Lidl Slovenija | Preprosto več za vas
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

Cvetlični pirhi

So ti všeč zeleni travniki, brsteča drevesa in vesele barve pisanih cvetlic? Potem se obuj in jo mahniva na sprehod! Ob robu gozda in na travniku bova odkrivala, kaj vse cveti.


NAVODILA ZA IZDELAVO CVETLIČNIH PIRHOV

Marsikatera spomladanska cvetica ni samo lepa, ampak tudi užitna. Vendar ne pozabi: v usta lahko daš samo cvetove rastlin, za katere trdno veš, da niso strupene. Skupaj bova nabrala nekaj spomladanskih cvetov in z njimi okrasila pirhe. Prva užitna cvetica so spomladi trobentice, ki so lepe rumene barve. Pljučnik prepoznaš po tem, da so cvetovi v obliki zvončkov vijolične barve v dveh ali treh odtenkih. Marjetice rastejo vsepovsod in jih gotovo poznaš, prav tako regratove cvetove. Lahko poiščeš tudi vijolice, ki lepo dišijo.

Za ogled PDF datoteke potrebujete Adobe Acrobat Reader.
Text And Image Section

Kaj potrebuješ?

karton

jajca

cvetovi in listi

težka knjiga

moka

voda

čopič


Naberi spomladanske cvetlice in liste ter jih previdno položi med liste debele knjige. Po potrebi knjigo obteži. Počakaj nekaj dni, da se cvetje posuši.

Text And Image Section

Ko so cvetovi suhi, skuhaj jajca in zmešaj lepilo iz moke in vode v razmerju 1 : 1. Dobro premešaj, da bo nastala gladka enotna zmes. Čopič pomoči v pripravljeno lepilo in nato nežno pritisni ob suh cvet, da se prilepi na čopič, nato ga le nežno postavi na jajce in narahlo pritisni ob lupino. Cvet ostane na jajcu, le rahlo ga še premaži in tako prilepi na lupino.

Text And Image Section

Počakaj, da se lepilo posuši, in pirhi so narejeni! Kako imenitno: vse potrebno zanje imamo doma ali najdemo v bližini, potrebujemo le nekaj časa za ustvarjanje. Z nekaj nabranimi cvetovi tudi ne delamo škode v naravi – to naj bo naše vodilo v tej pomladi.

Text And Image Section

Užitne rastline, tako cvetove kot liste, lahko posušiš in uporabljaš za čaje. Tako lahko zmešaš okusno čajno mešanico iz cvetov in listov trobentice, cvetov pljučnika marjetic in listov gozdnih jagod. Zasladi ga z medom in uživaj v skodelici zdrave pijače. S prešanimi posušenimi cvetovi lahko okrasiš tudi darilni papir ali zvezke. Ali pa liste in cvetove sestavi v lepo podobo na listu. Tako nastalo sliko lahko obesiš v svoji sobi.