The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

    Si želite nekaj okusnega iz pečice?

    Praktični nasveti za konzerviranje

    Konzerviranje ali konzerviranje je tradicionalna metoda za daljše shranjevanje živil. Ne glede na to, ali gre za nepričakovano velik pridelek z vašega vrta ali za ponudbo v supermarketu, ki jo je bilo preprosto treba izkoristiti – konzervirana živila so odlična zaloga, imajo večmesečni rok trajanja in preprečujejo, da bi izdelke zavrgli. Konzerviranje v pečici je še posebej praktično.

    Vsebina

    • Za kaj se odločite za konzerviranje v pečici
    • Kako poteka konzerviranje
    • Napotki: konzerviranje v pečici
    • Kdaj lahko konzervirate v pečici
    Kozarci z različno vloženo zelenjavo, vključno s paradižnikom in kumarami, s svežo zelenjavo spredaj.



    Razlogi za konzerviranje v pečici

    Konzerviranje v pečici se sprva morda zdi nenavadno, vendar ima veliko prednost pred drugimi načini konzerviranja: na pekač lahko namestimo več kozarcev kot v navadno posodo, zato lahko naenkrat konzerviramo več izdelkov. To je še posebej pomembno, kadar gre za veliko različnih ali velikih količin konzerv.

    Različna vložena zelenjava v steklenih kozarcih, vključno s korenjem, zelenim fižolom in paradižnikom.



    Kako deluje konzerviranje

    Pri konzerviranju se uporabljata fizikalna pojava nadtlaka in vakuuma. Pri segrevanju konzerv v tesno zaprtih kozarcih najprej nastane nadtlak, saj se topel zrak in vodna para v kozarcu razširita. Ko se kozarci ohladijo, se zrak in vodna para spet skrčita. Ustvari se podtlak, ki praktično »vsrka« pokrov in tako nepredušno zapre kozarec. Če kozarce predhodno steriliziramo, so sterilni – konzervirana živila lahko tako hranimo skoraj neomejeno dolgo.

    Navodila: konzerviranje v pečici

    Pred začetkom konzerviranja morate imeti pripravljene vse potrebne pripomočke, da bo postopek konzerviranja potekal gladko in brez stresa.

    Nakupovalni seznam in seznam materialov

    • Pokrovci za pikiranje s pokrovčki
    • Krtača
    • Polnilni lijak
    • Plošča za peko ali ponev
    • Sestavine za pikiranje
    • Možni sladkor
    • Tekovina (voda, kis, zaloga, sok ali vino)
    Stekleni kozarci in pokrovi Weck, obrnjeni na glavo na rešetki pečice.



    Korak 1: Sterilizirajte kozarce

    Prvi korak je sterilizacija kozarcev za vlaganje. To lahko storite tako, da kozarce za kratek čas zavrete v vroči vodi ali jih sperete z vrelo vodo. Nato kozarce temeljito posušite. Lahko pa kozarce z vijačnim pokrovom tudi 10 minut segrevate v pečici pri 180 °C. Pokrovčke in gumijaste obročke 5 minut kuhajte v vodi s kisom in jih položite na suho.

    Oseba reže rdečo papriko na leseni deski za rezanje, z drugo zelenjavo okoli.



    Korak 2: Priprava shrankov

    Medtem ko kozarci vrejo ali so v pečici in se hladijo, lahko pripravite shranke. Odvisno od vrste konzervacije, ki ste jo izbrali, boste morali sadje in zelenjavo oprati, odstraniti sredice ali koščke ter jih narezati. Majhni kosi so boljši kot veliki kosi – bližje kot so kosi v kozarcu, lažje jih je konzervirati.

    Narezana rdeča paprika na leseni deski za rezanje, z brisačo in pomivalnim koritom v ozadju



    Korak 3: Polnjenje kozarcev

    Ko se kozarci ohladijo in posušijo ter pripravite podlogo, jih lahko napolnite. Robovi morajo ostati čisti. Pri tem si lahko pomagate z lijakom. Podlogo nato prelijemo z ustrezno tekočino. Po polnjenju mora biti do roba približno 2 cm zraka. Čim prej namestite pokrov in ga tesno zavrtite ali pripnite.

