Sveže in raznoliko za vsakega gosta

Piknik. Za vsakega gosta.

Toplo vreme ne prebuja le narave, ampak na plano k žarom zvabi tudi vse mojstre domače priprave pečene hrane. Krotilci razbeljene žerjavice bodo tudi letos želeli razveseliti, nahraniti, predvsem pa očarati vse svoje goste. In če med mojstre pečenja na vrtu sodite tudi sami, potem boste letos na svojem pikniku zagotovo gostili vsaj enega izmed gostov, ki so nam vsem zelo dobro poznani. Veste, o katerih govorimo? O gostih, kot so Žarkademik, Drobtinar, Pikado, Alkimistka, Oči lačne, Tihi prinašalec, Šlapec, Mamadžerka in še mnogi drugi. Tokrat smo pri Lidlu poiskali tipične goste, ki ne manjkajo na nobenem pikniku, s svojimi željami, prepričanji ali značajem pa gostitelju mnogokrat (ne)namerno otežijo delo. A brez skrbi, vsaka žar legenda jim bo brez težav ugodila. Kako? S svežimi in kakovostnimi izdelki iz Lidla, seveda!

Družinska žar pojedina

Sveže in raznoliko

Prvi sončni žarki na plano zvabijo najbolj zagrizene žar mojstre, njihove družine in vsem znane like.

Vzreditelj najrazličnejših rastlinskih vrst. Polprofesionalni kmetovalec in velik zagovornik domačih vrtnin na vsakem pikniku razveseljuje (in se vsiljuje) s svežimi domačimi pridelki, ker je “damače pa res tanarbulše”. Pa res zelenjava sodi v vsako jed? Če o tem povprašaš njega – ne sprašuj neumnosti.

S težkim srcem se odpove ogledu športnega vikend programa, a ve, da ima raje mir kot pa neprestane očitke, da preživi premalo časa v družbi tašče in ženine sestrične v drugem kolenu ter vseh njenih sosedov. Tudi sok, ki mu ga natoči žena, spije, čeprav ga žuli celo popoldne.

Poduhovljena človeka, ki sta prerasla svoje bogato življenje in se vračata h koreninam. Spoznala sta, da denar ne more kupiti sreče, pristni medčloveški odnosi pa jo lahko. Njuni telesi sta templja, zato jima jedilnik narekujejo vesolje, kristali, numerologija in najnovejše veganske smernice.

Žagar

Iskreno in brez ovinkarjenja si priznajmo, da se po dobrem obroku vedno prileže malce počitka. No, Žagar si tega ne drzne le priznati, ampak brezskrbno tudi izvesti. Na vsakem pikniku ga brez izjeme najdete na ležalniku ali v viseči mreži pod varno krošnjo bližnjega drevesa.

Cvetka

Njena nerodnost ne izvira iz brezbrižnosti ali malomarnosti. Cvetka je prijazna, dobrosrčna oseba, ki želi ustreči mnogim, žal pa se lahko osredotoči na le eno stvar naenkrat. Je ena tistih ljudi, ki bi jih najraje udobno posedli na ležalnik in ji postregli okusen sladoled. A ne premrzlega, ker bi jo lahko zeblo v zobe.

 

  Morski grill v kampu

Sveže in raznoliko

Ko nastopi čas, da pavšalist na svoji parceli otvori kamp sezono, se za mizo vedno znajdejo isti gostje.

Mojstrica mešanja okusov zna iz še tako preprostih omak, polivk in prilog izvabiti ves njihov skriti potencial. Verjame, da je vsaka omaka še boljša, če jo zmešaš z nečim nepričakovanim, vseeno pa vam polaga na srce, da nikar ne mešajte koruze, nacho sira, holandske omake in kajmaka.

Otroci so vedno na prvem mestu. Pa na drugem in tretjem tudi. Mamadžerka nikakor ni preveč zaščitniška, je samo, kot pravi sama, bolj skrbna kot ostale mame. Njena torba je vedno polna igralnih rekvizitov, zdravih prigrizkov, sadja in zaščitnih sredstev. Za svoje otroke zahteva le najboljše in to tudi dobi.

Gost, ki ima »od rib najraj' svinjsko rib’co in rib-eye steak« velja za enega največjih razočarancev klasičnih morskih žar zabav. A če ga uspete pretentati in mu tuno namesto kot ribo postreči kot tunin steak, bo hitro postal eden najbolj hvaležnih in ješčih gostov, kar ste jih gostili.

Sani

Večni optimist, ki ve da bo za vsakim dežjem posijalo sonce, še bolj pa ve, da nad vsakim dežjem že sije sonce. Dežurni meteorolog vsake piknik zabave bo znal tudi ob najtemnejših nevihtnih oblakih napovedati sonce in … čas za piknik.

(Ne)Zvone

Pavšalist na sosednji parceli v avtokampu, za katerega si želiš, da ni Slovenec. (Ne)Zvone je oseba, ki mu je ves čas dolgčas, zato vedno išče žrtev za ‘hočešnočeš’ druženje. Prepričan je, da je sosedu treba vedno priskočiti na pomoč – oziroma kot pravi sam – k sosedu je treba vedno priskočiti … pa čeprav le takrat, ko na žar položi sveže meso.

 

Piknik med bloki

Sveže in raznoliko

Kadar nežen vetrič ponese vonj žara po vsem stanovanjskem naselju, ta iz blokov privabi vsem poznane goste.

Kdo pa pravi, da če je človek jedel doma, ne sme malce prigrizniti še na pikniku? Konec koncev je hrana na mizi in na voljo, da si z njo postreže kdorkoli, kajne? Oči lačne se težko upre pogledu na slastne perutničke in popolno zapečen kos mesa, še bučkam se ne odreče zlahka! Pa krompir s skorjico … in ooo, lej te lepinje!

Samooklicani dežurni šaljivec, ki čuti odgovornost da neprenehoma dviguje razpoloženje vseh prisotnih, četudi za to ni nobene potrebe. Ljubitelj bolj ali manj kakovostnega humorja je zagovornik dobre volje in nenehnega smeha – ne glede na to, kako ga bo izvlekel iz vas.

Na pikniku si lahko vsak postreže z vsem, kar je na mizi, a če prehitro posežeš po izdelkih, ki so namenjeni le njemu, bo nekdo od vaju imel problem. V najslabšem primeru pa oba. Alergenij živi po jasnem principu – brez laktoze, brez glutena … brez skrbi!

Sprost se Monika

Kaj dobiš, ko združiš popolno organiziranost, natančnost, nadzor in intenzivnost? Osebo, ki bo (po)skrbela, da v vsakem trenutku prav vse poteka točno tako, kot mora. Besedna zveza »Tega je zmanjkalo« pri njej ne obstaja. Od skrbi za druge običajno pozabi nase ali pa se zadovolji s hladnim ražnjičem – in točno to je zanjo popoln piknik.

Pikado

Prva roka piknika. Snajper in sprinter na kratke proge. Človek neustavljivih refleksov in nezmotljive natančnosti, ki se požvižga na vljudnost in vedno prvi vzame zadnjo stvar z mize – zadnji kos kruha, zadnjo hrenovko, zadnji čevapčič, ki še vedno čaka na lačna usta - kdo jih bo vzel, če ne on?!

Aktualna ponudba