The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!
    Brand Navigation
    1. Podpora kupcem
    2. O podjetju
    3. Informacije
    4. Zaposlitev
    5. Nepremičnine
    6. Boljši svet

    Zapeljivi okusi Španije

    Sonce, morje, odlična vina in še boljša hrana – vse to ponuja Španija. Če si kdaj obiskal tamkajšnje tapas bare, vinoteke ali restavracije, si ustvari veliko spominov. Obudimo jih ali pa ustvarimo nove – v naslednjih dneh bo v Lidlovi ponudbi v okviru španskega tedna obilica vrhunskih izdelkov. Pripravi si nekaj tipično španskega: za raznolike tapase izberite kakšen dober sir, mogoče znameniti ovčji manchego, kruh pomočite v ekstra deviško oljčno olje in ga pokrijte s kuhanimi kozicami, mariniranimi v česnu in zeliščih. Izberi sloviti pršut Jamon Serano ali Gran Reservo. Skodelice napolni s slastnim vloženim česnom, črnimi ali zelenimi olivami, nareži slovito, rahlo pikantno klobaso chorizo ali pa jo kupi že narezano. Ponudba je pisana in kakovostna ter je prava podlaga za prijetno druženje ob kozarcu vina.

    Lidl ponuja izvrstno zelenjavo za slastno hladno juho gazpacho. Če nisi razpoložen za lupljenje, rezanje, miksanje, je na voljo različica v tetrapaku. Po treh, štirih urah v hladilniku jo pripravljeno nalij v skodelice, pokapljate z malce oljčnega olja, popopraj, dodaj nekaj krutonov (na maslu popečene kocke kruha), nekaj listov bazilike in svojim domačim ali gostom ponudi krasno osvežitev v prihajajočih vročih dneh.

    Najbolj znana in popularna jed, ki jo pripravljajo na vseh koncih Španije, je paella (izg. paeja), jed z rižem, v katero dodajo meso, morske sadeže in zelenjavo. Kakšni bodo dodatki, je odvisno od tega, v katerem delu države je pripravljena. Mavri, arabski osvajalci, so na začetku 8. stoletja za dolgih 800 let okupirali današnjo Španijo ter s sabo prinesli različna znanja, kulturo in navade, tudi kulturo sajenja riža. V nacionalnem parku Albufera na jugovzhodu še danes gojijo riž, to območje velja za zibelko paelle, prva je namreč nastala v okolici Valencie. Mesto ima sicer več kot 200 jedi z rižem, vodi seveda paella. Nastala je kot kmečka jed, ki so jo v 15. stoletju za kosilo na odprtem ognju pripravljali delavcem na riževih poljih. Prva in osnovna je bila mesna, pripravljali so jo s piščancem, zajcem, polži in sezonsko zelenjavo. Tudi riž je posebne vrste, imenuje se bomba ali valencijski riž. Je kratka do srednjezrnata sorta, ki med kuhanjem ne postane lepljiva. Ima visoko vsebnost amilaze, ki preprečuje, da bi se sprijemal, ter sposobnost, da vpije dvakratno ali trikratno količino vode, dobro ohrani svojo strukturo. Jed je dobila ime po plitvi ponvi, v kateri se pripravlja, po latinski besedi patella. Španci še danes na mizo postavijo ponev in domači z žlicami jedo neposredno iz nje. Gre za jed, ki združuje domače in prijatelje. V Lidlu dobiš vse – komplet za pripravo paelle vsebuje riž, ekstra deviško oljčno olje, ponev in mešanico zelišč. Kupi še zamrznjene rdeče kozice ali zamrznjene školjke klapavice brez lupine ali mešane morske sadeže in pripravi slastno morsko različico. Ali pa izberi že pripravljeno zamrznjeno paello z morskimi sadeži. Če bi jo želel pripraviti sam, je tu recept.