Lidl Slovenija | Preprosto več za vas
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

Mendoza, vinska regija v senci mogočnih Andov

Malbec Cimarosa – prijetno vino iz Mendoze

Argentina je s svojimi desetimi vinskimi regijami ena od najboljših in največjih proizvajalk vina v Južni Ameriki. Plemenito vinsko trto so na ta oddaljeni kontinent že v 16. stoletju prinesli evropski osvajalci in kasneje priseljenci. V začetku 17. stoletja se je gojenje evropske trte »vitis vinifera« razširilo v številne države.

Mendoza je vinska regija v Argentini v senci mogočnih Andov. Foto: Adobe stock


Prva in še danes največja argentinska regija je Mendoza, ki je kot večina drugih vinskih regij v tej državi na zahodu v senci mogočnih Andov, najvišjega planinskega masiva v obeh Amerikah. Andi so ključni faktor za tamkajšnje uspešno vinogradništvo, verjetno ste že videli številne čudovite sončne fotografije bogatih vinogradov s snežnimi Andi v ozadju. Čeprav so poletja zelo vroča in temperatura z lahkoto zraste do 40 stopinj Celzija, vetrc z gora ohlaja ozračje, visoki očaki pa preprečujejo prodor vročega in vlažnega zraka s pacifiške obale. Zrak je čist, suh, brez smoga in onesnaženja. Klima je kontinentalna z definiranimi štirimi letnimi časi: zime so suhe in hladne, da trta lahko počiva, poletja pa vroča, sončna – izvrstna kombinacija za pridelavo zdravega grozdja. Čeprav je dežja med letom samo od 15 do 30 cm, je vode več kot dovolj, led na vrhovih Andov se namreč topi in se po stoletja starih kanalih za namakanje spušča do dolin. Nekoč so kmetje napeljali vodo tako, da je poplavila vinograde. Pridelek je bil sicer obilen, a slabše kakovosti. Zahteve po višji kakovosti grozdja so pripeljale do razvoja sodobnega načina kapljičnega namakanja trte, ki ga je lažje uravnavati: rezultat je manjši pridelek, a z visoko kakovostjo.

Malbec – nacionalna sorta in zaščitni znak Argentine. Foto: Adobe stock.


Tla v Mendozi so večinoma peščena z nekaj gline, zaradi česar sta se Argentina in Čile izognila vinski kugi – filokseri. Mikroskopsko majhna trsna uš, ki napade korenine trte in iz njih pije sokove, namreč ne mara peščenih tal. Vinogradi po vsem svetu so bili v 19. stoletju napadeni in uničeni. V Mendozi, razdeljeni v pet subregij, Maipu, Lujan, Decuyo, dolina Uca, San Rafael in vzhodna Mendoza, je kar 75 odstotkov vseh vinogradov v državi. Gojijo različne vrste grozdja, največ je rdečega malbeca. Gre za zaščitni znak Argentine, nacionalno sorto, posajeno v tri četrtine vinogradih.

Sorta malbec je doma v jugozahodni Franciji, posebej številna je bila v pokrajini Cahors. Tam so jo imenovali cot in iz nje pridelovali ne preveč cenjeno »črno« vino, kakor so mu rekli zaradi močne barve; ni bilo prav nič posebnega, saj je bilo v teh krajih preveč vlage, premalo sonca in veliko nizkih temperatur. Malbec je grozdje tanke kožice z veliko barvila (antocianov) in zelo občutljivo za bolezni. Ugaja mu topla, suha klima z veliko sonca, tako da je v Argentini dobilo prave razmere za razcvet. Pa še nekaj, malbec, posajen v dolini, ima premalo kisline, tako da je zanj idealno, da raste v vinogradih na nadmorski višini od 800 do 1500 metrov, kot je to v Mendozi. Ker je tam velika temperaturna razlika med hladnimi nočmi in vročimi dnevi, se v grozdju lepo razvijeta svežina in sadnost.

Malbec Cimarosa iz Lidlove vinske ponudbe je privlačno vino rubinasto rdeče barve. Foto: Lovro Rozina.


V prodajalnah Lidla ponujajo prijetno vino malbec, 2022, Cimarosa, iz Mendoze. Privlačno vino rubinasto rdeče barve bo na nosu in v ustih ponudilo arome in okuse po drobnem, temnem sadju – borovnici, višnji, slivi, robidi, malo vanilje in čokolade. Vino je pitno, suho, prijetne svežine in zaokroženih taninov. Pookus je srednje dolg, mehkoben in saden. Je lepa spremljava ob pečenih paprikah in jajčevcih, ob mesnih testeninah, pečeni svinjini, puranu in raci ter odlična izbira ob pečenih klobasah, burgerjih in čevapčičih. Ponudimo ga tudi ob zorjenih sirih in sirih z modro plesnijo. Na zdravje!

Malbec Cimarosa je lepa spremljava ob pečeni svinjini. Foto: Lidl Slovenija


Piše Mira Šemić, sommelierka, vinska akademikinja

Preverite tudi Lidlov vinski letak, ki vam prinaša odgovore na mnogo vprašanj o vinih in razkriva pestro ponudbo penin, belih, rdečih in rosé vin najboljših domačih in tujih vinarjev.