Jogging - prehrana

Drži ali ne drži?

  • Če pred tekom spijem kavo, porabim več kalorij
  • Najboljši je tek na tešče
Poglejte video

Tortilja s krompirjem

Tortilije s krompirjem

Sestavine:

  • 3 dcl dobrega olivnega olja (Primadonna, Extra deviško olivno olje)
  • 1 velika čebula
  • 3 srednje veliki krompirji (500 g)
  • 6 jajc (Bio organic svežih jajc)
  • ščepec soli

Priprava:

Večjo ponev močno segrejemo in vanjo vlijemo olje. Čebulo prerežemo na pol, jo narežemo na tanke rezine in damo v ponev. Medtem ko se čebula praži, krompir narežemo na 3 mm debele rezine in jih dodamo k čebuli. Sestavini pražimo na zmernem ognju, dokler se krompir ne zmehča ter nekoliko zapeče in čebula karamelizira (približno 15 minut). Vmes nekajkrat premešamo.

 

V veliko skledo ubijemo 6 jajc (jajc ne mešamo). V skledo z jajci nato dodamo krompir in čebulo (poskušamo čim bolj odcediti olje). Posolimo, premešamo, pokrijemo s folijo in pustimo stati 10 do 15 minut.

 

Vmes ko zmes počiva, segrejemo nekoliko manjšo teflonsko ponev. Na ponev vlijemo zmes, ki jo 1 minuto pečemo na močnem ognju, nato pa še dve minuti na zmernem. Ko je zmes po približno treh minutah na eni strani pečena, jo moramo obrniti in speči še na drugi strani. Obrnemo jo tako, da vzamemo velik krožnik (večji od ponve), s katerim pokrijemo ponev in preprosto obrnemo. Ponovimo peko po enakem postopku še na drugi strani in jed je pripravljena.

Nasvet:

  • Tortilja je zelo okusna tudi hladna. Postrežemo jo lahko kot glavno jed s skledo zelene solate ali kot prigrizek (tapas).
  • Po želji lahko dodamo slanino ali različno zelenjavo.
  • Za praženje čebule in krompirja uporabimo večjo ponev, za peko tortilje pa nekoliko manjšo.
  • Španci pravijo, da je najboljša tortilja zapečena od zunaj ter mehka in kremasta v sredini.

Tortilije s krompirjem