Lojtr'ca domačih

NAJ BODO VSE POTI DOMAČE

Odkrijte novo sezono Lojtr’ce domačih, ki združuje številne nove butične izdelke z vseh koncev Slovenije.

Vas mikajo tradicionalne domače dobrote ali inovativni nišni izdelki? Potem tudi tokrat z Gašperjem odpotujte v novo sezono Lojtr'ce domačih in spoznajte več kot 60 butičnih izdelkov lokalnih dobaviteljev. Dobavitelje Lojtr'ce domačih odlikujejo tradicija, strast do naše naravne in kulturne dediščine ter podjetniška žilica. Prav to jim omogoča ustvarjanje vrhunskih butičnih dobrot, ki smo jih samo za vas skrbno zbrali pod eno streho.

 

 

  

GOAT STORY - SPECIALTY KAVA BRAZIL TOUCAN NATURAL DUŠAN MATIČIČ IN ANŽE MIKLAVEC

GOAT STORY - SPECIALTY KAVA BRAZIL TOUCAN NATURAL

DUŠAN MATIČIČ IN ANŽE MIKLAVEC

Začetki blagovne znamke Goat Story segajo v leto 2014, ko se je na trgu pojavila z različnimi inovativnimi izdelki. Tako so razvili tudi pametni kavomat, ki je pravzaprav zaslužen, da se je ekipi porodila ideja o lastni pražarni. Danes v Goat Story pražijo le najboljše, ekološko pridelane butične kave, z različnimi načini praženja pa odkrivajo nove, posebne okuse. Da bi zagotovili najvišjo kakovost in svežino svojega izdelka, kavo večinoma dobavljajo neposredno od pridelovalcev.

STRLETOVA KMETIJA – SLADOLED IZ NARAVNEGA JOGURTA IN MLEČNI SLADOLED ŠPELA OMAHEN

STRLETOVA KMETIJA – SLADOLED IZ NARAVNEGA JOGURTA IN MLEČNI SLADOLED

ŠPELA OMAHEN

Zgodba o butičnih sladoledih Strletove kmetije se je začela s Špelinim navdihom po novem poglavju njihove zgodbe o uspehu, ki bi jim omogočala neomejeno ustvarjalnost. Strletovi sladoledi so izdelani iz svežega mleka in domačih mlečnih izdelkov s kmetije, ekološkega trsnega sladkorja, čokolade iz trajnostne pridelave ter gozdnega medu lokalnega čebelarja. Vsi sladoledi so izdelani in polnjeni ročno, zato je vsak lonček unikaten.

SOCIALNA KMETIJA ALLIUM – KORUZNA MOKA TRDINKA LENKA PUH IN TAJ CLAR

SOCIALNA KMETIJA ALLIUM – KORUZNA MOKA TRDINKA

LENKA PUH IN TAJ CLAR

Na socialni kmetiji Allium že vrsto let delujejo v smeri povezovanja in razvoja izdelkov, ki bi prispevali h kakovostnim spremembam na področju prehranjevalnih navad ter spodbujali h gradnji vključujoče družbe. Obenem na kmetiji podpirajo tudi obujanje in ohranjanje avtohtonih lokalnih sort, med katere zagotovo spada tudi slovenska koruza. Iz nje pridelujejo moko Trdinka, ki je domača, najokusnejša trajnostno pridelana moka vrhunske kakovosti za pripravo pravih koruznih žgancev.

ČEBELARNA NOVAK – NARAVNI NAMAZ MED IN LEŠNIK, NARAVNI NAMAZ MED IN BOROVNICA MIHA NOVAK IN SANDRA KANJO NOVAK

ČEBELARNA NOVAK – NARAVNI NAMAZ MED IN LEŠNIK, NARAVNI NAMAZ MED IN BOROVNICA

MIHA NOVAK IN SANDRA KANJO NOVAK

Čebele so že vrsto let neločljivo povezane s Sandro, novih izdelkov pa se v Čebelarni Novak lotijo iz lastnih želja in jih oblikujejo po svojem okusu, zato vsi odražajo njihovo vodilo: preprosto, naravno ter brez kompromisov pri kakovosti. Mednje spada tudi butični naravni namaz iz medu z lešnikom, ki v želji po odgovornem prehranjevanju ne vsebuje nepotrebnih dodatkov, vse sestavine pa so naravne in skrbno izbrane.

