranje.

»Največja napaka, in to sem tudi v odličnih restavracijah doživela že neštetokrat, je, da s sirom postrežemo močno rdeče vino. Zakaj? Ker ima sir visoko kislino in je praviloma tudi slan, te dve značilnosti pa se tepeta s tanini, ki so v rdečem vinu. K sirom se zato najlepše poda belo vino – pa naj bo to sveže ali zorjeno,« pravi Mira Šemić.

Če že ne moremo brez rdečega vina, se pri kombiniranju s siri odločimo za takšnega, ki bo imel manj taninov, hkrati pa bo bogat na sadnosti in svežini. To je torej lahko sveže in poskočno rdeče vino ali pa starano rdeče vino, kjer so v njem tanini mehki in zaokroženi.

Pravila kombiniranja sira in vin

Nekaj osnovnih smernic kombiniranja sirov in vina:

  • Sveži siri: Sveži siri imajo visoko kislino in ne toliko slanosti. Kozji sveži sir je idealen partner sauvignonu, rizlingu, rebuli ali sivemu pinotu, torej vsem lahkotnim vinom z visoko kislino.
  • Zreli siri: Bolj ko se pomikamo k zrelim sirom, bolj pogledujemo k belim vinom močnejšega telesa, torej takšnim, ki so zoreli v lesenih sodih, ali pa k tistim, ki so bila narejena z daljšo maceracijo. Pri res staranih sirih je idealna kombinacija oranžno vino.
  • Kremni siri: Suha peneča se vina so lahko idealna spremljava sirom. Še posebej to velja za kremne sire, ker svežina penin lepo opere usta, ki ostanejo mastna po pokušanju kremih sirov. Penina poleg tega lepo pospremi zelo slane sire.
  • Sir z modro plesnijo: Pri siru z modro plesnijo, imenovanem tudi blue cheese, je priporočljiv suhi jagodni izbor ali ledeno vino. Modri sir je namreč zelo slan, celo bolj slan kot feta, zato bi se lepo ujel z enim od naštetih vin.