Rosé vina

Macerirana bela vina so tista, pri katerih je bil v procesu pridelave grozdni sok dlje časa v stiku s trdnimi deli grozdne jagode, predvsem z jagodno kožico. Proces maceracije lahko traja le nekaj ur, lahko pa tudi več dni, kar seveda vpliva na izrazitejšo ekstrakcijo barve, taninov, arom in drugih snovi iz grozdne jagode.

Roséji, ki v zadnjih letih ponovno vstopajo v trend, lahko nastanejo na tri načine. V Evropi sta kot uradna procesa pridelave rosejev priznana postopek preproste maceracije in t.i. postopek »puščanja krvi« ali »krvavenja«. Prvi prvem vinar rdeče grozdje najprej da v stiskalnice, nato vino pusti, da počiva na grozdnih kožicah. Pri drugem postopku po le nekajurni maceraciji, ko vino počiva na grozdnih kožicah, vinar iz posode odtoči približno 15 odstotkov mošta, preostali del pa nadalje pelje po običajnem postopku za pridelavo rdečih vin. Iz odtočenega dela nato z izbranim postopkom (najpogostejši je postopek t.i. samotok) dokončno izdela rose. Tretji način, to je preprosto mešanje belih in rdečih vin, je razširjen predvsem v ZDA, v Evropi pa ni priznan in zato rosejev, pridelanih na ta način med evropskimi proizvajalci ne boste našli.

 

Iz Lidlove vinoteke je med maceriranimi belimi vini in roseji Mira za vas izbrala:

  • Sivi pinot, Pullus, letnik 2017

Takole ga je opisala po pokušni:

»Čudovita barva, kristalno bistra. V ustih začutite okuse jagodičevja, predvsem gozdne jagode, in češnjo, ki ju spremlja malenkost grenkobe. Že po izgledu se vino odlično sklada z lososom in to velja tudi za okus. Odlično je tudi z belim mesom ter različnimi lahkotnimi solatami ali rahlo popečenim treviškim radičem!«

 

Vrste vin - macerirana bela vina

Rosé vina v ponudbi

 

Minister za zdravje opozarja: „Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!”