KMETIJA OKUSOV JANČAR – HRUSTLJAVI MEDITERANSKI POSIP JERNEJA RANČAR

KMETIJA OKUSOV JANČAR – HRUSTLJAVI MEDITERANSKI POSIP

JERNEJA JANČAR

Kmetija okusov Jančar je tradicionalna slovenska kmetija z več kot stoletno tradicijo, ki se ukvarja s poljedelstvom, živinorejo in vinogradništvom. Njihova največja ljubezen so zagotovo buče, saj pridelujejo bučno olje, po katerem slovijo daleč naokoli. Zato ni naključje, da je Jerneja začela izdelovati tudi hrustljavi mediteranski posip z domačimi bučnimi ter sončničnimi semeni, ki je odlična mešanica za obogatitev najrazličnejših jedi. Posip je popolnoma naraven, saj ne vsebuje konzervansov ali ojačevalcev okusa.

KMETIJA GREGORC – JABOLČNI SOK JANEZ GREGORC

KMETIJA GREGORC – JABOLČNI SOK

JANEZ GREGORC

Kmetija Gregorc je družinska kmetija, ki se poleg živinoreje in poljedelstva ukvarja tudi s sadjarstvom. Da so se poleg prodaje jabolk začeli ukvarjati z njihovo predelavo, je bila pravzaprav kriva toča, ki jim je pred leti uničila večino pridelka. Ker so bila jabolka primerna le še za predelavo, so prišli na idejo, da bi začeli izdelovati domači jabolčni sok. Sok je v celoti izdelan iz jabolk, pridelanih na kmetiji, njegovo recepturo pa so Gregorčevi z novim znanjem ter izkušnjami skozi leta nenehno izboljševali.

ĐUKIĆ PSP COMPANY – OLIVNO OLJE Z OKUSOM ČESNA MILAN IN PETER ĐUKIĆ

ĐUKIĆ PSP COMPANY – OLIVNO OLJE Z OKUSOM ČESNA

MILAN IN PETER ĐUKIĆ

S česnom so se pri Đukićevih začeli ukvarjati že pred desetletji, ko je oče Milan začel lupiti česen za gostinske in proizvodne obrate. Izkušnje s predelavo česna so zaslužne, da so razvili tudi edinstven butični izdelek – olivno olje s česnom. Izdelek je izdelan iz svežega česna, je v celoti naraven ter ne vsebuje konzervansov, barvil ali umetnih arom. Primeren je tako za vegetarijance kot vegane in vse ostale ljubitelje česna.

KAIT – GLINENI ŠAMPON Z ZELENIM ČAJEM LOVIN PAW JANJA STROZAK

KAIT – GLINENI ŠAMPON Z ZELENIM ČAJEM LOVIN PAW

JANJA STROZAK

Ideja za izdelavo Loving Paw glinenega šampona z zelenim čajem se je Janji porodila po dolgoletnem raziskovanju, kaj je najprimernejše za nego hišnih ljubljenčkov z alergijo. Prednost njihovega šampona je med drugim tudi to, da vsebuje slovensko bentonitno glino, ki velja za eno najboljših na svetu. Zaradi tega ima mnoge pozitivne učinke na živalsko telo – tako od zunaj, kot od znotraj.

COCOA –MEŠANI MANDLJI S ČOKOLADO IN KARAMELO, OREŠČKI V ČOKOLADI Z BAKRENIM PRELIVOM, TEMNA VROČA ČOKOLADA Z VANILIJO ŠPELA JENKO

COCOA –MEŠANI MANDLJI S ČOKOLADO IN KARAMELO, OREŠČKI V ČOKOLADI Z BAKRENIM PRELIVOM, TEMNA VROČA ČOKOLADA Z VANILIJO

ŠPELA JENKO

Špelin čokoladni butik, v katerem nadaljuje tradicijo svojih staršev, se nahaja v osrčju stare Ljubljane. S predanostjo in kreativnostjo ročno izdeluje butične čokoladne izdelke, pri čemer ji poleg domačih izkušenj pomaga tudi znanje, ki ga je nabirala v tujini. Prednost njenih sladkih dobrot so vrhunske sestavine ter veliko ljubezni, truda in časa, ki jih vloži v prav vsak izdelek.

DOMAČIJA BIZJAK – RUMENI MUŠKAT JAKOB IN GREGOR BIZJAK

DOMAČIJA BIZJAK – RUMENI MUŠKAT

JAKOB IN GREGOR BIZJAK

Pridelava vina je na domačiji Bizjak že dolgoletna družinska tradicija, saj na njej več generacij ustvarja različne sorte vin. Vinarstvo je tako njihova strast, poslanstvo in poklic. V želji po nečem novem so se na domačiji v zadnjih letih lotili tudi pridelave buteljčnega rumenega muškata, ki je zaradi svoje kakovosti in pitnosti prejel že več nagrad, sin Jakob pa se lahko pohvali tudi z nazivom Lidlov mladi vinar. Njihov rumeni muškat bo zagotovo navdušil mlajše in starejše generacije ter očaral tako vinske začetnike kot tudi poznavalce.

