Lidl Slovenija | Preprosto več za vas
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

Potepanje po vinski deželi Bordeaux – pokrajini Graves


Na vprašanje, katera je najbolj znana vinska pokrajina na svetu, vam bo vsak ljubitelj vina brez obotavljanja odgovoril: Bordeaux. Leži na jugozahodu Francije, na bregovih reke Garona, ki teče iz notranjosti dežele in se zliva v Atlantski ocean. Vinska pokrajina se deli na levo in desno stran, odvisno, na katerem bregu reke leži.

Najstarejša registrirana bordojska vinska klet Pape Clement v objemu prostranih vinogradov. (Foto: Adobe Stock)


Na desnem bregu je glavna zvezda merlot, slednjega je količinsko največ, medtem ko je na levi strani ob drugih sortah največ cabernet sauvignona. Na levi strani je tudi vinsko območje, ki ga imenujejo Graves. Ime je dobilo po tleh, ki so tam gramozna in prodnata in so jih reke nanašale skozi tisočletja. Začne se takoj pod mestom Bordeaux in se na jug razteza v dolžino 50 kilometrov. Danes je v Gravesu 3000 hektarjev vinogradov, ki so ostanek zgodovinskih 100.000 hektarjev.


Močna urbanizacija je vplivala na to, da so se skrčili vinogradi na najstarejšem vinskem območju, kjer se vino prideluje že 2000 let in kjer je najstarejša registrirana bordojska vinska klet Pape Clement. Ta je začela delovati na samem začetku 14. stoletja in obstaja še danes.

Najstarejša registrirana bordojska vinska klet Pape Clement v objemu prostranih vinogradov. (Foto: Adobe Stock)


To je tudi vinska dežela, iz katere se je vino izvažalo v Anglijo že od srednjega veka. V 12. stoletju, v času znamenite francoske kraljice Eleonore Akvitanske, ki se je poročila z angleškim kraljem Henrikom II., je bil zelo močen izvoz rdečega vina, ki so ga takrat imenovali claret.


Graves je edino območje v Bordeauxu, kjer poleg rdečega vina iz prej omenjenih sort pridelujejo tudi odlična bela suha in bela sladka vina, največ iz sort sauvignon in semillon. Verjetno ni vinskega navdušenca, ki ni slišal ali poskusil nekaj od najboljših sladkih vin na svetu. Pridelana so na območju Sauternes, kjer se pozno v jesen pobira grozdje, napadeno s plemenito plesnijo Botrytis cinerea, po dolgi fermentaciji in zorenju v hrastovih sodih pa se pridela sladki vinski nektar.

Za ljubitelje belega, suhega vina z območja Graves vinske police trgovin Lidl po vsej Sloveniji ponujajo odlično vino Chateau Petit Mouta 2018, Graves. (Foto: Lovro Rozina)


Chateau Petit Mouta 2018 je pridelan 90 % iz sorte sauvignon in 10 % semillona, ki mu še doda bogati okus in napolni telo. Vino je osvežilno, prijetne izražene aromatičnosti, s celo pahljačo sadnih ter herbalnih arom in okusov. Citrusi, grenivka, kosmulja, bela breskev, tropsko sadje ter travnate arome peteršilja in mlade koprive bodo navdušili vaše brbončice. Pookus bo srednje dolg, harmoničen, saden in uravnovešen. To ni samo poletno vino, ampak izvrsten spremljevalec ob različnih jedeh skozi vse leto. Odlično vino ob solatah, od zelene do kumarične z omako iz koprca, ob vseh vegetarijanskih krožnikih, ob beluših, artičokah, belgijskem radiču, pečenih jajčevcih in bučkah. Če ste ljubitelj vietnamske ali tajske hrane, bo prav tako odličen izbor. Za vse vrste predjedi, od oliv, pršuta, drugih suhomesnih izdelkov. Tudi če pripravite piščanca ali svinjino na vse možne načine, ob ribah in plodovih morja. Ob širokem naboru sirov, od mocarele, rikote, kozjega ali feta sira do aromatičnega, močnega parmezana. Korak bo držal tudi ob osvežilnih, maslenih, sadnih sladicah z belo čokolado in sadjem. Izvrstno vino z velikim potencialom.


Piše Mira Šemić, sommelierka, poznavalka vin in vinska akademkinja.