Peneča in aromatizirana vina

Penina nastane po dveh osnovnih metodah, imenovanih klasična in charmat. Če vinar pripravlja penino po klasični metodi, doda v steklenico poleg mirnega, torej osnovnega vina, še vinske kvasovke in zraven še malo hranil (sladkorjev). Steklenico zamašijo s kronskim zamaškom, nato jo pusti počivati najmanj leto in pol, lahko tudi več let. Po končani fermentaciji sledi odstranitev usedline s postopkom zmrzovanja vinskega vratu, zamašek pa se nadomesti s plutovinastim. Zatem steklenice še nekaj časa odležijo v kleti, šele nato poiščejo pot do kupcev.

Metoda charmat opisuje sodobnejši način priprave penečih vin. Od klasične metode se razlikuje po tem, da osnovno vino skupaj s kvasovkami in sladkorji ne vre v steklenicah, ampak se ta postopek dogaja v nerjavečih posodah. Po fermentaciji sledi filtriranje, torej odstranitev usedline, in zatem polnjenje v steklenice.

 

Iz Lidlove vinoteke je med penečimi vini Mira za vas izbrala:

  • Barbara, Istenič

Tako pa je opisala okus, ki ga v usta vnašajo mehurčki:

»Prežemajo ga arome brioša, svežih kolačev, zrelega rumenega jabolka, hruške in citrusov ter malo limonine skorje. Nežni mehurčki tudi v ustih nosijo krasne sadne okuse, citruse, skorjo limone in malo grenivke. Vse našteto prinese dolg, uravnotežen pookus.«

Vrste vin - peneča se vina

Peneča in aromatizirana vina V PONUDBI

 

Minister za zdravje opozarja: „Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!”