Lojtr'ca domačih
Lojtr7ca domačih

 

S projektom Lojtr'ca domačih smo na vsakem koraku vpeti v lokalno okolje, saj želimo z njim povečati prepoznavnost lokalnih dobaviteljev, ki ustvarjajo raznolike butične izdelke in vzgajajo odlične slovenske pridelke. Prav te domače dobrote namreč bogatijo našo ponudbo ter dajejo edinstveno priložnost za doživetje lokalnosti. V preteklih sezonah Lojtr’ce domačih se je na naših policah že predstavilo skoraj 300 vrhunskih slovenskih butičnih izdelkov. To dokazuje, da je tak projekt lahko odlična odskočna deska za vseslovensko prepoznavnost ter tudi navdih za nadaljnje ustvarjanje in razvoj.

JELE KITT – AMERIŠKE BOROVNICE

JELE KITT – AMERIŠKE BOROVNICE

Podjetje, ki danes obdeluje največje nasade ameriških borovnic v Sloveniji, ima bogato družinsko tradicijo in potrjuje, da se vztrajnost in delavnost vedno obrestujeta. Zgodovina nove usmeritve kmetije sega v leto 1985, ko se je sadjarska kmetija družine Palčič na Ljubljanskem barju začela ukvarjati s pridelavo ameriških borovnic. Danes imajo nasad, ki šteje 20.000 grmov 30 sort na 10 hektarjih površine. Tine pravi, da je skrivnost njihovih nasadov v popolni legi med tremi hladnimi izvirnimi rekami na Barju.

KMETIJA KLANČNIK – BUČE HOKAIDO, ZELENI ŠPARGLJI IN MALINE

KMETIJA KLANČNIK – BUČE HOKAIDO, ZELENI ŠPARGLJI IN MALINE

 Kmetijo Klančnik boste našli v okolici Slovenj Gradca, kar verjetno ne bo težko, saj imajo več kot 17 hektarjev kmetijskih površin. Pred pridelavo sadja in zelenjave so se ukvarjali z mlečno proizvodnjo, od leta 2012 pa lahko v njihovi ponudbi najdete maline, šparglje, sladko koruzo, krompir, buče hokaido in lešnike. Velik pomen dajejo digitalizaciji kmetijstva ter zato nenehno iščejo in uvajajo nove digitalne tehnologije, s katerimi še izboljšujejo učinkovitost, produktivnost in trajnost kmetijske proizvodnje.

EKOKMETIJA HABJAN – SOLATA, PARADIŽNIK, PAPRIKA, ČESEN, PETERŠILJ, BUČE HOKAIDO IN ZELJE IZ EKOLOŠKE PRIDELAVE

EKOKMETIJA HABJAN – SOLATA, PARADIŽNIK, PAPRIKA, ČESEN, PETERŠILJ, BUČE HOKAIDO IN ZELJE IZ EKOLOŠKE PRIDELAVE

Pri Habjanovih so se leta 2012 lotili intenzivne ekološke pridelave zelenjave, sicer pa ima posestvo Habjan res dolgo tradicijo in bogato zgodovino, saj njihova kmetija obstaja že od leta 1780 in poleg poljedelstva obvlada tudi živinorejo. V prihodnosti si želijo kmetijo še razširiti v skladu s svojo vizijo postati vodilni pridelovalec ekološke hrane v lokalnem okolju. Z uporabo lastnega komposta pridelujejo več kot 20 vrst zelenjave – sedem vrst boste lahko našli tudi na Lidlovih policah.

VRTNARSTVO ŠTRAVS – SADIKE SOLAT, KAPUSNIC IN JAGOD TER SADIKE MAČEHE, KRIZANTEME IN CIKLAME

VRTNARSTVO ŠTRAVS – SADIKE SOLAT, KAPUSNIC IN JAGOD TER SADIKE MAČEHE, KRIZANTEME IN CIKLAME

Zgodba vrtnarstva Štravs se je začela pisati leta 2000, po tem, ko sta zakonca Štravs izgubila službo in začela svojo novo pot z enim rastlinjakom in veliko volje. Dvajset let kasneje je njuna zgodba popolnoma drugačna – intenzivna vzgoja sadik, spomladanskega in jesenskega cvetja, na več hektarjih in v še več rastlinjakih. V vrtnarstvu Štravs ves čas spremljajo trende in izpopolnjujejo svojo ponudbo, tako tudi strankam ni nikoli dolgčas.

KMETIJA PLEŠKO – PAPRIKA, SOLATA, RADIČ IN PARADIŽNIK

KMETIJA PLEŠKO – PAPRIKA, SOLATA, RADIČ IN PARADIŽNIK

Kmetijo Pleško boste našli na manjši vzpetini nad Otočcem, kjer se s kmetovanjem ukvarjajo že vrsto let. Začetki so bili posvečeni živinoreji, zdaj, vrsto let kasneje, pa pridelujejo več vrst zelenjave, sadik in sadja. Njihova kmetija trenutno obsega osem hektarjev površin za pridelavo zelenjave in dva hektarja za pridelavo sadja, najbolj ponosni pa so na svojo tehnologijo pridelovanja brez fitofarmacevtskih sredstev. Kupcem se trudijo ponuditi široko izbiro pridelkov, saj verjamejo, da je treba stranki nakup olajšati – ponuditi vse na enem mestu

KMETIJA LILIJA – EKOLOŠKO PRIDELANE MALINE

KMETIJA LILIJA – EKOLOŠKO PRIDELANE MALINE

Veliko posestvo v lasti družine Lilija, ki se razprostira v kraju Sv. Tomaž na Štajerskem, je najbolj znano po nasadu malin, ki navdušijo tudi najbolj zahtevne stranke. Z ekološko pridelavo malin se ukvarjajo že več kot 10 let, vse delo na kmetiji pa opravljajo ročno. Hektar velik nasad malin je pokrit in opremljen z avtomatskim namakalnim sistemom, pri pridelavi malin uporabljajo poseben kapljični namakalni sistem z lastnim vodnim zajetjem. Poleg sočnih in okusnih malin se lahko pohvalijo tudi z ekološkim certifikatom, ki ga vztrajno ohranjajo že več let. 

