PENINE ISTENIČ

Penina Istenič je prvo slovensko podjetje, ki se je specializiralo na klasičen način pridelave penečih se vin. V svoji 51 letni tradiciji se to družinsko podjetje nikoli ni odreklo svojemu najstrožjemu načelu. Namreč, da lahko svojim strankam ponujajo le vino, ki ga tudi sami cenijo in spoštujejo. Zaprisegli so se perfekcionizmu in na to so tudi ponosni.

Peneča zgodba o uspehu se je začela leta 1968, ko se je takrat mladi Janez Istenič vrnil s 6 mesečne prakse v francoski Šampanji in s svojim tastom na Bizeljskem poskusno naredil prvo serijo penečih se vin po klasični metodi. Ker se je gospodu Isteniču ravno na dan trgatve rodila hči Barbara, je poimenoval svojo prvo penino po njej. Tako je nastala penina Barbara, ki je še danes del Isteničeve ponudbe.

Danes Isteniči delujejo kot večgeneracijsko družinsko podjetje, v katerem so aktivne že 3 generacije, kar je tudi eden od ključnih faktorjev za njiihov uspeh.  Drugi ključni faktor uspeha pa je zagotovo njihov natančen in brezkompromisen pristop do pridelave najboljših penin, ki se začne že v vinogradu, kjer je trta od samega začetka optimizirana za sekundarno fermentacijo v steklenicah. Že samo dejstvo, da se grozdje iz 10 hektarjev vinogradov sprocesira v pičlih 3 urah po trgatvi, govori v prid prizadevanju dosegati perfekcijo.

Seveda pa ta strasten odnos do pridelave penečih se vin potrjujejo tudi rezultati. Penine Istenič so skozi desetletja v vztrajnem vzponu. Letno prodajo okoli 150.000 steklenic doma in po svetu. V vseh letih se je nabralo kar nekaj zlatih in srebrnih odličij iz Londona, Pariza in drugih prestižnih evropskih mest. Največja čast pa je Isteničeve doletela, ko so jih leta 2017 povabili v globalni klub najboljših proizvajalcev penečih se vin na svetu. Takrat so uradno vstopili v prvo ligo peničarjev.

Odkar se je rodila penina Barbara, se je zgodilo marsikaj. Penine so postajale čedalje bolj prestižne. Najprestižnejše zorijo kar 6 let na kvasovkah, kar jim daje posebno globino okusa in edinstveno strukturo s posebno aromatiko, ki jo lahko dosežemo le s klasično metodo pridelave.

Kljub zapriseženosti tradiciji pa se tudi Isteniči ravnajo po potrebah in pričakovanjih trga. Svojo ponudbo širijo z visoko kakovostnimi sodobnimi aromatiziranimi pijačami na osnovi penečega se vina, ki so čedalje bolj popularne družabne pijače predvsem pri mlajši ciljni skupini. Isteničeva A-Spritz in Gin Fizz sta dva zastopnika te panoge, ki ju lahko odslej najdete tudi v Lidlovi vinoteki.

Zagotovo pa je zelo zanimivo področje tudi ekološka pridelava penin – tudi tukaj Isteniči v Sloveniji orjejo ledino in so že pridelali prvo serijo penečih se vin brez žvepla, na katero bo pa vendarle treba počakati še nekaj let, da dozori. Pustimo se presenetiti in navdušiti!