Na raznolikost vinskih stilov, s katerimi se ponaša Rioja, so vplivali geografski položaj na severu države in različne klimatske razmere. Razdeljena je na tri dele: na zahodu je Rioja Alta (visoka), na severu Rioja Alavesa, obe pod vplivom bolj hladne klime, na katero vpliva bližina Biskajskega zaliva. K eleganci vina iz teh krajev pripomore tudi višja nadmorska višina vinogradov. Na jugovzhodu, v objemu topline Mediterana, je Rioja Oriental (prej se je imenovala Baja, nizka); znana je po mehkih, sadnih vinih in razširjeni organski pridelavi grozdja. Devetdeset odstotkov vin v Rioji je iz rdečih sort grozdja, tempranillu, najbolj znani španski sorti, sledijo garnacha, graciano, mazuelo. Bela vina so pridelana iz sort viura, malvasia, garnacha blanca …
Odlične razmere so vplivale na pridelavo do 300 milijonov litrov zelo kakovostnega vina. Nad označevanjem vina in njegovo kakovostjo bdi tudi zelo stroga zakonodaja. Pri rdečih boste lahko že po njihovem imenu prepoznali, kaj pričakovati v steklenici. Označba Joven denimo razkrije, da gre za mlado, nezahtevno, sveže sadno vino.
Crianza je rdeče vino, zorjeno 2 leti – od tega najmanj 1 leto v rabljenih hrastovih sodih, preostali čas, preden gre na tržišče, mora biti v steklenici. To so kakovostna, prijetna, mehka sadna vina brez dimnih not in močnih taninov, po ugodni ceni. Reserva mora biti najmanj 1 leto v lesenem sodu in 2 leti v steklenici. Posebna vina iz najboljšega grozdja z oznako Gran Reserva zorijo najmanj 5 let, 2 leti v novem hrastovem sodu in 3 leta v steklenici. To so že močna vina s široko paleto arom in okusov, izraženih taninov, svojo kakovost zadržijo desetletja. Po predpisih je to najkrajši čas staranja, čeprav jih večina vinarjev zori še veliko dlje.
Najbolj popularno in najbolje prodajano vino je nedvomno Crianza.