1560x878_vit_rec_2

Drži ali ne drži?

  • Z lubenicami je mogoče hitro shujšati
Poglejte si video

Enostavni veganski prigrizek

Mit 1: Z lubenicami je mogoče hitro shujšati

Že nekaj let je pred in med poletjem popularna dieta z lubenicami. Res je, da lubenica vsebuje veliko vode, vendar kljub temu vsebuje kar nekaj sadnega sladkorja (fruktoze). Sezonsko sadje je super, vendar je smiselno, da izbor živil ohranjamo pester in pisan. Poleg sadja in zelenjave je smiselno, da v obroke vključimo primerno količino ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob. Tako bo imelo telo vse potrebne snovi za normalno delovanje in obnovo.

 

Mit 2. Maščobam se moramo pri hujšanju za vsako ceno izogniti

Maščobe so na slabem glasu iz enega preprostega razloga – imajo namreč še enkrat večjo kalorično vrednost od ogljikovih hidratov in beljakovin (9 kcal na 1 g). Poznamo več vrst maščob in enim se je res potrebno izogniti v velikem loku (trans maščobne kisline, živalske maščobe). Poznamo pa tudi tako imenovane »dobre« maščobe, ki nam bodo celo pomagale pri oblikovanju postave in imajo pomemben vpliv na splošno zdravje (omega 3).

Za razliko od ogljikovih hidratov maščobe ne zanihajo krvnega sladkorja zato so lahko odličen vir energije (seveda moramo vzeti v račun večjo kalorično vrednost in temu prilagoditi količine) v vsakodnevni prehrani tudi in še posebaj v kolikor je cilj hujšanje / oblikovanje postave.

Enostavni veganski prigrizek

Sestavine:

  • riževi ali koruzni vaflji (4-6 kom)
  • zrel avokado (ali dva, če želimo namazati bolj na debelo)
  • polovica limone ali limete
  • mala žlička olivnega olja
  • tofu
  • 2 ščepca soli (in poper po želji)
  • provanskalske začimbe/sveža bazilika
  • češnjev paradižnik
  • rezina lubenice za posladek ☺

Postopek:

Ponev na tanko premažite z olivnim oljem, tofu narežite na tanjše rezine in jih na hitro popecite na ponvi. Ko rezine tofuja postanejo zlato rumene, tofu še posolite, nato ga odstavite, da se rahlo ohladi. Medtem prerežite avokado in mu z nožem odstranite koščico, z žlico postrgajte avokado in ga dajte v skodelico. Dodajte mu olivno olje, sok limone ali limete, ščepec soli in sestavine dobro premešajte ter pretlačite z vilico. Avokadov namaz razporedite po koruznih vafljih, čez položite rezino tofuja, čez pokapajte še nekaj kapljic olivnega olja, nekaj na polovičko narezanih češnjevih paradižnikov in postrezite. Enostaven, hiter in okusen prigrizek, ki nasiti in telesu zagotovi ravno prav ogljikovih hidratov, nekaj kvalitetnih maščob in hkrati še dovolj beljakovin (tofu je prava zakladnica le-teh). In za vse, ki »nujno« potrebujete še nekaj sladkega ... Dodajte še rezino prijetno hladne lubenice.

Enostavni veganski prigrizek