PTUJSKA KLET

Ptujska klet se nahaja v samem centru najstarejšega mesta v Sloveniji, ki so ga v prvem stoletju našega štetja ustanovili Rimljani kot utrdbo. Zato ne preseneča, da velja za najstarejšo vinsko klet v Sloveniji in se ponaša z bogato tradicijo, ki jo današnji lastniki spretno prepletajo z najsodobnejšimi pristopi pri pridelavi in trženju svežih, sadnih in aromatičnih vin, tipičnih za vinorodni okoliš Štajerske Slovenije.

Grozdje Ptujske kleti, ki ga letno pridelajo okoli 1,5 mio. kilogramov, zori na znamenitih legah podokoliših Haloz in Srednjih Slovenskih goric, ki daje vinu veliko sadnosti in močno aromatiko. Ta je tipična predvsem pri belih vinih, na katere so Ptujčani zelo ponosni. Zlasti na svojega Haložana z geografskim poreklom, ki ga je v šestdesetih letih »izumil« tedanji direktor Ptujske kleti Jani Gönc in še danes velja za enega najbolj priljubljenih vin Ptujske kleti.

Poleg tega, da Ptujska klet prisega na kooperacijo z lokalnimi kooperanti iz bližnje okolice, je tudi tesno povezana s tamkajšnjim največjim slovenskim prizvajalcem perutninskega mesa. Ta povezava se odraža v igrivi in duhoviti izbiri blagovnih znamk vin, ki so močno prepoznavne tako pri domačih kot tujih kupcih.

Na primer blagovna znamka Pullus je ime dobila po latinski besedi za mlado pišče, danes pa predstavlja najširši izbor vinske ponudbe. Druga zelo priljubljena blagovna znamka, ki se prav tako naslanja na perutninsko dediščino, pa je Pinky Chick. Gre za sodobno, trendovsko reinpretacijo klasičnega roséja, ki s svojim sproščenim pristopom nagovarja povsem nove ciljne skupine kupcev.

A vendarle je ekipa Ptujske kleti zelo angažirana tudi na področju uveljavljanja lokalnih vinskih sort, kot je laški rizling. Iz njega pridelujejo Haložana (s 30 % laškega rizlinga) ter seveda Laški Rizling Pullus, ki je v zadnjih letih na mednarodnih tekmovanjih prejel vrsto zlatih medalj.

Zlato pa se ne sveti le na Laškem Rizlingu Pullus. Ptujčani so še posebej ponosni na prestižni naziv najboljšega vinarja Slovenije, ki so ga 6 let zapored prejeli na največjem vinskem tekmovanju na svetu, AWC Vienna.

Za vas smo izbrali 5 najbolj priljubljenih in največkrat nagrajenih vin iz Ptujske kleti, ki jih odslej najdete v Lidlovi vinoteki. Želimo obilo užitkov ob degustiranju!

  • Haložan: njegova čista prijetna aromatika napeljuje k svežini tudi v ustih, saj je vino lahkotno, mladostno in izrazito sadno. Ostanek sladkorja se lepo dopolnjuje s sočno kislino. Izpopolnjen okus in prijetno telo vino pospremita v zaokroženo celoto.
  • Pinky Chick: mlad, svež, atraktiven rosé, ki že v vonju navduši s svojo sadno cvetico, ki se nadaljuje v prijeten rahlo sladkast pookus z nežnim poigravanjem mehurčkov.
  • Sivi pinot:  vino, ki navduši z intenzivno sortno aromatiko, prijetno svežino, s sočnostjo in lepim zaokroženim telesom z nekoliko blažjo kislino. Okus je eleganten, izrazito saden. Pookus je dolg in kremast.
  • Chardonnay: bolj polno in ekstraktno vino srednjega telesa in lepe intenzitete vseh vonjav, ki jih zaznamo tudi v okusu. Čist in relativno dolg pookus nas še kar nekaj časa razvaja s prijetno in vztrajno sadnostjo.
  • Laški rizling: sveže vino, ki navduši s tipično sortno aromatiko, prijetno svežino, sočnostjo in lepim zaokroženim telesom. Okus je umirjen, nežen, precizen in v lepem ravnotežju.