Lidl Slovenija | Preprosto več za vas
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

Za vsako priložnost obstaja pravo vino, le pravilno ga je potrebno izbrati. Ne glede na to, ali iščete vino, ki se bo odlično podalo slastnemu kosilu, ali želite svoje bližnje obdariti z izbranim vinom ali proslaviti posebno priložnost ob kozarčku žlahtne kapljice, vam bo naša vinska strokovnjakinja Mira Šemić z veseljem priskočila na pomoč.

Text And Image Section

MIRA SVETUJE: VINO IN HRANA


Dolgo je veljalo pravilo, da se bela vina priležejo lažji hrani z bolj nežnimi okusi, medtem ko rdeča, bolj strukturirana vina postrežemo k močnejšim jedem bolj polnih okusov. Če se v osnovi držite tega načela, ne morete zgrešiti, vendar poleg same osnove postrežene jedi upoštevajte tudi prevladujoče začimbe ter morebitne omake ali polivke.

Text And Image Section

MIRA SVETUJE: VINO ZA RAZLIČNE PRILOŽNOSTI


Vino lahko podarjamo ob različnih priložnostih. Največkrat ga prinesemo kot darilo ob povabilu na večerjo ali zabavo. Pri tem je vredno upoštevati, da če bo vino takoj postreženo, prinesemo rdeče, ker ga ni treba dolgo hladiti.

Oglejte si video posnetke, kjer Mira Šemić svetuje, kako pravilno servirati vino, katero vino paše h kateri jedi, katere kozarce uporabljamo, ...

Text And Image Section

TOČENJE IN OKUŠANJE VINA


Vino se načeloma toči maksimalno do nivoja, kjer je kozarec najširši. To je posebej pomembno za nadaljnje degustiranje vina. Spoznajte vso Mirino resnico o pravilnem točenju, okušanju in pravilnem opisovanju okušenega vina.


OGLEJTE SI VIDEO

Text And Image Section

TEMPERATURA VINA


Kdaj je vino postreženo prehladno in kdaj pretoplo? In kaj pravzaprav sploh pomeni sobna temperatura? Mira razkriva vso resnico o pravilnih temperaturah serviranja in uživanja vseh vrst vin.


OGLEJTE SI VIDEO

Text And Image Section

PREHLADNO VINO


Mira Šemić vam postreže še z eno koristno resnico, ki vam bo prišla prav takrat, ko boste svojim gostom želeli postreči ravnokar ohlajeno vino. Tako se nobenemu od vaših gostov ne bo treba bati, da bi dobil postrežen kozarec s prehladnim vinom.


OGLEJTE SI VIDEO

Text And Image Section

ODPIRANJE VINA


Odpiranje vina je pomemben obred, ki ga je treba izvesti na pravilen način. Prvo pravilo tega obreda je, da si moramo pustiti čas in da ne hitimo. Mira vam razkriva vse ostale korake uspešnega prezentiranja in odpiranja žlahtne kapljice.


OGLEJTE SI VIDEO

Text And Image Section

ODPIRANJE PENEČEGA SE VINA


Kdo si ne želi slišati znanega poka ob odpiranju penečega se vina. Vendar ali je to pri poznavalcih in sladokuscih vin sploh zaželeno? Mira vam razkriva vse postopke pravilnega odpiranja in serviranja penečega se vina.


OGLEJTE SI VIDEO

Text And Image Section

KOZARCI ZA VINO


Vino razvije svoj okus in svoje specifične arome šele takrat, ko ga postrežemo v ustreznem kozarcu. Mira razkriva vso resnico o ustrezni uporabi kozarcev in njihovih posebnostih.


OGLEJTE SI VIDEO

Text And Image Section

HLAJENJE VINA


Kako ustrezno hladiti vino? Je dovoljena uporaba zamrzovalnika, ali je to povsem nesprejemljivo? In ali morda obstajajo načini hlajenja, ki ne ogrožajo dobrega okusa vina? Mira vam razkriva ustrezno rešitev.


OGLEJTE SI VIDEO

Text And Image Section

DEGUSTACIJA PENEČEGA SE VINA


Mehurčki so elementarni del pri izkušnji pitja penečega se vina. Mehurčki nam pa lahko pripovedujejo veliko več kot si mislimo. Mira vam razkriva vse skrivnosti, ki jih pripovedujejo mehurčki penečega se vina.


