Lidl Slovenija | Preprosto več za vas
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

Lidl se že več let osredotoča na večjo preglednost na policah, zato s pomočjo označevanja Nutri Score podpira kupce pri lažji orientaciji in odločitvi za nakup za bolj ozaveščeno prehrano.

Text And Image Section

Kaj je Nutri Score?

Nutri Score je dodatno prostovoljno označevanje hranilne vrednosti. V obliki jasno vidne barvne lestvice se uporablja na sprednji strani embalaže. Transparentno označevanje omogoča kupcem, da se pri nakupovanju zavestno odločijo za določen izdelek. Nutriscore potrošnikom omogoča uvrstitev živil v kategorijo izdelkov glede na njihovo hranilno vrednost, in sicer s pomočjo semaforja: od temno zelenega A za ugodno hranilno sestavo do rdečega E za manj ugodno sestavo. Algoritem, ki se uporablja za izračun vrednosti Nutri Score, je znanstveno utemeljen in so ga razvili mednarodni neodvisni strokovnjaki za prehrano v sodelovanju z zastopniki potrošnikov in predstavniki živilske industrije.

KAKO SE IZRAČUNA NUTRI SCORE?

Pri izračunu Nutri Score se energijska vrednost in vsebnost hranilno neugodnih hranil primerjata z vsebnostjo ugodnih hranil. Ugodne sestavine so vlaknine, beljakovine in vsebnost zelenjave, sadja, oreščkov, stročnic in nekaterih jedilnih olj. K neugodnim sestavinam sodita energijska vrednost in vsebnost nasičenih maščobnih kislin, sladkorja in soli.

Ugodne sestavine Neugodne sestavine
vlakninesladkor
beljakovinesol
sadje/zelenjavanasičene maščobne kisline
stročnice/oreščkienergijska vrednost
izbrana olja
Text And Image Section

Da bi izvedli medsebojni izračun teh komponent, jih ovrednotimo s točkami. S pomočjo znanstvenega algoritma pridobimo skupno število točk. Če prevladujejo ugodne sestavine, je rezultat nizka skupna ocena in s tem temno zelena črka A ali svetlo zelena črka B. Več kot je neugodnih sestavin, višja je skupna ocena in razvrstitev se na barvni lestvici pomakne bolj v desno, v smeri temno oranžne črke E.

Trdna živila (točke) Pijače (točke) Simbol
≤ - 1 mineralna voda A
0 do 2 ≤ 1 B
3 do 102 do 5 C
11 do 18 6 do 9 D
≥ 19 ≥ 10 E

Namen ocenjevanja ni razvrščanje živil na »slaba« ali »dobra«. Gre za uravnoteženost. Nutri Score omogoča izbiro hranilno ugodnejšega živila znotraj iste skupine izdelkov in nudi smiselne smernice pri izbiri živil. Lidl tako prispeva k bolj zdravemu prehranjevanju. V našem oddelku za zagotavljanje kakovosti si nenehno prizadevamo za izboljšanje naših živil. Zato se število naših lastnih blagovnih znamk, ki so označene z Nutri Score, od leta 2021 povečuje.

Text And Image Section

Na katerih izdelkih lahko najdete oznako Nutri Score?

Oznaka Nutri Score je od marca 2021 na vidnem mestu na sprednji strani več vrst izdelkov (npr. pice, žitne ploščice, kosmiči,…). Dopolnjuje klasično prehransko tabelo izdelkov, ki se običajno nahaja na strani embalaže. Na ta način želimo ustvariti večjo preglednost na policah in tako kupcem olajšati odločitve za bolj ozaveščeno prehrano. Označevanje bomo postopoma širili in uporabljali za vedno več izdelkov lastnih blagovnih znamk.


Za te izdelke si hkrati v okviru naše strategije za zmanjšanje sladkorja in soli nenehno prizadevamo tudi za optimizacijo receptur. Naš cilj je postopoma izboljšati oceno Nutri Score, ki jo nosi izdelek.