V Lidlu Slovenija želimo s projektom 'Zdravko Lidl priporoča' predstaviti prehranske prednosti različnih izdelkov, ki so na voljo v naših trgovinah po Sloveniji. Vse izdelke, izbrane v projektu 'Zdravko Lidl priporoča', smo izbrali, da bi poudarili prehranske prednosti nekaterih živil v naši ponudbi. Hkrati vam ponujamo tudi prehranske nasvete, ki vam bodo pomagali do pestre in uravnotežene prehrane.

Izbor izdelkov, ki jih Zdravko Lidl priporoča, temelji na »Prehranskih smernicah za oglaševanje«, ki jih je izdala Svetovna zdravstvena organizacija in jih je ministrstvo za zdravje tudi preneslo na nacionalno raven. Pomembna sta pestra in uravnotežena prehrana ter zdrav življenjski slog.

Da bo izbira živil z ugodno prehransko sestavo lažja, vam bo na pomoč priskočil Zdravko Lidl. Ne spreglejte zelenih oznak v obliki naše maskote 'Zdravko Lidl priporoča'!

Mednarodno leto

Letos je mednarodno leto sadja in zelenjave, ki so ga razglasili Združeni narodi in se mu pridružuje tudi Zdravko Lidl.

Zdravko Lidl priporoča, da sadje vključimo v prehrano vsak dan, priporočljivo dve porciji, preostale tri pa naj predstavlja predvsem zelenjava.

Pomembna sta pestra in uravnotežena prehrana ter zdrav življenjski slog!
Kaj vse še Zdravko Lidl priporoča izveš na tej strani.

Več o mednarodnem letu sadja in zelenjave si lahko prebereš na njihovi uradni spletni strani: LINK

Ameriški orehi

Zdravko Lidl priporoča: Pri pripravi obrokov nam je lahko v pomoč pravilo »5 na dan«, ki nas spomni, da dnevno zaužijemo vsaj 5 porcij različnih vrst zelenjave in sadja, od katerih naj bi vsaj 3 predstavljale zelenjavo in 2 sadje. Pomembna sta pestra in uravnotežena prehrana ter zdrav življenjski slog.

Tekoči jogurt Pilos

Ali veš? Domneva se, da so mlečne izdelke izdelovali predvsem zaradi hitre pokvarljivosti surovega mleka. Med najstarejše mlečne izdelke spadajo fermentirano mleko, siri in maslo. Fermentirano mleko je nastalo po naključju, ko človek mleka, ki ga je pomolzel, ni porabil do konca, temveč ga je prihranil za kasneje – mleko pa se je “skisalo”. 

Skuše Ocean sea

Ne pozabi: Beljakovine najdemo v velikem številu živil živalskega in rastlinskega izvora. Dobri viri živalskih beljakovin so jajca, mleko in mlečni izdelki, ribe in morski sadeži ter seveda meso. Slednje za večino prebivalstva pri nas glavni vir beljakovin, vendar je priporočljivo v prehrano vključevati tudi čim več beljakovin rastlinskega izvora.

Bio presna rezina

Ne pozabi: Prekomerno uživanje sladkorjev povzroča najrazličnejša tveganja za zdravje, med drugim tudi prekomerno telesno maso in debelost, ki sta eden izmed glavnih razlogov nastanka sladkorne bolezni tipa 2.

Tofu

Ali veš? Edini vir kalcija je hrana, priporočeni dnevni vnos (PDV) za odraslo osebo znaša 800 mg. Ustrezna preskrbljenost s kalcijem je še posebej pomembna pri otrocih, mladostnikih in starejših osebah.

Kozje mleko

Ali veš? V sodelovanju z Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani smo na neodvisnem ocenjevanju za ta izdelek prejeli oceno 20/20, kar pomeni odlična kakovost. Naše kozje mleko Pilos je tako dobilo še dodatno strokovno potrditev.

Bio sadna blazinica

Se še spomniš? Količino dnevnega vnosa sladkorja lahko močno zmanjšaš. Tokrat dodajamo še en namig. Za prigrizek ali malico izberi med izdelki brez dodanega sladkorja.

Pilos posneta skuta

Ali veš? Skrivnosti izdelave mehkih sirov iz različnih vrst mleka so bile človeku poznane že vse od 1. stoletja. V Rusiji je bila skuta prvotno imenovana "sir", od tod tudi ime jedi "sirne palačinke«.

Rženi kruh

Ali veš? Pred začetkom 20. stoletja so v Sloveniji pridelali precej rži, kasneje pa se je s porastom porabe belega kruha pridelava pričela zmanjševati. Danes tako pridelamo le še okoli 1 % količine rži kot so jo pridelali pred približno 100 leti.

Suhe slive

Kalij prispeva k delovanju živčnega sistema in ima vlogo pri delovanju mišic ter vzdrževanju normalnega krvnega tlaka. In seveda ne pozabi, da sta pestra in uravnotežena prehrana pomembni za zdravje!

Solevita jabolčni sok

Ali veš? Jabolčni sok je minimalno predelano živilo, kjer edino sestavino predstavlja 100 % sadni delež jabolk. Predelan je z dvema minimalnima postopkoma predelave - stiskanja jabolk in pasterizacije z namenom podaljšanja obstojnosti.

Solevita Smoothie

Ali veš, da lahko količino dnevnega vnosa sladkorja močno zmanjšaš? Poišči manj sladke zamenjave za sladka živila: Jedem, ki jih pripravljaš sam, dodaj čim manj sladkorja.

1 2

Poglejte še ostale izdelke, ki jih priporoča Zdravko Lidl

Zdravko Lidl še priporoča

  

Prehrana.si

Portal urejata Inštitut za nutricionistiko in Nacionalni inštitut za javno zdravje, financira pa ga Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije.

Nasvet inštituta za nutricionistiko: Več o zdravem prehranjevanju in smernicah najdete na portalu www.prehrana.si.