Osnovno pravilo

Sir vzamemo iz hladilnika eno uro prej, preden ga bomo postregli. Ko postrežemo, naj ima sir 16 ali 18 stopinj Celzija. Pri tem je pomembno, da ga narežemo tik pred postrežbo, kajti če bomo koščke odrezali prehitro in jih pustili na zraku, se bo sir posušil.

Naj skorjico odrežemo ali ne?

»Prav vprašanje, kaj naj naredimo s skorjico, je tisto, ki mi ga ljubitelji sirov največkrat zastavijo,« pravi Mira Šemić. »Vedno jim rečem, da moramo pri trdih sirih skorjico obvezno odrezati, pri sirih s plemenito plesnijo pa je drugače: če nam je všeč, jo pustimo, sicer pa jo odrežemo.«

Rezanje ali lomljenje sira?

Lomimo lahko le zrnate sire ali pa tiste zelo zrele, kot sta denimo parmezan ali zrel ovčji sir. Vse ostale sire, trde in poltrde, pa narežemo. »Režemo lahko tako, da ustvarimo različne oblike – trikotnike, rezine, kocke … Če se poigramo z oblikami, na sirni plošči ustvarimo raznolikost in pestrost,« predlaga Mira.

Serviranje sirov

Kako oblikujemo sirno ploščo?

Najprej osnova: na sirni plošči naj bodo vsaj štirje siri, še bolje, če jih je na njej vsaj pet. Mira poudarja: »Sire položimo v smeri urnega kazalca, in sicer jih razporedimo od najbolj svežega do najmočnejšega. Začnemo torej pri najbolj blagem in se nato pomikamo do najbolj pikantnega.«

Ta, najbolj pikantni, je največkrat sir z modro plesnijo (angleško imenovan blue cheese), ki se vselej postreže na koncu, sicer bi preglasil ostale sirne okuse.

Kaj postrežemo poleg sira?

Najbolje je, če se odločimo za manj slan kruh ali krekerje, seveda ne preslane. »Dostikrat na sirno ploščo dodamo tudi oreščke, saj se ti s sirom lepo ujamejo zaradi mlečnosti, ki je značilna tako za oreščke kot tudi za sir. Po želji dodamo malo grozdja, belega ali rdečega. Lahko se odločimo tudi za suho sadje, kajti sladko in slano se na krožniku ljubita. Takšna, odlična sladko-slana kombinacija, so tudi razni čatniji. K sirom se podajo tudi zaradi tega, ker čatni združuje tako sladkobo kot tudi kislino,« našteva Mira nekaj okusnih predlogov, ki lahko krasno podčrtajo sirno ploščo.

Sir in potem sladica - ali obratno?

»Ko ljubitelji hrane razpravljajo o tem, kako si sledijo obroki in jedi, se dostikrat pojavi vprašanje, kaj ob koncu postrežemo prej – sir ali sladico. Jaz vselej pravim: odločitev je vaša! Francoski način veleva, da sir postrežemo pred sladico. Moje mnenje pa je, da sir postrežemo po sladici, saj ga lahko tako ponudimo k zadnji steklenici vina ta večer, ta pa se zna ob lepem klepetu podaljšati pozno v noč,« razmišlja Mira.