JOŽE ČOŽ – MASLENE VIŠNJEVE KOCKE, NUTELLINA TORTA Z BANANO URŠKA IN JOŽE ČOŽ

JOŽE ČOŽ – MASLENE VIŠNJEVE KOCKE, NUTELLINA TORTA Z BANANO

URŠKA IN JOŽE ČOŽ

Urška in Jože se kot poklicna slaščičarja že vrsto let ukvarjata s peko piškotov in slaščic. Maslene višnjeve kocke in nutellina torta z banano so odličen dokaz njune strasti do slaščičarstva, vsak njun izdelek pa je ustvarjen iz najkakovostnejših sestavin. Butična peka jima namreč omogoča, da se vsakemu izdelku resnično posvetita ter mu zagotovita kar najboljši okus in izgled.

 

KLEMEN MAČEK – KAVNA MEŠANICA POEZIJA MARINA STANKOVIĆ IN KLEMEN MAČEK

KLEMEN MAČEK – KAVNA MEŠANICA POEZIJA

MARINA STANKOVIĆ IN KLEMEN MAČEK

Marina in Klemen sta se kavo začela ukvarjati, ko sta odprla gostinski lokal in ugotovila, da jima nobena komercialna kava ne ustreza. Tako sta prišla na idejo, da ustvarita lastno kavno mešanico. Tako sta poleg ljubezni do kave pridobila vse potrebne izkušnje ter znanje o kavi in nastala je kavna mešanica Poezija. Prednost njunega izdelka je predvsem kvaliteta, saj njuna kava spada v kategorijo vrhunske kave.

ZELIŠČNO POSESTVO CVETKA – INTIMNO MILO KATARINA KOVAČIČ

ZELIŠČNO POSESTVO CVETKA – INTIMNO MILO

KATARINA KOVAČIČ

Katarinina zeliščarska pot se je začela tekom študija, ko so na domačem posestvu pričeli z vzgojo zelišč. Prav preplet tradicionalnega znanja s sodobnimi strokovnimi dognanji jim daje možnost za razvoj vedno novih, kakovostnih in učinkovitih izdelkov. Tako so se odločili tudi za izdelavo butičnega intimnega mila, ki so ga z zelišči obogatili do te mere, da ima poleg čistilne tudi negovalno funkcijo.

EKO ZELIŠČNA KMETIJA KALAN – KOZJANSKI ČAJ JASNA IN MILAN KALAN

EKO ZELIŠČNA KMETIJA KALAN – KOZJANSKI ČAJ

JASNA IN MILAN KALAN

Zeliščarstvo na kmetiji Kalan ni bila družinska tradicija, vendar to za Milana ni bila ovira, saj se je pred mnogimi leti navdušil nad zelišči in se začel ukvarjati z nabiranjem zelišč. Njihova zeliščarska strast jih je pripeljala tudi do Kozjanskega čaja, ki je izdelan iz ekološko pridelanih zelišč z njihovih njiv. Tako je pot od pridelave do uporabnika zelo kratka, s tem pa je ohranjenih mnogo učinkovin v samem čaju.

KONAL –  ZAČINJENI REZANI ŠAMPINJONI V OLJU PETER ORLIČ

KONAL –  ZAČINJENI REZANI ŠAMPINJONI V OLJU

PETER ORLIČ

Z gojenjem šampinjonov se je pri Orličevih pred več kot tremi desetletji začel ukvarjati oče Marjan. Danes se z gojenjem ne ukvarjajo več, vendar pa so šampinjoni še vedno njihov osrednji izdelek, saj sin Peter nadaljuje družinsko tradicijo. Njihovi šampinjoni v olju so butični izdelek, narejen iz izbranih sestavin slovenskega porekla, receptura pa je enostavna s poudarkom na čim manjšem številu sestavin.

KMETIJA PETEK – DOMAČI MLADI SIR Z MEŠANICO ZAČIMB IN DOMAČI MLADI SIR KATJA VODUŠEK IN JELKA PETEK

KMETIJA PETEK – DOMAČI MLADI SIR Z MEŠANICO ZAČIMB IN DOMAČI MLADI SIR

KATJA VODUŠEK IN JELKA PETEK

Na gorski kmetiji Petek se že vrsto let ukvarjajo s pridelavo mleka, na idejo očeta Bojana pa so se odločili še za butično izdelavo sira, za delo pa je poprijela hči Katja. Izdelki so sprva nastajali kar v domači kuhinji, še danes pa jih odlikuje sveže domače mleko. Butična pridelava obenem tudi omogoča, da so količine sira omejene, saj so odvisne od dnevne količine mleka. Tako sta zagotovljena kakovost in sledljivost izdelka.

