VIPAVA 1894

 

Vinska klet Vipava 1894 nadaljuje tradicijo prve vinarske zadruge na slovenskem, ki je bila ustanovljena v Vipavi pred 125 leti. Od leta 2017 je v lasti znanega avstrijskega vinarja in enologa Hannesa Sabathija ter podjetnika slovenskega rodu Jakoba Blaschitza, ki imata s to tradicionalno kletjo velike načrte.

Vipavska dolina ima vse naravne danosti za pridelavo vrhunskih vin: prave vinogradniške lege, stare avtohtone sorte in seveda ljudi, ki znajo pridelati odlično grozdje. 

Za podjetje je dober odnos s kooperanti, ki pridelujejo skupno okoli 200 hektarjev vinogradov, najpomembnejši del zgodbe. Več generacij z ljubeznijo skrbi za vinograde in ohranja kulturno krajino Vipavske doline. Za uspešno poslovanje in pridelavo vrhunskih vin je zakladnica znanja in izkušenj lokalnih vinogradnikov neprecenljive vrednosti.

Zato ni slučaj, da je novim lastnikom vinske kleti Vipava 1894 v dveh letih uspelo revitalizirati podjetje in število kooperantov iz 68 dvigniti na 380. Prodaja pa je v letu 2019 zrasla na 1,3 milijone litrov, pri čemer se kar 90 odstotkov proda v Sloveniji. Ostalih 10 odstotkov pa je namenjenih evropskem in azijskem trgu.

Želja po tem, da se slava Vipavske doline ponese v svet, je zelo velika. Zato se se Vipava 1894 v sodelovanju z vrhunskimi enologi močno angažira na povečanju pridelave najkakovostnejših vin. To potrjuje tudi vrsta mednarodnih nagrad, ki so jih prejeli samo v letu 2019. Med drugim zlati medalji v Bruslju in na Dunaju,srebrno medaljo v Londonu in bronasto medaljo v Hong Kongu. Srednjeročno zastavljen cilj je dvig izvoza na 25 do 30 odstotkov. Pri entuziazmu in ljubezni do vina, ki ga dokazuje ekipa strokovnjakov Vipave 1894, je ta cilj povsem uresničljiv. Še posebej ob upoštevanju dejstva, da so v razvoj vključili tudi renomiran Inštitut Jožef Stefan, ki jim pomaga pri razvoju tehnologije za zmanjšanje izgube lahkohlapnih arom.

Klet Vipava 1894 je ena največjih vinskih kleti v Sloveniji, zato je izbira vin temu primerno zelo obsežna. A vendarle je pri vsej ponudbi močan poudarek na avtohtonih vinskih sortah. Lansko leto so celo pričeli s pridelavo klasične penine iz zelena, ki velja za avtohtono sorto Vipavske doline. Ta posebna penina, edinstvena v svetu, zori na kvasovkah najmanj 18 mesecev. Praktično takoj je zbudila močan interes tako v Sloveniji kot v tujini –  vanjo se je še posebej zaljubila Skandinavija.

Še ena takšnih posebnosti, ki jo nudi Vipava 1894, je barbera, ki jo najdemo zgolj v Piemontu in v Vipavski dolini. 

Dejstvo je, da ta najstarejša vinska klet na slovenskem izkazuje veliko spoštovanje tudi tistim sortam, ki so del identitete Slovencev in se postrežejo ob najrazličnejših prilikah. Zato smo se pri Lidl Slovenija odločili, da v svojo vinoteko vključimo najbolj priljubljen slovenski trio:

  • Malvazijo: vino srednjega telesa, ki izraža predvsem okus tropskega sadja, lupino pomaranče in meso koščičastega sadja. Predstavlja zelo dobro harmonijo med svežino, sladkobnostjo in strukturo.
  • Modri pinot: vino polnega okusa z bogatimi mehkimi tanini. Jezik zaobjamejo okusi rdečega sadja, črnega popra in temne čokolade. Pookus je dolg in bogat.
  • Cabernet & Merlot: vino temno rubinaste barve z vijoličastim odtenkom. Njegovi sladki tanini mu dajo nežen in obenem poln značaj, okus pa zaznave rdečih jagod. Pookus je gladek in žameten.