Lidl Slovenija | Preprosto več za vas
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

Rioja, regija odličnih vin

Cepa lebrel, rosado – suho vino prijetne svežine


Španija je že dolgo med največjimi pridelovalkami grozdja in vina v Evropi, tamkajšnje številne vinske regije, razpotegnjene od severa do juga, so znane po vsem svetu. Najbolj popularna je severna regija Rioja, okoli 200 kilometrov pod Bilbaom. Rioja je prva ponesla slavo izvrstnih španskih vin po svetu; dolga je 100 kilometrov in razdeljena v tri regije, ki se razlikujejo po klimi, in sicer kontinentalni, atlantski in mediteranski. Imajo različno sestavo tal in vinograde na različnih nadmorskih višinah.


Pokrajina Rioja je prva ponesla slavo izvrstnih španskih vin po svetu. Foto: Adobe stock


Najbolj poznana je zahodna pokrajina Rioja Alta, kjer so vinogradi južno od reke Ebro. Podobna ji je severna, najmanjša pokrajina Rioja Alavesa, v kateri je največ znanih kleti zvenečih imen. Tukaj se vinogradi razprostirajo na nadmorski višini od 400 do 1200 metrov in so izpostavljeni hladnim vplivom Atlantika. Korenine vinske trte so prodrle globoko v apnenčasta tla, kar vinu visokega ekstrakta in bogatega okusa prispeva mineralnost. Na jugovzhodu je največja, najtoplejša in zaradi mediteranskega vpliva suha Rioja Oriental, ki daje velike količine kakovostnega grozdja. V prvih dveh regijah je kraljica rdeča sorta tempranillo, v tretji pa je dominantna garnacha; idealna je za cuvee, saj elegantnemu, svežemu in karakternemu tempranillu doda bolj robustno telo.


Na območju Rioje odlično uspevajo številne bele in rdeče sorte grozdja, tako da v tej pokrajini pridelujejo različna vina – peneča se, bela, roseje in seveda slavna rdeča. Slednja lahko na trg pridejo kot mlada, sadna, z oznako joven. Rdeča vina, zorjena najmanj dve leti, imajo na etiketi oznako crianza, bogata rdeča iz najboljših letnikov in zorjena vsaj tri leta pa so reserva. Vino najvišje kakovosti in zorjeno vsaj pet let ima oznako gran reserva. Tako se stopnjujeta tudi kakovost in cena. Rdeče tempranillo je brez dvoma znano in čislano špansko vino. Grozdje dozori nekaj tednov pred drugimi rdečimi sortami, od tukaj tudi ime (temprano pomeni zgodnji), v Rioji je z njo zasajenih kar 75 odstotkov vinogradov. Grozdje je temne barve, kožica debela z veliko tanini. V vinogradih na višji nadmorski višini daje odlične rezultate, saj grozdje tam zaradi značilne razlike med dnevno in nočno temperaturo razvije zapeljivo svežino in sadnost.


75 odstotkov vinogradov v Rioji je zasajenih s sorto tempranillo. Foto: Adobe stock


Vrhunska vina vedno spremlja odlična kulinarika. Tako je tudi v Rioji, znani po enostavnih jedeh, a pripravljenih iz vrhunskih sestavin. Zelenjava je raznolika in izvrstne kakovosti. Zelo priljubljene so vse vrste paprik, še posebno male sladke rdeče piquillos, ki jih boste našli v številnih jedeh ali kot prilogo. Ker je temperatura na severu Španije precej nižja, je tam veliko »močnih« jedi, ki jih pripravljajo oz. jedo vse leto. Poleg izvrstnih različnih tapasov, pršuta, klobase chorizo so na tamkajšnjih mizah zastopane številne druge jedi, artičoke denimo jedo surove, vložene, pečene s pršutom ali kuhane v enolončnicah. Odlična je nasoljena polenovka v omaki paradižnika, čebule in paprike. Gosto juho iz ne popolnoma posušenega belega fižola pripravijo z zelenjavo, klobaso chorizo ali s svinjino in slanino. Piquillos popečejo na žaru kot prilogo ali polnijo s polenovko ali mletim mesom. Pečeni jagenjčki in odojki so nadvse priljubljeni, prav tako goveja lička v rdeči vinski omaki. Bogastvo ne tako oddaljenega Atlantskega oceana bo napolnilo mize z raki, različnimi ribami in školjkami, iz bogatih gozdov pridejo na krožnik gobe, divjačina, pogosti so polži, rečne ribe … Gurmanski raj za dobrojedce!


Cepa Lebrel iz Lidlove vinske ponudbe odlično spremlja najrazličnejše jedi. Foto: Lovro Rozina


K vsemu se bo odlično podalo prijetno rose vino cepa lebrel, rosado 2021, iz Rioje, ki ga lahko poiščete na Lidlovih policah. Gre za rose temnejše lososove barve z aromami in okusi po rdečem sadju – češnji, malini, jagodi, rdeči grenivki in slivi. Suho vino prijetne višje svežine in srednjega telesa je v ustih harmonično, mineralno, lepo uravnovešene sadnosti in alkohola. Pookus je saden, srednje dolg, z malo prijetne grenkobe. Tudi če ne boste poiskali recepta in pripravili kakšne najbolj prepoznavne jedi iz Rioje, bo ta dobro ohlajeni rose (da se kozarec orosi) odličen spremljevalec zelenjavi z žara, vegetarijanskim jedem, pravšnji je ob pečeni ribi, brodetu iz rib in školjk, tunini na žaru, pečeni perutnini, paelli, vseh vrstah rižot ali ob kakšni rezini pršuta in zorjenem siru. Dober tek in na zdravje.

Dobro ohlajeni rose Cepa Lebrel se odlično prileže k paelli. Foto: Žar legende, sezona 2019


Piše Mira Šemić, sommelierka in vinska akademkinja

Preverite tudi Lidlov vinski letak, ki vam prinaša odgovore na mnogo vprašanj o vinih in razkriva pestro ponudbo penin, belih, rdečih in rosé vin najboljših domačih in tujih vinarjev.