KMET MILOŠ – DOMAČI SLADOLED Z GOZDNIMI SADEŽI IN VANILJA Z LEŠNIKOM, SKUTA BREZ LAKTOZE, KMEČKA SKUTA MILOŠ MAJCEN

KMET MILOŠ – DOMAČI SLADOLED Z GOZDNIMI SADEŽI IN VANILJA Z LEŠNIKOM, SKUTA BREZ LAKTOZE, KMEČKA SKUTA

MILOŠ MAJCEN

Kmet Miloš slovi po butičnih mlečnih izdelkih, ki so v celoti pridelani na njegovi kmetiji in združujejo tradicijo ter sodobne trende. Mednje spadata tudi kmečka skuta in skuta brez laktoze, ki ju izdelujeta skupaj z mamo. Ker pa je Miloš tudi velik ljubitelj sladoledov, med njegovimi izdelki zdaj najdete tudi sladolede različnih okusov, ki so narejeni iz svežega domačega mleka.

IZLETNIŠKA KMETIJA JOŽEF HANČIK – PREPELIČJA JAJČKA JOŽEF HANČIK

IZLETNIŠKA KMETIJA JOŽEF HANČIK – PREPELIČJA JAJČKA

JOŽEF HANČIK

Na Jožefovi izletniški kmetiji je ideja o reji prepelic zorela že dlje časa, saj si želijo, da bi kmetija postala znana tudi po pridelavi prepeličjih jajčk. Uživanje svežih prepeličjih jajčk je namreč znanstveno dokazano kot blagodejno za organizem v vseh starostnih obdobjih. Tako so se v času epidemije, ko je bilo gostov na kmetiji manj, lotili reje prepelic in na trg lansirali domača prepeličja jajčka.

HEIJUS – JABOLČNI SOK

HEIJUS – JABOLČNI SOK

ANDREJ PELKO IN VALENTINA BOJANEC

Valentina in Andrej sta se projekta Heijus lotila že pri podjetniškem krožku v gimnazijskih letih. Prišla sta na idejo, kako oživiti tradicionalno slovensko pijačo – nefiltriran jabolčni sok. Tako sta razvila sodobno linijo pijač na osnovi domačega nefiltriranega soka iz slovenskih jabolk, ki sta mu dodala različna zelišča in tako poskrbela za unikaten okus, ki je bil tudi večkrat nagrajen.

ANNA VRHNJKAL – BOROVNIČEVI ŠTRUKLJI

NADINE DOMAČE DOBROTE - KOBARIŠKI ŠTRUKLJI

NADA BRANKOVIĆ

Nadine domače dobrote so obstajale že vrsto let v domači kuhinji mame Nade. Izguba službe v gostinstvu je bila za Nado in družino priložnost, da se v celoti posvetijo ročno ustvarjenim kobariškim štrukljem, ki spadajo med tradicionalne slovenske dobrote. Vsak štrukelj je unikat, po tradicionalni recepturi iz Kobarida, izdelan iz paljenega testa ter polnjen z orehovim nadevom.

SIRARSTVO PIRNAT – KMEČKA GAVDA Z BAZILIKO, ČVRSTI JOGURT, KOZJI SIR

SIRARSTVO PIRNAT – KMEČKA GAVDA Z BAZILIKO, ČVRSTI JOGURT, KOZJI SIR

SUZANA IN ANŽE PIRNAT

Kmetija, na kateri Suzana in Anže izdelujeta domače mlečne izdelke, je ena redkih, ki izdeluje zorjene sire, saj so zamudni in zahtevni za izdelavo. Njihova posebnost je zagotovo uporaba kozjega mleka, po katerem je povpraševanje vse večje. Izdelki sirarstva Pirnat so popolnoma naravni ter brez konzervansov, butična izdelava pa jim omogoča, da vsakemu zagotovijo kar najvišjo kakovost.

MESARSTVO OBLAK – KMEČKA PANCETA

MESARSTVO OBLAK – KMEČKA PANCETA

JANEZ OBLAK

Glede na dolgoletne izkušnje v predelavi mesa je bila ideja za razvoj pancete precej spontana. Mesarstvo Oblak je namreč družinsko mesno predelovalno podjetje in eden njihovih glavnih ciljev je proizvajati izdelke, ki ohranjajo pridih tradicionalne predelave ter okus domačnosti. Zato je njihova domača kmečka panceta dimljena na tradicionalen način z dimom bukovega lesa in ne vsebuje ojačevalcev okusa.

KMETIJA PR' SOUD – SVINJSKA POLSUHA KLOBASA, KONJSKA PAŠTETA, SVINJSKA SUHA KLOBASA

KMETIJA PR' SOUD – SVINJSKA POLSUHA KLOBASA, KONJSKA PAŠTETA, SVINJSKA SUHA KLOBASA

DUŠAN GLOBOČNIK IN TINA KOŠIR

Kmetija Pr' Soud obstaja že vrsto let, njena osrednja dejavnost pa je mesarstvo, ki jo dopolnjuje tudi kmečki turizem. Dušan se je kot izučen mesar lotil predelave mesa v domače suhomesnate izdelke, za kar je potrebno veliko znanja, kakovostno meso ter izvrstna receptura. Večina izdelkov je popolnoma naravnih, saj ne vsebujejo dodatkov ali aditivov, dimijo pa jih po klasičnem načinu z uporabo bukovega žaganja.

