Rdeča vina

Postopek pridobivanja rdečega vina poteka skozi več faz; od obiranja grozdja, prek mletja in ločevanja jagod od pecljev do maceracije, pri kateri se že začne alkoholno vrenje. Tako pridobljen mošt se stoči v jeklene cisterne, kjer se najprej opravi razkis, nato pa steče končna fermentacija, pri kateri vse delo opravijo kvasovke, ki sladkor pretvorijo v alkohol.

Zatem se vinar odloči, v katero smer bo popeljal vino: lahko ga pretoči v nerjaveče sode in pusti počivati tam, lahko pa se odloči za hrastove sode, v katerih vino počaka, da doseže želeno stopnjo zrelosti. Ko vino dozori, potuje naprej v steklenice in zdaj se vinar znova odloči, koliko časa bo vino še počivalo v kleti, preden ga bo poslal na tržišče.

 

Iz Lidlove vinoteke je med rdečimi vini Mira za vas izbrala:

  • Edvin, Edi Simčič, letnik 2015

Tako jo je opisala po pokušini to edinstveno, za Lidl Slovenija sestavljeno vino, v katerega so se stekle tri sorte: merlot, cabernet sauvignon in cabernet franc:

»Zaznamo izrazite arome višnje, borovnice, robide s kančkom vanilije. V ustih se ponovi temno jagodičevje, okusimo tobak, malo kave, črne čokolade in temni poper. Lepo, ampak res lepo vino močnih taninov, visoke kisline in srednjega telesa.«

Vrste vin - rdeča vina

Kakovostna rdeča vina v ponudbi

 

Minister za zdravje opozarja: „Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!”