Prosimo, izberite trgovino in si oglejte vse ponudbe, ki so vam trenutno na voljo.
Penina nastane po dveh osnovnih metodah, imenovanih klasična in charmat. Če vinar pripravlja penino po klasični metodi, doda v steklenico poleg mirnega, torej osnovnega vina, še vinske kvasovke in zraven še malo hranil (sladkorjev). Steklenico zamašijo s kronskim zamaškom, nato jo pusti počivati najmanj leto in pol, lahko tudi več let. Po končani fermentaciji sledi odstranitev usedline s postopkom zmrzovanja vinskega vratu, zamašek pa se nadomesti s plutovinastim. Zatem steklenice še nekaj časa odležijo v kleti, šele nato poiščejo pot do kupcev.
Metoda charmat opisuje sodobnejši način priprave penečih vin. Od klasične metode se razlikuje po tem, da osnovno vino skupaj s kvasovkami in sladkorji ne vre v steklenicah, ampak se ta postopek dogaja v nerjavečih posodah. Po fermentaciji sledi filtriranje, torej odstranitev usedline, in zatem polnjenje v steklenice.
Iz Lidlove vinoteke je med penečimi vini Mira za vas izbrala:
Tako pa je opisala okus, ki ga v usta vnašajo mehurčki:
»Prežemajo ga arome brioša, svežih kolačev, zrelega rumenega jabolka, hruške in citrusov ter malo limonine skorje. Nežni mehurčki tudi v ustih nosijo krasne sadne okuse, citruse, skorjo limone in malo grenivke. Vse našteto prinese dolg, uravnotežen pookus.«
Minister za zdravje opozarja: „Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!”