KMEČKA ZADRUGA SEVNICA – TLAČENKA, NAVADNA KLOBASA, ŠUNKA V OVITKU

KMEČKA ZADRUGA SEVNICA – TLAČENKA, NAVADNA KLOBASA, ŠUNKA V OVITKU

MATJAŽ VRANIČAR

Mesno predelovalna proizvodnja je v sevniških koncih pravzaprav tradicija in temelji na visokokakovostnih mesnih izdelkih z visokim mesnim deležem ter klasično pridelavo brez kompromisov. Njihovi kupci vedo, da pri vsakem nakupu dobijo enak okus, konsistenco in kakovost, razvoj vsakega izdelka pa ob tako predanih ter trmastih sevniških mesarjih traja do popolnega končnega rezultata.

DRAGOMIR BRANKOVIĆ – KOBARIŠKI ŠTRUKLJI

BOROVNIČEVI ŠTRUKLJI

ANNA VRHNJAK

Anna se je po dolgoletnih izkušnjah v gostinstvu odločila za samostojno pot, saj si je vedno želela delati na kmetiji in trgu ponuditi nekaj doma narejenega. Tako so nastali Anjini domači štruklji, ki so narejeni ročno ter vsebujejo manj moke in sladkorja, obenem pa so brez konzervansov ter aditivov. Zaradi njihove enostavne priprave so odličen domač obrok za vsako priložnost.

OLJARNA KOCBEK – BUČNI PESTO

OLJARNA KOCBEK – BUČNI PESTO

GORAZD IN KIANA KOCBEK

Oljarna Kocbek ima dolgo tradicijo, saj je dedek Alojz začel s pridelavo bučnega olja že leta 1929, kar jo uvršča med najstarejše oljarne pri nas. Tudi danes ostajajo butična oljarna, usmerjena v vrhunsko kakovost bučnega olja. Gorazd nadaljuje družinsko tradicijo in ustvarja nove izdelke. Mednje spada tudi domači bučni pesto, ki ga lahko uporabimo kot namaz ali omako za testenine.

KZ  ŠALEŠKA DOLINA – JABOLČNI ČIPS S CIMETOM SLODAR

KZ  ŠALEŠKA DOLINA – JABOLČNI ČIPS S CIMETOM SLODAR

GAŠPER KOKOT

Posestvo Turn, ki se nahaja ob Škalskem jezeru v osrčju Šaleške doline, upravlja KZ Šaleška dolina, ki že vrsto skrbi za dobrobit lokalnih kmetov. Že desetletja pridelujejo različne sorte domačih jabolk pod blagovno znamko Slodar, v svojem asortimentu pa med drugim ponujajo tudi ročno izdelan in izjemno hrustljav jabolčni čips Slodar, ki je zagotovo okusen alternativni prigrizek za vse generacije.

LAHOVE TESTENINE – ŠIROKI PIRINI REZANCI, PIRINI FIDELINI BREZ JAJC

LAHOVE TESTENINE – ŠIROKI PIRINI REZANCI, PIRINI FIDELINI BREZ JAJC

SUZANA, TAJDA IN LUCAS LAH

Na kmetiji Lah so že pred desetletji začeli z vzrejo kokoši nesnic, zaradi viška jajc pa se je porodila ideja o lastni butični izdelavi testenin, saj na Zgornji Polskavi že od davnega leta 1843 stoji mlin. Lahove domače testenine odlikujejo sveže, naravne sestavine in izdelava po tradicionalnih recepturah. Ker si pri Lahovih želijo biti vedno v koraku s časom, so se posvetili tudi razvoju pirinih testenin brez jajc.

TATJANA ŠUMER – JAJČNE TESTENINE

TATJANA ŠUMER – JAJČNE TESTENINE

TATJANA ŠUMER IN NINA BEZJAK

Za Tatjanino ustvarjanje butičnih testenin je zaslužna njena babica, saj jo domače jajčne testenine spremljajo že od otroštva. Tatjana neizmerno uživa ob ustvarjanju novih oblik testenin, ki jim okus dopolnjujejo najrazličnejše sestavine, kot so rdeča pesa, špinača, čili, čemaž in podobno. Odlikujejo jih naravne, lokalne sestavine ter tradicionalno sušenje na sitih sredi Pohorja.