    Vier Gläser mit bunten Gemüsestücken in einem Ofen



    Korak 4: Postavite kozarce v pečico

    Začetek dejanskega kuhanja. Zaprte kozarce postavite v posode za maščobo in jih do višine 2 do 3 cm napolnite s hladno vodo. Ploščo s kozarci postavite v pečico in nastavite temperaturo. Z zgornjo in spodnjo temperaturo 175 °C nikoli ne morete zgrešiti. Ko začne vodna kopel vreti, pečico ponovno izklopite in kozarce pustite stati še 30 minut.

    Štirje kozarci domačih vložnin, prekriti z rjavim papirjem in vrvico.



    Korak 5: Ohlajanje in shranjevanje

    Zabojčke vzemite iz pečice in jih pustite, da se ohladijo. Preverite, ali so kozarci res tesno zaprti: pri kozarcih s tečajnimi pokrovi sprostite sponke in jih dvignite za pokrov. Če je konzerviranje uspešno, mora pokrov ostati trdno na mestu. Pri kozarcih za vlaganje s kovinskimi vijačnimi pokrovi lahko vakuum prepoznate po tem, da je pokrov rahlo potegnjen navznoter. Če je vse tesno, lahko kozarce označite in jih shranite na hladnem mestu brez neposredne sončne svetlobe.

    Kaj lahko shranjujete v pečici?

    Pri konzerviranju v pečici vaša ustvarjalnost ni omejena. Teoretično lahko shranite vse, kar je dobrega okusa in mora biti shranjeno dlje časa. Vendar so nekatere vrste sadja in zelenjave še posebej priljubljene.

    Trije kozarci jabolčnega masla in sveža jabolka na kuhinjskem pultu.



    Sadje

    Za shranjevanje sadja obstajajo različne možnosti: lahko shranite celo sadje ali koščke sadja, ki jih nato spremenite v kompot ali pire. Sadje mora biti vedno zrelo in brez »kašastih« mest, da dosežete dober rezultat. Za tekočino se uporablja sladkorna voda, vino ali sadni sok. Glede na okus lahko uporabimo tudi limonin sok ali začimbe, kot je cimet.

    Kozarec narezane zelenjave s svežim korenjem, paradižnikom, čebulo in peteršiljem.



    Zelenjava

    Dobro lahko shranite tudi vsako zelenjavo. Če želite, lahko zelenjavo predhodno blanširate, na splošno pa lahko katero koli vrsto zelenjave shranite tudi surovo. Za polnjenje zelenjave se uporabljajo juha, čista voda ter kanček kisa in začimb.

    Za konzerviranje so še posebej primerni

    Sadje

    Zelenjava

    Drugo

    Jabolka, hruške, jagode, češnje, breskve, slive

    Fižol, kumare, zelje, bučke, korenje, paradižnik, bučke

    Juha, meso, pecivo, marmelada, sokovi, mast, omake, klobase

    Alternativne možnosti za konzerviranje v pečici

    Za konzerviranje v pečici obstajajo številne alternativne možnosti. Tradicionalno se konzerviranje pogosto izvaja v loncu na kuhalni plošči. Posode za vlaganje lahko hitro in enostavno segrejete tudi v parnem ali tlačnem loncu. Če imate manj potrpljenja, lahko uporabite kozarce, ki jih lahko zaprete: pri tem konzerv ne polnimo hladnih, temveč vroče, kozarce zapremo in jih za nekaj minut obrnemo na glavo. Nato kozarce ponovno obrnemo in pustimo, da se ohladijo. Za prave ljubitelje konzerviranja lahko uporabite tudi poseben stroj za konzerviranje.

    Praktično in elegantnoVse za kuhinjo in gospodinjstvo