Lidl Slovenija | Preprosto več za vas
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

Nordijski center Bonovec

  • Lokacija: NC Bonovec (Preska, Medvode)
  • CELOTNA DOLŽINA POTI: 2,5 km (oz. poljubno)
  • DOLŽINA VZPONA: ni izrazitejših vzponov (en krajši)
  • PRIMERNO: za začetnike in bolj izkušene
  • SKUPNI VIŠINSKI METRI: odvisno od dolžine teka
  • ZAHTEVNOST: nezahtevno

ALTERNATIVNE POTI IN DRUGE OPCIJE: Nordijski center je odprt med tednom (8 - 21h) in med vikendom (8 - 17h), za točne podatke v primeru sprememb za vsak slučaj preverite še njihovo spletno stran (https://www.nordic-medvode.eu/). Zanimivost tega centra je, da je omogočen večerni tek, saj je proga osvetljena in je kot nalašč, da npr. po službi pridete odteči nekaj krogov, se malo predihate in sprostite po službenih obveznostih.


Tek na smučeh le streljaj od Ljubljane

Letošnja zima je vsaj do zdaj malo skromnejša s pošiljko snega. V višje ležečih predelih je snega načeloma dovolj, vendar toplejše temperature tudi tisti snežni odeji, ki smo jo dobili pred kratkim v nižinah, niso ravno prizanesle. Ampak veste kaj? Kjer je želja, tam je pot! Na primer na robu Ljubljane, v Stanežičah na rugby in mladinskem golf centru so takoj, ko je zapadel sneg, uredili proge in bile so prav fantastične. Idealne za polurni do enourni tek ali pa za učenje teka na smučeh. Prav tako je v bližini Ljubljane še ena simpatična opcija za ljubitelje teka na smučeh, in sicer Nordijski center Bonovec (naselje Preska, v bližini Medvod).

To sezono sem tekom tedna šla nekajkrat na hitro v Stanežiče, ko se je stanje prog tam poslabšalo, pa sem se zapeljala v NC Bonovec. Tam je del prog v senčni legi, zato so bile proge prav super ohranjene. Dolžina prog je malce odvisna od debeline snežne odeje, načeloma pa se nadvse trudijo, da vzdržujejo vsaj 2,5 km prog za rekreacijo, in sicer tako za klasično in prosto tehniko. Teren je razgiban, krajši vzponi in spusti so primerni tudi za začetnike.

Namig: V NC Bonovec si lahko izposodite tudi tekaško opremo (smuči, čevlji, palice) in se udeležite tečaja teka na smučeh (individualno ali skupinsko), če se prvič lotevate tega športa. Verjemite, prihranjeno vam bo en kup neprilik, predvsem pa boste začeli varno, postopno in s prijetno izkušnjo.


Mame se bodo držale za glavo ...

Moja mama pa sploh! Zakaj, se najbrž sprašujete? Ker je treba imeti vsak dan toplo kosilo, seveda! Ampak veste kaj? Jaz sem kosilo samo malo spremenila oz. časovno zamaknila in vmes vrinila rekreacijo in malico. Namesto, da bi med službo šla na toplo kosilo, sem pojedla piškot ali pa ploščico, 40-50 minut odtekla na smučkah, nato za hitrejšo in boljšo regeneracijo popila proteinski napitek. Z malo organizacije so kdaj pa kraj možni tudi kakšni takšni »pobegi«, da človek preseka delovno rutino, gre malo na zrak, a hkrati vseeno do telesu osnovna makrohranila (ogljikovi hidrati, maščobe in beljakovine), ki jih potrebuje. Če so naslednji obroki optimalni, je lahko tudi takšna »mala mal`ca« čisto ok.


Namig: Kljub temu, da na drugih lokacijah večino časa tečem v prosti (drsalni ali skate) tehniki, mi je ta teren res ljub za »klasiko« (v smučinah). Morda zato, da bolj v miru občudujem Kamniško-Savinjske Alpe daleč v ozadju ali pa Šmarno Goro, ki je precej blizu.


Kaj obleči za tek na smučeh?

Kljub temu, da sem v blogih to temo že omenila, ni odveč, da na hitro ponovimo, kajne? Na terenu večkrat opazim, da se ljudje v strahu, da jih bo zeblo na teku na smučeh, običajno oblečejo preveč oz. izberejo predebela oblačila. Če ste zelo zmrzljivi in se greste s smučmi samo malo sprehajati po zasneženi pokrajini, potem načeloma lahko oblečete tudi smučarski komplet. To opcijo sem videla že zelo velikokrat sploh npr. v Ratečah, vendar sem prepričana, da večini kmalu postane prevroče in se začnejo pretirano potiti. Poleg tega pa običajno smučarske jakne in hlače ne omogočajo dovolj velike amplitude giba in nas lahko zato pri teku delno ovirajo. Če nimate specializiranih oblačil za tek, ker še ne veste, ali bo to vaš nov najljubši šport, potem so še najbolj primerna oblačila, ki jih uporabljate za tek (običajen tek, ne tek na smučeh), opcijsko tudi kaj iz pohodniške kolekcije. V hladnejših dneh se na primer super obnesejo pajkice, ki so podložene s tankim flisom, lahko pa oblečete tudi športno perilo in čez tanjše pajkice. Zgornji del lahko ravno tako plastite, npr. prvi sloj predstavlja športno perilo, naslednji je lahko že tekaška jakna, če je hladneje pa vmes dodate še tanjšo športno jopico/flis. Pomembno je predvsem to, da se na začetku ne oblečemo preveč, ker se kmalu ogrejemo in nam hitro postane prevroče. Poleg tega pa nas preveč slojev debelejših oblačil lahko ovira tudi pri optimalnem gibanju.

Predlagam, da testirate več različnih kombinacij in na takšen način hitro ugotovite, kaj obleči pri določeni temperaturi. Sama si kombinacije zapišem v beležko, tako da zdaj že točno vem, kaj obleči, ko je od 0 do 5 °C, kaj od 0 do -5 °C, katera oblačila so primerna za temperaturni razpon med -5 do -10 °C ter nižje. Sploh pri temperaturah okoli -15 °C zase vem, da me vedno zebe v zadnjico, zato takrat čez hlače ali pajkice dodam še kratke hlače.

Namig: Za hiter prigrizek približno uro pred tekom lahko izberete žitno, sadno ali kakšno drugo ploščico oz. tablico, večji veganski piškot. Po teku telo potrebuje poleg nekaj ogljikovih hidratov tudi beljakovine in v tem primeru je proteinski napitek zelo priročen za hitrejšo regeneracijo.


Namesto konca vam zaupam eno vsaj meni zabavno zgodbo. Ko sem pred leti prvič iskala NC Bonovec po opisu znanca (saj poznate tista navodila ... tam zavij desno, potem levo, potem spet levo ...) sem se nekajkrat izgubila med hišami, nato me je za piko na i navigacija po pomoti pripeljala v Osemenjevalni center Preska, ki se nahaja v bližini. Da vam ne bo nerodno kot meni, le sledite tablam NC Bonovec, ki vas brez dvoma pravilno pripeljejo do manjšega parkirišča, ki je tik ob tekaškem centru (parkirišče je brezplačno, dnevna tekaška vstopnica oz. vozovnica pa 5 €) .

Držimo pesti, da zima s snegom še ni rekla zadnje besede in se vidimo na snegu! Hana iz Lidlove vitalnice