Vegi polpeti s pisano zelenjavo

Veg polpeti s pisano zelenjavo 1

Sestavine za brezmesne polpete in popraženo zelenjavno prilogo:

  • 150 g odcejene čičerike Freshona
  • 150 g odcejenega rdečega fižola Freshona
  • 5 g fino mletih lanenih semen (kavni mlinček, zmeljem doma in prinesem)
  • ščepec mlete kumine (proti napenjanju zaradi stročnic)
  • 50 g kosmičev
  • sol, poper, nekaj vejic svežega peteršilja (ali posušenega).
  • 1 velika čebula (ali dve manjši)
  • 1-2 žlici olivnega olja (BIO Organic)
  • 70 g tekočine čičerike (aquafaba)
  • 250 g šampinjonov BIOOrganic
  • 2 srednje veliki bučki
  • 8 češnjevih paradižnikov Lušt
  • žlička veganskega rastlinskega pripravka oz. nadomestka za parmezan Parveggio GreenVie

Sestavine za hrustljavo solato:

  • 1 nadzemna koleraba
  • 8 redkvic
  • ½ žličke štajersko prekmurskega bučnega olja Naše nam paše
  • 1 žlica rdečega fižola

Priprava:

Odcedimo fižol in čičeriko (shranimo 70 g tekočine) in ju pretlačimo s paličnim mešalnikom, dodamo fino mleta lanena semena in kosmiče, dobro premešamo, pustimo počivati 10 minut, da se kosmiči »napijejo«. Medtem narežemo čebulo, jo prepražimo na  olivnem olju, polovico čebule damo v manjšo posodo, jo ohladimo in primešamo k že pripravljeni masi za brezmesne polpete; malo vse skupaj solimo, popramo, dodamo na drobno nasesekljan svež peteršilj (ali pa v prahu). Na preostalo čebulo v ponvi dodamo že oprane in narezane šampinjone in jih popečemo, vmes narežemo 2 bučki (na rezine ali na kolobarje) in jih dodamo k šampinjonom, malo posolimo (cca 10-15 minut na srednjem ognju/srednje vroči plošči, večkrat premešamo s kuhalnico).

Vmes 70 g vode od čičerike zmiksamo z mikserjem in »beljake« nežno vmešamo k že pripravljeni masi za polpete. Na ogenj pristavimo večjo ponev, dodamo malo olivnega olja in z žlico oblikujemo 6-7 kupčkov (malo jih potlačimo, nikakor ne smejo biti preveliki, ker jih težko obrnemo, so občutljivi in lahko razpadejo). Polpete na vsaki strani pečemo na srednji temperaturi cca 4-5 minut, da dobijo skorjico (več ni treba, ker so vse sestavine že kuhane, pražene in niso surove), ves čas pazimo, da jih slučajno ne zažgemo.

Medtem na tanke rezine narežemo oprano nadzemno kolerabo in oprane redkvice na četrtine, oboje razporedimo po krožniku ali v skledi, dodamo še žlico fižola, malo posolimo (ali pa tudi ne, ker so okusi že dovolj intenzivni) in pokapamo z bučnim oljem.

Pečene polpete damo na krožnik, dodamo veliko zajemalko popražene zelenjave, jo po želji posujemo z rastlinskim pripravkom in zraven postrežemo še solatni krožnik.

Veg polpeti s pisano zelenjavo 2