KOOPERATIVA 103 – SLOVENSKA KORUZA V ZRNU

KOOPERATIVA 103 – SLOVENSKA KORUZA V ZRNU

ROK STARIČ

Kooperativa 103 je skupina podjetnikov z različnih vetrov, ki so se združili, da bi slovenskemu trgu ponudili inovativne butične izdelke domače izdelave. Med njihove izdelke spada tudi domača slovenska koruza v zrnu, ki je odlična za pripravo pokovke in tako zaokrožuje inovativne alternativne prigrizke v ponudbi Kooperative 103.  Koruza je pakirana v steklenem kozarcu, ki poskrbi za večkratno uporabo.

BONATURA – SADNI PRIGRIZEK

BONATURA – SADNI PRIGRIZEK

BOŠTJAN RUDOLF IN MAJA KOREN

V Bonaturi so ustvarili prigrizek iz sadnih sestavin, ki ga lahko uporabimo kot samostojni prigrizek ali kot sladki dodatek v jogurtu, žitaricam in drugim jedem, ki jim želimo popestriti okus. Njihov butični sadni prigrizek vsebuje izbrane ekološke sestavine – suho sadje brez dodanega sladkorja. Za prijeten sladek okus pa je suho sadje namočeno še v bio jabolčni sok.

MARTIN BOČEK – DOMAČA ZASEKA

MARTIN BOČEK – DOMAČA ZASEKA

MARTIN BOČEK

Martin se po najbolj hrustljavih ocvrtih svinjskih kožicah ali hrustekih vrača še z enim tradicionalnim družinskim priboljškom – domačo zaseko, ki jo je s svojim znanjem dopolnil in izboljšal. Odlikuje jo poln okus in visoka vsebnost beljakovin, obenem pa je popolnoma naravna in ne vsebuje aditivov. Ker je bogata z beljakovinami, je še posebej primerna pri fizičnih naporih.

KUNEJ VINO & ČOKOLADA – AROMATIZIRANA PIJAČA S ČOKOLADO NA OSNOVI RDEČEGA VINA

KUNEJ VINO & ČOKOLADA – AROMATIZIRANA PIJAČA S ČOKOLADO NA OSNOVI RDEČEGA VINA

 

ALEŠ KUNEJ

V Aleševi družini že več kot sto let pridelujejo kakovostna vina s poreklom, zato so se odločili za izdelavo rdečega vina z okusom čokolade. Eden izmed dejavnikov, ki so vplivali na to odločitev, je zagotovo tudi bližnji samostan, v katerem so menihi nekoč pridelovali vino in izdelovali likerje ter izdelke iz čokolade. Njihovo vino z okusom čokolade odlikuje unikatna receptura in kakovostne sestavine.

BENEDICT - LIOFILIZIRANA JAGODA V BELI ČOKOLADI IN Z MLEČNO ČOKOLADO OBLITE LIOFILIZIRANE MALINE

BENEDICT - LIOFILIZIRANA JAGODA V BELI ČOKOLADI IN Z MLEČNO ČOKOLADO OBLITE LIOFILIZIRANE MALINE

 

LUKA IN ANJEZA FOJKAR BONOTELLI

Zgodba podjetja Benedict je stara že skoraj 30 let, mejnik v njihovem obstoju pa so bile zagotovo čokoladne Prešernove kroglice, ki so jih začeli izdelovati pred približno 20 leti. Od takrat vsako leto ponudijo nove butične čokolade mojstrovine pod blagovno znamko Cukrček, med katerimi so tudi liofilizirane jagode in maline v čokoladi, ki so pravzaprav novost na slovenskem trgu.

MAJA VUKŠA – MALČEK VSEZNALČEK

MAJA VUKŠA – MALČEK VSEZNALČEK

 

MAJA VUKŠA IN UROŠ VUKŠA

Delo z otroki je Majina velika strast, ob igri z nečakom Urošem pa se ji je porodila ideja o igranju skozi celotno življenjsko obdobje. Tako so nastale igralne kartice Malček vseznalček, ki so izdelane na podlagi Majinih osebnih izkušenj, večkrat pa so bile testirane tudi v vrtcih. Njene igralne karte so kot nalašč, kadar nam v pomanjkanju časa zmanjka idej za igro z najmlajšimi.

VEGE & DOBRO - NAMAZ S FIŽOLOM IN ČEMAŽEV PESTO

VEGE & DOBRO - NAMAZ S FIŽOLOM IN ČEMAŽEV PESTO

 

STANKO VALPATIČ

Stanko je pred več kot 35 leti prenehal uživati meso, zato se je odločil za naravno in bolj etično kmetijstvo ter pred dvema desetletjema začel izdelovati rastlinske in ekološke izdelke, med katere spadata tudi namaz s fižolom in čemažev pesto. Stanko rad ponosno poudari, da je bila Vege & dobro prva kmetija v Sloveniji, ki je je začela nabirati čemaž ter ga polniti v kozarčke z oljem in soljo.

