Lidl Slovenija | Preprosto več za vas
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

Zdravko Lidl priporoča:

KO POTREBUJEŠ MOČ, BELJAKOVINE PRIHITIJO NA POMOČ!

Beljakovine so pomemben del uravnotežene prehrane, saj prispevajo k povečanju in ohranjanju mišične mase ter ohranjanju zdravih kosti. Priporočen dnevni vnos za odraslo osebo je 1 g beljakovin/kg telesne mase, kar predstavlja približno 10-15 % dnevnega energijskega vnosa.* S povečanjem telesne aktivnosti in staranjem se potreba po vnosu beljakovin povečuje, toda ne na več kot 20 % dnevnega energijskega vnosa. Polovico dnevnih potreb naj bi pokrili z beljakovinami živalskega izvora, polovico pa z beljakovinami rastlinskega izvora, saj skupaj prinašajo visoko biološko vrednost in izkoristljivost.


Živila, ki so bogata z beljakovinami, so: meso in ribe (pusti, manj mastni kosi mesa, perutnina brez kože), jajca, mleko in mlečni izdelki, polnovredna žita in izdelki iz njih, stročnice, oreščki, soja.*Pomembna sta pestra in uravnotežena prehrana ter zdrav življenjski slog.

Categories