Polnjene paprike iz pečice

Polnjene paprike iz pečice 1

Sestavine:

  • 4  srednje velike paprike (rumene, rdeče, zelene – mix, ki je v stalni ponudbi)
  • 400g mletega govejega mesa
  • 2 pesti riža (80g)
  • 1 velika čebula
  • 2 stroka česna
  • Sveža zelišča (peteršilj, bazilika, majaron,)
  • Poper in sol
  • 400 g pelatov v koščkih
  • 1/2 čajne žličke sladkorja
  • 4 žlice naribanega sira

Priprava:

 

  1. Pečico prižgemo in  nastavimo na 190°C.
  2. Paprike po dolgem prepolovimo in očistimo ter jih postavimo na pekač s papirjem, pokapamo z malo olivnega olja, jih damo v ogreto pečico in pečemo cca 15 min.
  3. Čebulo sesekljamo in na hitro prepražimo da postekleni.  Dodamo meso in iztisnjeni strok česna in nato vse skupaj pražimo še nekaj minut. Dodamo riž, vse skupaj pražimo in mešamo še kakšno minuto.  Nato dodamo polovico pelatov, posolimo, popopramo in kuhamo okoli 15 min, da se riž zmehča (vendar ne skuha do konca). Vmes po potrebi dolijemo malo vode. Na koncu dodamo še sesekljana zelišča ( po okusu) in pomešamo.  
  4. Paprike vzamemo iz pečice in odstranimo vodo, ki so jo izpustile med peko.
  5. Z mesno mešanico napolnimo polovičke paprike in v ogreti pečici pečemo še približno 15 min pri 190°C.
  6. Medtem ko se paprika pečejo, naredimo še hitro paradižnikovo omako – v manjši posodi segrejemo olivno olje na katerem prepražimo strok česna da zadiši, dodamo sladkor in preostanek pelatov.  Začinimo z soljo in poprom, dodamo malo bazilike, kuhamo nekaj minut in nato spasiramo s paličnim mešalnikom, da dobimo gladko, gosto omako.
  7. Omako z žlico dodamo na vrh paprik, posujemo z malo naribanega sira in pečemo v pečici še 5 min.
  8.  Postrežemo lahko toplo ali hladno, z žlico grškega jogurta ali kisle smetane.

Polnjene paprike iz pečice 2