PIŠEK BAR - PIŠKOT DROBLJENEC IN PIVO LOGIST

PIŠEK BAR - PIŠKOT DROBLJENEC IN PIVO LOGIST

 

MITJA PIŠEK

Mitja se še kako dobro zaveda, da se morajo ideje na področju gostinstva rojevati dnevno, saj je potreba po novostih tako močna, da morajo v Pišek baru slediti trendom in željam njihovih gostov. Zato so razmišljali, kako jih že ob zajtrku razvajati z domačimi okusi ter razvili piškotov drobljenec kot dodatek k jedem. Ker pa je Mitja velik ljubitelj piva, je bil logičen tudi nastanek lastnega butičnega piva Logist.

M. M. KAUČIČ – AJDOVI POLŠIROKI REZANCI

M. M. KAUČIČ – AJDOVI POLŠIROKI REZANCI

 

SIMON IN ALENKA ROJKO

Pri Alenki doma se že vrsto let ukvarjajo z izdelavo domačih jajčnih testenin. Zasluga za to je zagotovo lastna pridelava jajc, kar je že 30-letna družinska tradicija, ki jo Alenka z možem nadaljuje tudi danes. Med njihove izdelke spadajo tudi ajdovi polširoki rezanci, ki so v celoti slovenskega porekla. Jajca so namreč z njihove kmetije, ajdova moka pa je prav tako lokalno in integrirano pridelana.

WEEBEE – BIO KONOPLJINO OLJE

WEEBEE – BIO KONOPLJINO OLJE

 

ROBERT HOLC

Mlado podjetje Weebee se ukvarja z izdelavo butičnih izdelkov iz industrijske konoplje. Robert nam tako zagotavlja, da so izdelki pod blagovno znamko Weebee zagotovo nekaj posebnega, kakovostnega, predvsem pa so izdelani z dušo. Z ljubeznijo pa je bilo ustvarjeno tudi bio konopljino olje, ki so ga v podjetju Weebee razviljali dolgo časa, njegova ključna prednost pa je ekološka pridelava.

PEKARNA PISKAČ – PIHANČKI Z VLAKNINAMI

PEKARNA PISKAČ – PIHANČKI Z VLAKNINAMI

 

ROBERT PISKAČ

Robert ima poklic peka v krvi, saj je zaradi domače pekarne pekarstvo njihova družinska tradicija. Zahvaljujoč svoje majhnosti so od nekdaj poskušali izdelovati nekoliko drugačne izdelke. Pred leti se je Robert tako lotil butičnih koruznih pihančkov brez konzervansov in dodanih maščob, ki so izdelani zgolj iz koruzne moke ter soli, dodal pa jim je tudi povsem naravne jabolčne vlaknine.

RUMI STORITVE – LANENO OLJE IN AJDOVA KAŠA

RUMI STORITVE – LANENO OLJE IN AJDOVA KAŠA

 

KARMEN ŠMALCELJ

Rumi storitve je podjetje, ki želi spodbujati večjo samooskrbo v Sloveniji. Večinoma pridelujejo na lastnih poljih, sodelujejo pa tudi z različnimi kmetijami, ki so za njih začele pridelovati raznolike pridelke. Prednosti njihovih izdelkov so predvsem v lokalni in kontrolirani pridelavi, v najkrajših možnih transportnih poteh ter konkurenčnost v primerjavi s podobnimi, a uvoženimi izdelki.

MEGO – DIVJAČINSKA HRENOVKA

MEGO – DIVJAČINSKA HRENOVKA

 

UROŠ IN ANJA POGLAJEN

Anja in Uroš se poleg izdelave klasičnih, domačih mesnih izdelkov ukvarjata tudi z vzrejo divjadi v obori, zato sta prišla na idejo o pripravi butičnih izdelkov iz divjačinskega mesa. Tako je nastala domača divjačinska hrenovka, ki je ustvarjena iz najkakovostnejšega mesa, za njen razvoj pa so porabili skoraj tri mesece. Njena prednost je tudi to, da jo lahko pripravite na različne načine.

KOZJANSKI MLIN – PIRINA POLNOZRNATA MOKA IN PŠENIČNA POLNOZRNATA MOKA

KOZJANSKI MLIN – PIRINA POLNOZRNATA MOKA IN PŠENIČNA POLNOZRNATA MOKA

 

ANDREJ BOŽIČNIK

Andrej je svoje izkušnje z mlinarstvom nabiral dolgih 16 let, ko je bil zaposlen v velikem industrijskem mlinu. Te izkušnje mu pridejo še kako prav tudi danes, zato iz Kozjanskega mlina prihajajo prvovrstne domače moke, ki nastajajo iz prečiščenih in na mlinske kamne počasi zmletih žit lokalne pridelave, saj tako ohranijo vitamine, minerale ter hranilne vrednosti. 

