VINAKOPER

 

Na valovitih gričih ob obali slovenske Istre se od Debelega rtiča do Sečovelj razprostira vinorodni okoliš Slovenska Istra. Izjemne naravne danosti skrbnim istrskim vinarjem omogočajo močno tradicijo vinarstva in vinogradništva, ki jo v podjetju Vinakoper nadaljujejo z delom na desetih sončnih vinogradniških legah, ki se razprostirajo na 580 hektarjih istrske zemlje.

Rubinasti kralj pa ni edini, ki vlada že tisočletja v tej s soncem prepojeni regiji. Njemu ob strani prav toliko časa stoji in vlada kraljica malvazija, ki je drugi ponos Slovenske Istre in Vinakoper. Seveda pa ne smemo pozabiti omeniti muškata, merlota, kaberneta in še vrsto drugih sort, za katere je Vinakoper v svoji danes že 73-letni tradiciji prejel številne odlike za vrhunskost in kakovost. Tako poleg istrskega sonca sijejo v Kopru številna zlata odličja največjih svetovnih vinskih festivalov. A sonce ne sije zgolj z istrskega neba in zlatih odličij. Tudi zaposleni v Vinakoper nosijo v sebi sonce in toplo sprejmejo vsakega gosta, ki obišče njihovo Hišo Refoška, ki je skozi čas postala že prava institucija istrske tradicije,dobrega okusa in povezovanja. Lansko leto so jo povsem prenovili in iz nje ustvarili estetsko prefinjen, a še vedno domač prostor, kjer se ne prodaja le vino, temveč se srečuje, druži in pripoveduje žive zgodbe Istre in njenih ljudi.

Poleg druženja polaga Vinakoper veliko na spodbujanje trajnostnega vinogradništva, razvoja regije ter izobraževanja. Njihova vinska akademija WineAcademy je postala sinonim za pridobitev vrhunskega znanja in ustvarja nove generacije ljubiteljev vin, ki širijo zlate žarke istrskih vinskih presežkov v širni svet.

Seveda pri degustacijskem izboru Vinakoper ne moremo iti mimo rubinastega kralja in kraljice malvazije. Tudi mi se jima bomo globoko priklonili in ju vključili v naš degustacijski izbor, ki je sestavljen iz treh buteljk povsem prenovljene blagovne znamke Koper.

Koper Refošk je polnega, mehkega okusa, ki je razigran s prijetnimi, mehkimi sadnimi kislinami. To lepo, elegantno vino zaključuje s srednje dolgim pookusom, v katerem so lepo izražene višnje in prijetni tanini.

Koper Malvazija je intenzivno sadnega okusa z razigranimi kislinami in prijetno mehkobo. Je izredno harmonično vino s tipičnim pookusom mandlja.

Koper Cabernet Sauvignon je srednje bogatega okusa. Zaznati je veliko dozorelih sadnih okusov, ki se lepo prepletajo s tanini. Okus zaključuje z lepim dolgim pookusom, v katerem je zaznati pridih lesa.