MOJIH TOP 5 DESTINACIJ ZA PREŽIVLJANJE DNEVA V NARAVI

 

Jesen, moj najljubši letni čas. Razlogov za to je več, glavni pa predvsem ta, da lahko v naravi preživimo tudi tiste ure, ko se poleti zaradi vročine in intenzitete sonca, skrivamo v hiši.

Zadnje čase nas narava res crklja in greh bi bil, če ne bi preživeli na svežem zraku vsakega trenutka, ki nam je dan. Kako blagodejno svežina narave vpliva na nas smo pokrili že v TEM zapisu (link - jutranja vadba v naravi), ampak za razvijajoče možgane dojenčka, ki vse vidi, čuti in voha prvič v življenju, pa je preživljanje časa na gorskem zraku nekaj najboljšega, kar mu lahko damo. Ravno s tem razlogom sva s partnerjem stopila iz cone udobja in začela naše gorske izlete planirati povsem drugače – v preteklosti sva se namreč držala pravila: »hitreje se gibaš, več vidiš«, danes pa je to seveda nemogoče in zato smo vpeljali novo pravilo: »Usedi se, zadihaj, nekaj pojej & uživaj!« No, k temu pa spada tudi malček več planiranja in pakiranja.

Ker je jesen še vedno relativno topla, za piknik v naravi ne potrebujemo pretirano veliko opreme, pa vendar je nekaj takšne, kakršno je vedno dobro imeti s seboj:

 • Nahrbtnik
 • Odeja
 • Pleničke in ostala oprema za dojenčka
 •  Hrana
 • Pijača
 • Oblačila za preobleči
 • Vetrovka
 • Kapa in sončna očala
 • Krema za sončenje

Na predvečer ali jutro, ko še izbirate destinacijo, se splača o vsem skupaj malček temeljiteje razmisliti in odkljukati slednje alineje:

 • Polnjenje telefona
 • Pregled poti
 • Pregled vremenske napovedi
 • Delovni čas koče (če je na poti)
 • Plačilo parkirnine (da vzamemo drobiž, če je to potrebno)

BLEJSKA KOČA NA LIPANCI

Blejska koča na Lipanci

 

V videu vam pokažemo izlet do Blejske koče na Lipanci, seveda pa je to le ena izmed planin na Pokljuki, saj nam ta čudovita planota ponuja ogromno točk s čudovitimi razgledi in kočami, kjer nam prijazni oskrbniki postrežejo dobro kavo.

Seveda pa Pokljuka ni edini takšen biser – roko na srce, podobnih imamo v Sloveniji nešteto in to je eden izmed glavnih razlogov, zakaj smo tako zelo radi Slovenci! Če se obrnete v smer Karavank, boste v tem čudovitem starem gorovju našli veliko točk, ki so vsaj tako razgledne, kot planine na Pokljuki.

DOVŠKA BABA (po bližnjici)

 

Začenši s Planino pod Golico in od tam po celem gorskem rebru čez Hruški vrh, Klek pa vse do Dovške babe. Slednja je ena izmed nam ljubših, saj se lahko nanjo odpravimo po strmejši »bližnjici«, na vrhu spijemo kavo, potem pa se spustimo nazaj po cesti in tako »prišparamo« svoja kolena.

Dovška Baba

KRNICA POD KRIŠKO STENO

 

Če nadaljujemo v smer severa, ne smemo pozabiti tudi na Krnico (s kočo v Krnici), travnike, ki spadajo v področje Kekčeve dežele in čudovite poti, ki nas peljejo povsem pod Kriško steno.

Krnica pod Kriško steno

VISOKI MAVRINC

 

Na drugi strani te poti se nam nasmiha Vršič, ki je poleti precej obljuden, zato se naša družinica raje odpravi na vrhove, ki so pod njem, recimo na Visoki Mavrinc. Ker nam Vršiška cesta postreže z različnimi kočami, bomo ob povratku sigurno spili tudi dobro kavo – mi smo bili najbolj pozitivno presenečeni nad tisto, v Mihovem domu.

Visoki Mavrinc

VITRANC IN CIPERNIK

 

No, naš končni zmagovalec pa je sigurno Mojčin dom na Vitrancu. Na travniku s čudovitim razgledom lahko preživiš ure in ure, saj so vrhovi, kot so Mojstrovka, Prisank in Razor dobesedno na dosegu roke. Pri tej poti je zame osebno velik bonus tudi ta, da si lahko povratek malček skrajšamo z vožnjo s sedežnico in tako ponovno, podobno kot po cesti z Dovške babe, prihranimo kakšno molekula hrustanca.

Vitranc in Cipernik