ZAVOD BOTANIK – OSVEŽILNA PIJAČA FROSTEA HERBY

ZAVOD BOTANIK – OSVEŽILNA PIJAČA FROSTEA HERBY

 

IZTOK IN TAMARA LUSKOVIČ

Iztok je z zelišči povezan že od majhnih nog, saj je bil njegov pokojni stric ljubiteljski nabiralec in poznavalec zdravilnih zelišč. Zato je vsako zelišče v ledenem čaju Frostea Herby vzgojeno in obrano na roke, posušeno na naraven način, kar mu zagotavlja izjemen okus ter pristno aromo. Iztokov butični ledeni čaj je tako popolnoma naravna osvežitev iz ekološko pridelanih sestavin.

SABINA ROZMAN – HARD SELTZER

SABINA ROZMAN – HARD SELTZER

 

MATIJA IN SABINA ROZMAN

Kot ljubiteljski pivovar je Matija že dlje časa raziskoval področje fermentiranih alkoholnih pijač, zato se mu je ob tem porodila ideja, da bo poskušal narediti svoj hard seltzer. Da je hobi postal redna dejavnost, je zaslužna njegova žena Sabina, z njunimi skupnimi močmi pa je nastal hard seltzer Koivu, ki preseneti s svežino mehurčkov in navduši z izrazitim, a ne sladkanim okusom manga.

DEPALA VAS – PRAVA TURŠKA KAVA MOCCA

DEPALA VAS – PRAVA TURŠKA KAVA MOCCA

 

PRIMOŽ ZOREC

S praženjem kave so se v podjetju Depala vas začeli ukvarjati pred tridesetimi leti in postali prva pražarna v samostojni Sloveniji. Njihove prednosti so v butični izbiri različnih vrst kav in kakovostno praženje. Kavo podjetja Depala vas dela izjemno tudi hladno starinsko mletje pražene kave na kamne, kar zagotavlja, da se kava dodatno ne pregreva ter žge, v čemer so edini v Sloveniji.

DOBROTE DOLENJSKE - HIŠNI ČAJ DIVJE NABRANIH ZELIŠČ, HIŠNA RIBANA KAŠA , HIŠNI VETRCI S KAVO IN HIŠNI VETRCI S KAKAVOM

DOBROTE DOLENJSKE - HIŠNI ČAJ DIVJE NABRANIH ZELIŠČ, HIŠNA RIBANA KAŠA , HIŠNI VETRCI S KAVO IN HIŠNI VETRCI S KAKAVOM

MOJCA SMUK IN MARIJA ROMANOVSKAJA

Dobrote Dolenjske gojijo kulinarično dediščino Dolenjske, zato pri butični izdelavi uporabljajo lokalne sestavine okoliških pridelovalcev in veliko mero ljubezni. To velja za vse njihove izdelke, ki so ustvarjeni ročno po receptih naših babic in so brez konzervansov ter barvil. Vsako leto se poleg tradicionalnih trudijo predstaviti tudi nove okuse, tako pa so med drugim nastali tudi hišni veterci s kavo in kakavom.

AVIUM – VLAŽILNA KREMA ZA OBRAZ S HIALURONSKO KISLINO

AVIUM – VLAŽILNA KREMA ZA OBRAZ S HIALURONSKO KISLINO

 

SIMON KRALJ IN TINA ČEBAŠEK

Za izdelavo naravne kozmetike so se v kolektivu Avium odločili, ker so pogrešali pestrejšo ponudbo naravne kozmetike na slovenskem trgu. Danes jo izdelujejo že več kot 10 let, svoje znanje pa nenehno dopolnjujejo z najrazličnejšimi tečaji s področja kozmetike. Njihova krema za obraz s hialuronsko kislino je tako 100% naravna, vsebuje večinoma ekološke sestavine in je prijazna tudi veganom.

ZAVOD GRUNT - JOGURT Z OKUSOM BOROVNICE IN NAVADNI TEKOČI JOGURT

ZAVOD GRUNT - JOGURT Z OKUSOM BOROVNICE IN NAVADNI TEKOČI JOGURT

Na družinski kmetiji Grunt je že dolgo časa tlela ideja o predelavi mleka, ki pa so jo želeli obenem družbeno odgovorno nadgraditi, zato so ustanovili tudi zaposlitveni center. Danes pri delu sodelujejo invalidi na zaščitenih delovnih mestih. Prav zaposlovanje težje zaposljivih in visok nivo kakovosti pri pridelavi ter predelavi mleka sta zagotovo dve najpomembnejši prednosti njihove butičnosti.