OGLEJTE SI VIDEO

Text And Image Section

DEGUSTIRANJE RDEČEGA VINA


Degustiranje in opisovanje rdečega vina je lahko prava poezija. Sploh kadar pride iz ust naše vinske strokovnjakinje Mire Šemić. Prepustite se njenemu edinstvenemu razkrivanju resnice okusov in arom, ki jih v sebi skriva rdeče vino, ki je prišlo iz novega sveta, natančneje iz Argentine.


OGLEJTE SI VIDEO

Mira vam odgovarja na najpogostejša vprašanja

Vino vedno izberemo tako, da ga prilagodimo priložnosti. Če bomo vino postregli k obroku, moramo najprej vedeti, kaj dobrega bomo skuhali, da lahko jedi pripnemo skladno vino.

Vino ne mara tresljajev in svetlobe, zato je najbolje, če ga spravimo v klet. Pomembno je le to, da imamo v kleti stalno temperaturo, ki se tudi giblje med 14 ali 16, poleti največ do 18 stopinj Celzija.

Klet zagotovo ni prostor, v kateri bi steklenice vina hranili dlje časa. Tu lahko steklenice vina ostanejo nekaj mesecev, morda največ pol leta. Vedeti moramo, da so idealni pogoji za hranjenje vina med 12 in 14 stopinj Celzija, tako hladno pa je le v redkih kleti. Vsekakor ni primerno, da vino hranimo v stanovanju, kajti tam je pretoplo.

Zagotovo je to temperatura. Največkrat se zgodi, da doma, a tudi v prenekateri restavraciji, postrežejo podhlajeno vino, kar pomeni, da ga na mizo postavijo neposredno iz hladilnika. Druga napaka je ta, da želimo na hitro ohladiti vino, pa steklenico postavimo v hladilno posodo, napolnjeno samo z ledom. Tudi tega nikdar ne smemo narediti, kajti vino vedno hladimo tako, da steklenico položimo v posodo, v kateri je polovica vode in polovica ledu. In še ena napaka, prav tako povezana s temperaturo – dostikrat se zgodi, da rdeče vino na mizo pride pretoplo. Sobna temperatura je za takšno vino previsoka, kajti ko postrežemo rdeče vino, to ne sme biti toplejše od 18 stopinj Celzija.

Vedno pravim, da je najpomembnejše pravilo to, da pravila ni. Pijmo tisto, kar nam ustreza! A če že želite nekaj osnovnih napotkov za kombiniranje hrane in vina: h lahki hrani gredo lahka vina, medtem ko k težji hrani raje ponudimo bolj korpulentna vina, takšna z večjim telesom, pa naj bodo to bela ali rdeča.

Če se zgodi, da steklenice ne izpraznimo, jo dobro zaprimo in postavimo v hladilnik. Koliko časa lahko steklenica ostane tam, je odvisno od sorte vina. Mlado, sveže vino bo samo še do naslednjega dne ohranilo vse arome. Bela in macerirana vina lahko ostanejo v hladilniku dan ali dva. In rdeče? Ah, rdeče … Tudi tega je dobro do konca popiti že naslednji dan. In ne pozabimo: ko vino vzamemo iz hladilnika, pazimo, da ga ne postrežemo takoj. Dobro je, če kako uro, morda dve ostane na sobni temperaturi, preden ga začnemo nalivati v kozarce.


Tudi to, komu med zbrano druščino naj natočimo prvi kozarec, je pomembno poglavje iz vinskega bontona. Takole svetuje Mira Šemić: »Najprej natočimo najstarejši dami, nato gremo po vrsti do najmlajše. Zatem se preselimo proti zbranim gospodom in tudi tukaj začnemo pri najstarejšemu, tako da nazadnje vino dobi najmlajši med moškimi.«


Ko točimo, kozarcev seveda ne napolnimo do roba, ampak nekako do tretjine, morda do slabe polovice. Vinu je treba pustiti prostor. Pa tudi: gostje si bodo ob steklenici dobre kapljice zagotovo vzeli čas, da si vino ogledajo, ga narahlo zavrtijo v kozarcu in šele nato uživajo v vseh njegovih vonjih in okusih.

Uveljavlja se trend univerzalnih kozarcev, v katere lahko postrežete vse vrste vina. Najbolj univerzalen kozarec je široki in balonasti kozarec za rdeče vino, saj v njemu vsako vino zapleše in zadiha.