KMETIJA ŠINIGOJ – HRUŠKE ABATTE FETEL

KMETIJA ŠINIGOJ – HRUŠKE ABATTE FETEL

Kmetija Šinigoj se lahko pohvali z izjemno zgodovino, ki sega že v leto 1647. Njihov paradni konj so hruške, in sicer sorta abatte fetel, ki velja za sladko, sočno in aromatično. Poleg hrušk na kmetiji gojijo tudi breskve, nektarine, marelice, kivi, kaki in češnje. Z različnimi ukrepi v sadovnjaku zmanjšujejo porabo škropiv in se trudijo, da je njihova pridelava trajnostna in prijazna kupcu. Skozi nabiranje izkušenj in širjenje posestva so postali specialisti v svoji dejavnosti, zaradi česar se lahko pohvalijo s stalnimi strankami, ki od njih že več let kupujejo sadje ter prisegajo na svežino pridelka in domač sprejem.

KMETIJA JAKOB – MLADO ZELJE, ČEBULA, POR IN KROMPIR

KMETIJA JAKOB – MLADO ZELJE, ČEBULA, POR IN KROMPIR

Kmetija Jakob se zelo razlikuje od predstave tipične kmetije, saj se poleg pridelave zelenjave ukvarjajo tudi s turizmom in svojim obiskovalcem ponujajo tudi okusne prekmurske dobrote. Zgodovina kmetije sega v pozna osemdeseta leta, ko je posestvo obsegalo le 2,5 hektarja obdelovalnih površin, te pa so bile takrat namenjene predvsem živinoreji. Zdaj lahko na kmetiji Jakob najdemo različne poljščine (pšenico, ječmen, koruzo, oljno bučo …) ter ogromno zelenjave (čebulo, zelje, zgodnji krompir, korenje, papriko, solatne kumare in paradižnik). Pohvalijo se lahko s trajnostno naravnano pridelavo, saj uporabljajo vse aktualne tehnologije, ki jim omogočajo biti trajnostni.

KMETIJA BUČAR – KUMARE, SOLATNE BUČKE IN JAJČEVCI

KMETIJA BUČAR – KUMARE, SOLATNE BUČKE IN JAJČEVCI

Kmetija Bučar leži v vasi Veliko Mlačevo pri Grosuplju, kjer že od leta 1990 pridelujejo zelenjavo. V tem času se je nabralo veliko izkušenj in znanja, ob tem pa so prepričani, da je kmetovanje način življenja, ki zahteva ljubezen do zemlje. Pridelujejo na skupno osmih hektarjih obdelovalnih površin, od tega en hektar zasedajo rastlinjaki. Zelenjavo pridelujejo na naravi prijazen način, zato so njihovi načrti za prihodnost usmerjeni predvsem v še dodaten dvig kakovosti pridelkov, saj si kupcem želijo ponuditi samo najboljše iz domače prsti.

Lojtr'ca domačih je nastala z željo in vizijo pomagati slovenskemu malemu gospodarstvu, butičnim podjetnikom in lokalnim pridelovalcem, ki so v razvoj svojega izdelka ali pridelka vložili mnogo energije, ljubezni, spoštovanja do slovenske kulture in tradicije. Sedaj na poti do prepoznavnosti, potrebujejo malo pomoči in dodaten zagon. V preteklih sezonah smo tako že pomagali ogromno manjšim in večjim dobaviteljem ter dopolnili našo ponudbo z odličnimi butičnimi izdelki. Ker pa so ti izdelki le del raznolike ponudbe vsega, kar v Sloveniji znamo, smo v aktualno zgodbo Lojtr’ce domačih vključili še pridelke. S tem želimo podpreti slovenske kmete, ki bodo s plodovi svojega dela priplezali na naše police in obogatili Lidlovo tržnico. Čas je, da z našo pomočjo poberejo sadove svojega dela in zavzamejo naše police.

V Lidlu Slovenija verjamemo, da smo z bogato mrežo svojih trgovin in prakso akcijskih predstavitev izjemnih produktov zunaj redne prodaje odličen partner vsem, ki potrebujejo omenjeno pomoč. Lojtr'ca domačih živi in diha za male podjetnike, naša ekipa pa se po izboru novih dobaviteljev vsakemu posveti tako s prodajnega kot marketinškega vidika ter skupaj z njim pridelek po potrebi izpopolni za predstavitev na Lidlovih prodajnih policah. Na Lojtr'ci domačih smo v šestih sezonah predstavili lepo število izdelkov, pravzaprav zelo veliko število izdelkov, ki bogatijo našo ponudbo ter nam tudi dajejo novo energijo in spodbudo za nadaljnje delo. Zdaj pa je čas, da temu dodamo tudi pestro ponudbo sadja in zelenjave ter tako izbranim pridelovalcem omogočimo vzpon po naši Lojtr'ci domačih.