Bela vina

Belo vino, torej tisto, ki je narejeno iz belih sort grozdja, je največkrat sveže. Nastane iz razpecljanega grozdja, ki ga vinarji v stiskalnicah stisnejo in po fermentaciji pretočijo v nerjaveče sode. Zatem gre vino v steklenice, kjer zori. Največkrat potuje na prodajne police pol leta ali osem mesecev po trgatvi.

Druga vrsta vin, ki jih pridelujejo iz belih sort grozdja, zahteva bolj zrelo grozdje. Tega, brez pecljev ali z njimi, stisnejo in ga nato pustijo počivati skupaj z grozdnimi kožicami. Povedano drugače: to je belo vino, narejeno na način pridelave rdečega vina. Vsako belo grozdje v sebi nosi barvila, zato takšna bela vina dobijo globoko rumeno, zlato, celo rumenkasto-jantarno barvo.

 

Iz Lidlove vinoteke je med belimi vini Mira za vas izbrala:

  • Malvazija, Vipava 1894, letnik 2017

Takole jo je opisala ob pokušini:

»Kristalno bistro vino v tonih svetle limonino rumene barve. V nos poletijo bogati vonji zelenega jabolka, lipe, malo cvetnih not, tudi nedozorela banana. Jezik zaobjame okus zaokroženega, mehkega, uravnoteženega vina. Idealnega za kombinacijo z morsko hrano in surovimi ostrigami, vendar v tem primeru brez limone, ker je ta že ujeta v vino

Vrste vin - bela vina

Kakovostna bela vina v ponudbi

 

Minister za zdravje opozarja: „Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!”