DOMAČIJA BIZJAK

 

Gospodar domačije Bizjak Vojko ni ničesar prepustil naključju. Današnja podoba kmetije je plod trdega, načrtnega dela, poštenega in iskrenega poslovanja, predvsem pa spoštovanja narave in ljubezni do zemlje in vina. Tudi ženi Patriciji ni obljubljal opere in baleta in čeprav je danes včasih jezna, je z motiko v roki vsaj tako spretna kot z valjarjem za testo, ki ga le redko izpusti iz rok. V prijetni kuhinji je zato družina vajena čudovitih vonjav, med katerimi prednjači vonj po domačem štrudlju. Sinova Jakob in Gregor nista v nobenem trenutku dvomila, da želita nadaljevati družinsko tradicijo. Po izobrazbi sta kmetijski tehnik in diplomirani inženir agronomije in hortikulture, skupno točko s staršema pa kljub občasnim trenjem najdejo v ljubezni do vina.

Vinar meseca 2021

Spoznajte najboljšega mladega vinarja Slovenije!

Zmagovalec natečaja Mladi vinar Slovenije Jakob Bizjak iz Goriških Brd je že od mladih nog rad pomagal v vinogradu. Praktično znanje iz kmetije je nadgradil še s poklicno izobrazbo, ima pa tudi opravljen tečaj za sommelierja 1. stopnje. Njegov trud na domači kmetiji najbolj poplačajo nagrade in zadovoljne stranke, ki se redno vračajo.

Chardonnay 2020 Domačija Bizjak, Brestje, Goriška Brda

 

Vino srednje globoke limonaste rumene barve. Postreže nam z aromami rumenega jabolka, hruške, marelice, rumene šljive in fige, limonine skorje in posušenega rumenega cvetja. U ustih je vino suho, zaokrožene prijetne svežine in mineralnosti. Zaznali bomo veliko okusov po rumenem sadju, jabolku, hruški in grenivki ker bomo prepoznali tudi malo prijetne grenkobe. Je srednje polnega telesa, dolgega uravnovešenega pookusa z zelo lepim balansom med sadnostjo, svežino in odlično ukomponiranim alkoholom. Vino, ki bo odličen spremljevalec ob številnih jedeh, od solate, pečene zelenjave ali ribe pripravljene na različne načine. Tudi ob belem mesu ali širokem naboru sirev, ob rezini pršuta, bo pokazalo svoje številne kvalitete - uglajenost, sadnost, mineralnost.