Lidl Slovenija | Preprosto več za vas
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

RATEČE, CONFINE

  • CELOTNA DOLŽINA POTI: 20 km

DOLŽINA VZPONA: več krajših vzponov različnih dolžin

PRIMERNO: ravninski del je primeren za začetnike, krajši vzponi za bolj izkušene in z boljšo kondicijo

SKUPNI VIŠINSKI METRI: 244 m

ZAHTEVNOST: nezahtevno do srednje zahtevno

PROFIL POT:

ALTERNATIVNE POTI IN DRUGE OPCIJE:

Dolžino poti si lahko prilagodite svojim trenutnim zmožnostim in željam. Če vas dlje časa ni bilo v teh koncih in morda ne veste ... Včasih je bil ta del povezan s Planiškim, zdaj pa je ločeno, na kar vas prijazno opozorijo redarji oz. nadzorniki (ne me kregati, ne vem točnega naziva, bom naslednjič vprašala) in nas usmerijo na del proge, za katerega ste plačali karto. Cena karte za del, ki ga opisujem v tem blogu je 6 €.


Tek na smučeh je poleg alpskega smučanja moja najljubša zimska aktivnost. Edina slabost obeh športov je ta, da smo odvisni od vremenskih razmer in snega. Zaenkrat, ko pišem tale blog, zima s snegom še ni bila ravno radodarna, na srečo pa je vsaj v skrajnem SZ delu Slovenije zapadlo dovolj snega, da lahko vsaj tu uživamo v zimski idili.


Confine so za začetek sezone fine!

Ena izmed ključnih stvari, zaradi katerih se lahko imamo med športom fino, je, da čim bolj obljektivno ocenimo našo trenutno telesno pripravljenost, in da začnemo postopno. No, lahko ste tudi bikec in se zaletavate v zid, tega vam ne bom preprečevala, menim pa, da se ravno prav hitro lahko daleč pride. Tudi na tekaških smučkah. Midva vsako sezono štartava s pretežno ravninskimi trasami. Da se spet navadiš na opremo, ponoviš tehniko teka na smučeh, prebudiš občutke za sneg, drsenje, hitrost pri spustih itd. in tudi zato, da telo postopno privadiš, da bo moralo delati na višjih obratih in malce drugače uporabljati mišice. Prav zaradi te postopnosti največkrat v začetku tekaške sezone obiščeva tekaški center Confine v Ratečah, ki se nahaja tih ob meji z Italijo.


Namig: Če nimate svoje opreme, si jo lahko izposodite tudi tam. Lahko si izposodite kompletno opremo (smuči, palice in čevlje). Izposoja je dnevna (za cel dan od 9 do 17 in ne na uro). Če se za tek na smučeh odločate prvič in ne veste, kako začeti, se lahko dogovorite tudi za šolo teka.


Ogrevanje - akcija - ohlajanje

Da ne pozabim! Lekcija iz jesenskega obiska teh krajev – preden se zapodite na sneg, nujno plačajte parkirnino! In kupite karto (za vsak slučaj shranite račun, če karto slučajno med tekom izgubite)! Zdaj pa lahko v miru začnemo, kajne?


Takoj na začetku, ob centru vedno lepo pripravijo nekaj smučin, na katerih se lahko ogrejete. V zgodnjih urah je vse prazno, le meglice čarobno prekrivajo pokrajino, kasneje, ko ta del obsije sonce, pa tu potekajo različni tečaji za začetnike in tudi na tekaški progi mrgoli tekačev. Po krajšem ogrevanju je čas, da greva zares. V smeri proti Italiji je najprej slaba 2 km ravnine, sledi 3,3 km dolg blag spust. Nič brutalnega ali vredno zaskrbljenosti, iz 850 višinskih metrov se spustimo na 790. Ta del poteka po kolesarski stezi, obdani z drevesi, zato je bolj senčen, malo hladnejši, ampak nič hudega - ko se je treba vniti nazaj na izhodišče, se telo več kot dovolj dobro ogreje in ravno prav prediha. V tem delu bodite previdni, saj je tekaška proga obojesmerna.


Če ste na smučkah po daljšem premoru, se lahko po ravnini vrnete nazaj do Confin, drugače pa lahko nadaljujete še po res lepo speljanih »pentljah« ali zankah (na fotografiji zgoraj poglejte, kako lepo poteka proga in »plete« zanke glede na konfiguracijo terena med travniki, pašniki in gozdom), kjer se dobrih 9 km rahlo dvigujete in spuščate (super intervalni trening, saj vam pri vzponu srčni utrip naraste, pri spustu pa pade). Ta del tekaške proge poteka v eno smer, tako da ste načeloma pri spustih lahko mirni in vas ne skrbi, da bo kdo prišel v kontra smeri (kot pri pretežno ravninskem delu). Vendar previdnost ni nikoli odveč, vsake toliko časa se zgodi, da kdo ne upošteva ali ne pozna pravil. Zaključila sva z dodatnih 2,5 km teka po ravnini, da sva umirila srčni utrip. Potem pa hitro preoblačenje prepotenih oblačil, topel čaj, malo martinčkanja na soncu in vožnja nazaj proti domu.

Namig: Tako kot za vso športno opremo je tudi za smuči potrebno skrbeti. Redno mažite drsno ploskev (glede na temperature), če pa slučajno nimate opreme ali ne znate, nič hudega, nesite smuči na bližnji servis. Le z dobro pripravljenimi smučmi boste lahko res uživali med tekom. V primeru, da nimate nobenega servisa v bližini, vam lahko smuči namažejo tudi v servisu na Confinah. Midva večkrat najprej neseva smuči v servis, potem se v miru preoblečeva, preobujeva in ogrejeva, nato pa gas na smučkah.


Držimo pesti, da kmalu dobimo konkretno pošiljko snega, da bomo še naprej lahko uživali v zimskih aktivnostih na zraku!

Vaša Hana iz Lidlove vitalnice


P.S. Vse dodatke informacije lahko najdete tu: https://tek-ratece.si