Večini sirov ustreza, če jih shranimo v hladilnik, na temperaturi med 3 in 9 stopinjami Celzija. Le pri nekaterih sirih temperaturo nastavite malo bolj pozorno:

  • Sveže in nezorjene sire lahko hranimo tudi na temperaturi 2 stopinj Celzija. Če imamo hladilnik dopolnjen z zmrzovalnikom, lahko takšne sire premestimo v tisti del hladilnika, ki je najbližje zmrzovalniku.
  • malo zorjenim sirom in takšnim s plemenito plesnijo odgovarja, če v hladilniku temperaturo namestimo med 4 in 7 stopinj Celzija.

V hladilniku sir hranimo v originalni embalaži. Ko del sira že odrežemo, pazimo, da odrezani del dobro prekrijemo z zaščitno folijo za živila, sicer se bo hitro naredila skorjica. »Folijo na odrezanem kosu lahko na drobno preluknjamo z iglico, sicer bo zraven prišla voda, ki bi sir lahko uničila,« naniza Mira Šemić nekaj navodil o tem, kako hraniti sir v domačem hladilniku.

»Sir lahko shranimo v primerno posodo, to pa potisnemo v predal za zelenjavo, kajti v tem delu hladilnika je ravno prav vlage, ki ustreza tako zelenjavi kot tudi sirom. Če imamo doma vlažno klet, toliko bolje, saj sire praviloma hranimo v prostorih, kjer je med 80 in 90 odstotkov vlage,« dodaja.

Še nekaj napotkov za hranjenje sira:

  • Sire s plemenito plesnijo moramo v hladilniku ločiti od zorjenih, sicer lahko plesen preskoči na druge sire.
  • Tudi aromatične sire z močnim vonjem raje ločimo od ostalih živil v hladilniku, in sicer tako, da takšne sire zapremo v posebno posodo, lahko pa jih zapremo v vrečko, ki jo napihnemo kot balon in zapremo.
  • Zraven sirov lahko položimo jabolko ali paradižnik, ker oba oddajata vlago. Poskrbela bosta, da bo zrak pod zvonom oz. pokrovom sira dovolj vlažen.

Sir lahko tudi zamrznemo!

Če smo kupili več sira, kot ga bomo porabili, ga zamrznemo. Pazimo le, da je v zmrzovalniku največ šest mesecev – po tem času se struktura sira spremeni, lahko se naredijo grudice.

Mraz namreč ustavi zorjenje sira in vpliva tudi na zmanjševanje vonja in okusa, zato še to: »Če se odločimo, da bomo zamrznili sir z več vode in maščobe, naj ta v zmrzovalniku ostane le za krajši čas. Nasprotno pa lahko zreli siri, ki imajo več vode, v zmrzovalniku ostanejo nekoliko dlje časa, saj ima mraz nanje manjši vpliv,« pravi Mira.